3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Szarlotka pod pierzynką


Wydrukuj:
4

Składniki

24 kawałek/kawałki/kawałków

Masa jabłkowa

  • 1500 g jabłek, winnych, obranych, wydrążonych, pokrojonych w ćwiartki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego
  • 40 cukru
  • 3 łyżki bułki tartej

Piana białkowa

  • 4 białka
  • 1 szczypta soli
  • 180 g cukru pudru

ciasto kruche

  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 80 g cukru
  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g margaryny, zimnej pokrojonej na kawałki
  • 6
    1h 15min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
5

Przygotowanie

  1. 1. Piekarnik rozgrzej do temp. 180 st. C


    2. Do naczynia Zablokowany wsyp 180g cukru i zmiel na puder 15s./obr.10, przełuż do innego naczynia. 


    3. Do naczynia Zablokowany włóż wszystkie składniki na ciasto według podanej kolejności, wymieszaj przy pomocy kopystki 40 s./obr.5. Ciasto podziel na 2 częsci - jedną większą (ok. 500g) i mniejszą, wynikową.  Większą część ciasta rozwałkuj na blaszce o wymiarach ok. 40 x 25 wyłożonej papierem do pieczenia, ciasto ponakłówaj widelcem i piecz 15 min. w temp. 180st.C. Drugą część ciasta zawiń w folię i włóż do zamrażalnika na 30 min.


    4. Do Zablokowany włóż połowę przygotowanych jabłek, rozdrobnij 4-5s./obr.4, przełóż do innego naczynia. Drugą część  jabłek rozdrobnij w ten sam sposób.


    5. Załóż motylek. Do Zablokowany włóż całość rozdrobnionych jabłek, dodaj cynamon i cukier, podduś jabłka 10 min.80 st.C/ obr.2. Przełóż do innego naczynia, ewentualnie odlej nadmiar soku lub do jabłek wsyć 4-5 łyżek kaszy mannej (ilość zależna od tego jak rzadkie są jabłka).


    6. Upieczony spód ciasta posyp bułką tartą, wyłóż równomiernie jabłka i posyp dodatkowo cynamonem.


    7. Do czystego i suchego Zablokowany załóż motylek, wlej białka ze szczyptą soli, ubijaj 4 min./obr.3. po upływie 1,5 min, stopniowo dodawaj cukier puder. Ubitą pianę rozprowadź równomiernie na jabłkach. Pozostałą część ciasta zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp ciasto. 


    8. Wstaw do piekarnika i piecz 45 min. 

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

przepis pochodzi z ksiązki "Radość gotowania" i jest to najlepszy przepis na szarlotkę jaki do tej pory testowałam tmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Pyszna szarlotka , kruche ciasto idealne.Ja...

    Zgłoszony przez anna-a na października 7, 2018 at 11:36.

    Pyszna szarlotka , kruche ciasto idealne.Ja trochę dłużej rozdrabniam jabłka ,polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • szarlotka bardzo dobra

    Zgłoszony przez lalunia12 na października 5, 2018 at 14:28.

    szarlotka bardzo dobra

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Uwielbiam ten przepis. Zawsze wychodzi.

    Zgłoszony przez Czopusiowa na września 7, 2018 at 15:03.

    Smile Uwielbiam ten przepis. Zawsze wychodzi.Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pyszne ciachooo

    Zgłoszony przez Jszkutnik na marca 16, 2018 at 09:49.

    pyszne ciachooo tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Szarlotka boska! Ciasto idealnie kruche. Do...

    Zgłoszony przez be tinka na grudnia 11, 2017 at 21:50.

    No counter-clockwise operationNo counter-clockwise operationSzarlotka boska! Ciasto idealnie kruche. Do jabłek zamiast cukru, dodalam sok z calej cytryny i troszkę cukru waniliowego. Naprawdę dobry przepis!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • REWELACJA Ciasto znika błyskawicznie Masę...

    Zgłoszony przez katlac na listopada 2, 2017 at 19:19.

    REWELACJA tmrc_emoticons.-) Ciasto znika błyskawicznie Big Smile Masę jabłkową przed wyłożeniem na ciasto odcisnęłam z nadmiaru soku, nie podsypywałam bułką tartą. Ciasto na posypkę wsadziłam do zamrażalnika na ok. 30 min, a później rozdrobniłam w TM 4 sek obr. 5.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja 😊polecam😊 pycha😊 palce lizać...

    Zgłoszony przez Marzena2374 na października 31, 2017 at 18:25.

    Rewelacja 😊polecam😊 pycha😊 palce lizać 😊

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja. Zjedzony na ciepło, bo nie mogliśmy...

    Zgłoszony przez Leonek2013 na października 29, 2017 at 17:52.

    Rewelacja. Zjedzony na ciepło, bo nie mogliśmy się mu oprzeć Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pierwszy raz robiłam szarlotkę . Jest...

    Zgłoszony przez malina11 na października 29, 2017 at 14:48.

    Pierwszy raz robiłam szarlotkę . Jest przepyszna. Udoskonaliłam mus jabłkowy zagęszczając wiurkami kokosowymi, zamiast kaszy manny, bo w danym momencie nie miałam i myślę, że to był strzał w dziesiątkętmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • abdenago: zgadzam się, ciasto rewelacyjne, ale...

    Zgłoszony przez maxfanka na października 3, 2017 at 08:28.

    abdenago: zgadzam się, ciasto rewelacyjne, ale trzeba zmniejszyć ilość cukru

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto wychodzi rewelacyjnie, jednak dla mnie jest...

    Zgłoszony przez abdenago na września 28, 2017 at 20:08.

    Ciasto wychodzi rewelacyjnie, jednak dla mnie jest bardzo słodkie, chociaż nie słodziłam jabłek, a do białek dodałam połowę podanej w przepisie ilości cukru. Następnym razem zmniejszę jeszcze ilość cukru w samym cieście. Jeśli ktoś nie lubi bardzo słodkich ciast, to musi nieco skorygować sobie ilość podaną w przepisie tmrc_emoticons.) Poza tym polecam gorąco ten przepis!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis sprawdziłam Szarlotki na drugi dzień...

    Zgłoszony przez Gosia S. na września 26, 2017 at 12:42.

    Przepis sprawdziłam Cooking 7 Szarlotki na drugi dzień już nie byłoParty PYSZNA - POLECAM!

    Gosia S.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Szarlotka przepyszna👍

    Zgłoszony przez AN78 na sierpnia 20, 2017 at 20:28.

    Szarlotka przepyszna👍

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczna szarlotka naprawde taka jak kiedys...

    Zgłoszony przez parris na maja 28, 2017 at 19:43.

    Bardzo smaczna szarlotka naprawde taka jak kiedys jadlam u babci.Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszna szarlotka, najlepsza jaką jadłam,...

    Zgłoszony przez meg322 na kwietnia 7, 2017 at 21:38.

    Przepyszna szarlotka, najlepsza jaką jadłam, bezkonkurencyjna, bedzie często gościć w moim domuSmile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo pyszna szarlotka. Ja dodałam jabłka...

    Zgłoszony przez rafaliwiola na marca 31, 2017 at 12:06.

    Bardzo pyszna szarlotka. Ja dodałam jabłka prażone ze słoika (swój wyrób). PolecamSmile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne ciasto, piekłam je już kilka razy....

    Zgłoszony przez Oleczka2010 na stycznia 20, 2017 at 22:40.

    Pyszne ciasto, piekłam je już kilka razy. Polecam Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis naprawdę godny polecenia ! Ujeść się...

    Zgłoszony przez KasiaMac na grudnia 30, 2016 at 19:50.

    Przepis naprawdę godny polecenia ! Ujeść się nie można mnniam tmrc_emoticons.))))

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszna

    Zgłoszony przez Aero na grudnia 24, 2016 at 10:44.

    Przepyszna Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszna szarlotka

    Zgłoszony przez kamusial na grudnia 4, 2016 at 19:40.

    Przepyszna szarlotka Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Szarlotka rewelacyjna 😻😻😻

    Zgłoszony przez SylwiaGrala na listopada 18, 2016 at 17:55.

    Szarlotka rewelacyjna 😻😻😻

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pychota

    Zgłoszony przez beaszcz@op.pl na listopada 4, 2016 at 14:46.

    PychotaCooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • taki jableczni ze az palce lizac sprawdzony przez...

    Zgłoszony przez beatka40 na października 31, 2016 at 14:36.

    taki jableczni ze az palce lizac sprawdzony przez rodzine i kolegow w pracy pychotaLol

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Najlepsza szarlotka ciasto

    Zgłoszony przez basia_kulas na października 11, 2016 at 15:25.

    Najlepsza szarlotka ciasto cudownie kruche  poezja .....  

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • CIASTO w piekarniku za

    Zgłoszony przez asia.greszta@op.pl na października 8, 2016 at 12:05.

    CIASTO w piekarniku tmrc_emoticons.) za chwilę zobaczymy jak smakujetmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Piekłam wczoraj- polecam!

    Zgłoszony przez Kitek77 na października 2, 2016 at 13:43.

    Piekłam wczoraj- polecam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Fantastyczny pomysł!

    Zgłoszony przez GUNIA na września 29, 2016 at 19:24.

    Fantastyczny pomysł! tmrc_emoticons.)  Jeszcze bardziej skraca czas pracy no i mniej sprzętów do mycia tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Piekłam w weekend majowy.

    Zgłoszony przez kama26 na maja 11, 2016 at 14:38.

    Piekłam w weekend majowy. Wyszła przepyszna! Goście zachwalali tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Najlepsza szarlotka jaka w

    Zgłoszony przez agniesia528 na kwietnia 19, 2016 at 16:46.

    Najlepsza szarlotka jaka w życiu zrobiłam tmrc_emoticons.) Polecam!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszna szarlotka

    Zgłoszony przez Karolcia17 na marca 25, 2016 at 15:34.

    Pyszna szarlotka tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • bardzo smakował  trochę

    Zgłoszony przez malter na marca 7, 2016 at 13:37.

    bardzo smakował  tmrc_emoticons.;) trochę zrobiłam po swojemu z jabłkami

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Kolejne święta z moją

    Zgłoszony przez Asiek37 na grudnia 23, 2015 at 20:34.

    Kolejne święta z moją ukochana szarlotką! Już sie piecze tmrc_emoticons.) Również dla mnie jest to najlepszy przepis na szarlotke tmrc_emoticons.;) Polecam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Szarlotka wyszła super! Ja

    Zgłoszony przez kjp na listopada 9, 2015 at 16:17.

    Szarlotka wyszła super! Ja dodatkowo ułatwiłam sobie pracę i zamiast trzeć zamrożone ciasto na tarce "starłam" je w TM - 3-4 sek., obroty 5 tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pycha ciasto. Wyszło za

    Zgłoszony przez lenka997 na września 1, 2015 at 13:45.

    Pycha ciasto. Wyszło za pierwszym razem. Bardzo smaczne

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super szarlotka  polecam

    Zgłoszony przez lobuuzz na marca 29, 2015 at 21:02.

    Super szarlotka  Cooking 7 polecam ciasto kruche idealne ja dodałam do jabłek płatki migdałów  tmrc_emoticons.) polecam 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto upieczone i już

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na marca 21, 2015 at 19:56.

    Love Ciasto upieczone i już zjedzone Big Smile Pychotka Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wybralam ten przepis z wielu

    Zgłoszony przez OlaH na marca 20, 2015 at 17:32.

    wybralam ten przepis z wielu dostepnych na przepisowni i nie zaluje! wyszedl pycha, polecam goraco!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • uwielbiam tę szarlotkę

    Zgłoszony przez somebodyyy na sierpnia 28, 2014 at 20:57.

    uwielbiam tę szarlotkę tmrc_emoticons.) piekłam już kilka razy i polecam każdemu tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • "Radość gotowania" str. 220 -

    Zgłoszony przez lidien na sierpnia 15, 2014 at 15:16.

    "Radość gotowania" str. 220 - jabłecznik

    Lidia

    http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • mam te ksiazke ale tego

    Zgłoszony przez ania63 na sierpnia 15, 2014 at 13:14.

    mam te ksiazke ale tego przepisu tam nie znalazlam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • No to ja z żoną również

    Zgłoszony przez marek.stanek1981 na kwietnia 6, 2014 at 09:49.

    No to ja z żoną również dołączamy do grona fanów tej szarlotki. Jest boska. Chociaż pierwszy raz wogóle robiłem szarlotkę to wyszła przepyszna. Można by się jeszcze dłuuugo o niej rozpisywać   tmrc_emoticons.8)

    Jedynie zmniejszyłem ilość jabłek do 1kg i pasuje idealnie do formy 20x25cm. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Coś nie za bardzo z tą pianą

    Zgłoszony przez zielony na lutego 13, 2013 at 23:29.

    Coś nie za bardzo z tą pianą białkową. Ja radziłbym poczekać trochę dłużej niż 1,5 minuty i trochę później wsypywać ten cukier puder. Reszta może być. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszna, znika migiem :p

    Zgłoszony przez veronicab71 na stycznia 11, 2013 at 00:02.

    Przepyszna, znika migiem Big Smile tmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.p Love Love

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • uwielbiam szarlotki i już

    Zgłoszony przez lidien na grudnia 13, 2012 at 17:03.

    uwielbiam szarlotki i już wiele przepisów sprawdziłam, ale ten jest moim ulubionym odkąd mam TM tmrc_emoticons.)

    Lidia

    http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Lidio Dziękuję za

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na grudnia 13, 2012 at 16:25.

    Lidio Dziękuję za przypomnienie mi przepisu na pyszną szarlotkę. tmrc_emoticons.D Big Smile mam podobny przepis,polecam Party Love Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze