Składniki
24 kawałek/kawałki/kawałków
Masa jabłkowa
- 1500 g jabłek, winnych, obranych, wydrążonych, pokrojonych w ćwiartki
- 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego
- 40 cukru
- 3 łyżki bułki tartej
Piana białkowa
- 4 białka
- 1 szczypta soli
- 180 g cukru pudru
ciasto kruche
- 4 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 80 g cukru
- 400 g mąki pszennej
- 200 g margaryny, zimnej pokrojonej na kawałki
Przygotowanie
1. Piekarnik rozgrzej do temp. 180 st. C
2. Do naczynia
wsyp 180g cukru i zmiel na puder 15s./obr.10, przełuż do innego naczynia.
3. Do naczynia
włóż wszystkie składniki na ciasto według podanej kolejności, wymieszaj przy pomocy kopystki 40 s./obr.5. Ciasto podziel na 2 częsci - jedną większą (ok. 500g) i mniejszą, wynikową. Większą część ciasta rozwałkuj na blaszce o wymiarach ok. 40 x 25 wyłożonej papierem do pieczenia, ciasto ponakłówaj widelcem i piecz 15 min. w temp. 180st.C. Drugą część ciasta zawiń w folię i włóż do zamrażalnika na 30 min.
4. Do
włóż połowę przygotowanych jabłek, rozdrobnij 4-5s./obr.4, przełóż do innego naczynia. Drugą część jabłek rozdrobnij w ten sam sposób.
5. Załóż motylek. Do
włóż całość rozdrobnionych jabłek, dodaj cynamon i cukier, podduś jabłka 10 min.80 st.C/ obr.2. Przełóż do innego naczynia, ewentualnie odlej nadmiar soku lub do jabłek wsyć 4-5 łyżek kaszy mannej (ilość zależna od tego jak rzadkie są jabłka).
6. Upieczony spód ciasta posyp bułką tartą, wyłóż równomiernie jabłka i posyp dodatkowo cynamonem.
7. Do czystego i suchego
załóż motylek, wlej białka ze szczyptą soli, ubijaj 4 min./obr.3. po upływie 1,5 min, stopniowo dodawaj cukier puder. Ubitą pianę rozprowadź równomiernie na jabłkach. Pozostałą część ciasta zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp ciasto.
8. Wstaw do piekarnika i piecz 45 min.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Ben - płaska forma kamionkowa
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
przepis pochodzi z ksiązki "Radość gotowania" i jest to najlepszy przepis na szarlotkę jaki do tej pory testowałam
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzFantastic apple pie! Excellently flaky dough. I...
Fantastic apple pie! Excellently flaky dough. I used a whole lemon's worth of juice and some vanilla sugar in place of regular sugar when cooking the apples. Excellent dish! fireboy and watergirl
Pyszna, kruchutka, ja dałam eryrytol i mąkę...
Pyszna, kruchutka, ja dałam eryrytol i mąkę orkiszową i wyszlo idealnie. Polecam
Odkąd wypróbowałam ten przepis, nie korzystam z...
Odkąd wypróbowałam ten przepis, nie korzystam z innego i tak nasza przygoda trwa już 🤔 ze 3 lata
Ja miałam mix jabłek które mi zalegały i...
Ja miałam mix jabłek które mi zalegały i chciałam się ich "pozbyć". Wyszła bardzo smaczna
CZY MOZNA UŻYĆ ZIELONE JABŁUSZKO ? czy lepiej...
CZY MOZNA UŻYĆ ZIELONE JABŁUSZKO ? czy lepiej jona gold...??
Lamka
Ciasto przepyszne. To najlepsza szarlotka jaką...
Ciasto przepyszne. To najlepsza szarlotka jaką jadłam
Pyszna piekę kolejny raz . Zmniejszam ilość...
Pyszna piekę kolejny raz . Zmniejszam ilość cukru i tak jest super
Moja ulubiona szarlotka.Pyszna
Moja ulubiona szarlotka.Pyszna
Dzisiaj robiłam tą szarlotke Miałam problem z...
Dzisiaj robiłam tą szarlotke Miałam problem z tą pianą zamiast szybkości 3 dałam 4 i w końcu się udało A w smaku jest bardzo dobra
Potwierdzam. Najlepsza szarlotka!
Potwierdzam. Najlepsza szarlotka!
Bardzo dobra szarlotka,dawno nie udała mi się...
Bardzo dobra szarlotka,dawno nie udała mi się tak pyszna
Dziękuję
Dla mnie i mojej rodzinki rewelacja
Dla mnie i mojej rodzinki rewelacja
Pyszna szarlotka , kruche ciasto idealne.Ja...
Pyszna szarlotka , kruche ciasto idealne.Ja trochę dłużej rozdrabniam jabłka ,polecam
szarlotka bardzo dobra
szarlotka bardzo dobra
Uwielbiam ten przepis. Zawsze wychodzi.
pyszne ciachooo
pyszne ciachooo
Szarlotka boska! Ciasto idealnie kruche. Do...
REWELACJA Ciasto znika błyskawicznie Masę...
REWELACJA
Ciasto znika błyskawicznie
Masę jabłkową przed wyłożeniem na ciasto odcisnęłam z nadmiaru soku, nie podsypywałam bułką tartą. Ciasto na posypkę wsadziłam do zamrażalnika na ok. 30 min, a później rozdrobniłam w TM 4 sek obr. 5.
Rewelacja 😊polecam😊 pycha😊 palce lizać...
Rewelacja 😊polecam😊 pycha😊 palce lizać 😊
Rewelacja. Zjedzony na ciepło, bo nie mogliśmy...
Rewelacja. Zjedzony na ciepło, bo nie mogliśmy się mu oprzeć
Pierwszy raz robiłam szarlotkę . Jest...
Pierwszy raz robiłam szarlotkę . Jest przepyszna. Udoskonaliłam mus jabłkowy zagęszczając wiurkami kokosowymi, zamiast kaszy manny, bo w danym momencie nie miałam i myślę, że to był strzał w dziesiątkę
abdenago: zgadzam się, ciasto rewelacyjne, ale...
abdenago: zgadzam się, ciasto rewelacyjne, ale trzeba zmniejszyć ilość cukru
Ciasto wychodzi rewelacyjnie, jednak dla mnie jest...
Ciasto wychodzi rewelacyjnie, jednak dla mnie jest bardzo słodkie, chociaż nie słodziłam jabłek, a do białek dodałam połowę podanej w przepisie ilości cukru. Następnym razem zmniejszę jeszcze ilość cukru w samym cieście. Jeśli ktoś nie lubi bardzo słodkich ciast, to musi nieco skorygować sobie ilość podaną w przepisie
Poza tym polecam gorąco ten przepis!
Przepis sprawdziłam Szarlotki na drugi dzień...
Przepis sprawdziłam
Szarlotki na drugi dzień już nie było
PYSZNA - POLECAM!
Gosia S.
Szarlotka przepyszna👍
Szarlotka przepyszna👍
Bardzo smaczna szarlotka naprawde taka jak kiedys...
Bardzo smaczna szarlotka naprawde taka jak kiedys jadlam u babci.Polecam
Przepyszna szarlotka, najlepsza jaką jadłam,...
Przepyszna szarlotka, najlepsza jaką jadłam, bezkonkurencyjna, bedzie często gościć w moim domu
Bardzo pyszna szarlotka. Ja dodałam jabłka...
Bardzo pyszna szarlotka. Ja dodałam jabłka prażone ze słoika (swój wyrób). Polecam
Pyszne ciasto, piekłam je już kilka razy....
Pyszne ciasto, piekłam je już kilka razy. Polecam
Przepis naprawdę godny polecenia ! Ujeść się...
Przepis naprawdę godny polecenia ! Ujeść się nie można mnniam
)))
Przepyszna
Przepyszna
Przepyszna szarlotka
Przepyszna szarlotka
Szarlotka rewelacyjna 😻😻😻
Szarlotka rewelacyjna 😻😻😻
Pychota
Pychota
taki jableczni ze az palce lizac sprawdzony przez...
taki jableczni ze az palce lizac sprawdzony przez rodzine i kolegow w pracy pychota
Najlepsza szarlotka ciasto
Najlepsza szarlotka ciasto cudownie kruche poezja .....
CIASTO w piekarniku za
CIASTO w piekarniku
za chwilę zobaczymy jak smakuje
Piekłam wczoraj- polecam!
Piekłam wczoraj- polecam!
Fantastyczny pomysł!
Fantastyczny pomysł!
Jeszcze bardziej skraca czas pracy no i mniej sprzętów do mycia

Piekłam w weekend majowy.
Piekłam w weekend majowy. Wyszła przepyszna! Goście zachwalali
Najlepsza szarlotka jaka w
Najlepsza szarlotka jaka w życiu zrobiłam
Polecam!!!
Pyszna szarlotka
Pyszna szarlotka
bardzo smakował trochę
bardzo smakował
trochę zrobiłam po swojemu z jabłkami
Kolejne święta z moją
Kolejne święta z moją ukochana szarlotką! Już sie piecze
Również dla mnie jest to najlepszy przepis na szarlotke
Polecam 
Szarlotka wyszła super! Ja
Szarlotka wyszła super! Ja dodatkowo ułatwiłam sobie pracę i zamiast trzeć zamrożone ciasto na tarce "starłam" je w TM - 3-4 sek., obroty 5
Pycha ciasto. Wyszło za
Pycha ciasto. Wyszło za pierwszym razem. Bardzo smaczne
Super szarlotka polecam
Super szarlotka
polecam ciasto kruche idealne ja dodałam do jabłek płatki migdałów
polecam
Ciasto upieczone i już
wybralam ten przepis z wielu
wybralam ten przepis z wielu dostepnych na przepisowni i nie zaluje! wyszedl pycha, polecam goraco!
uwielbiam tę szarlotkę
uwielbiam tę szarlotkę
piekłam już kilka razy i polecam każdemu 