3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Świąteczna ryba bez ryby.


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

8 kawałek/kawałki/kawałków

Świąteczna ryba bez ryby.

  • 150 g masła
  • 2 cebule
  • 250 g pieczarek
  • 500 g kapusty kiszonej
  • farsz:
  • sól
  • 2 jajka
  • 150 g masła
  • 300 g mak, i pszennej
  • ciasto:
  • sól, pieprz
  • 6
    20min
    Czas całkowity
    Pieczenie / Gotowanie 20min
  • 7
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto  wyrobić -czas 1 min,obr.poz.6.Wyjąć i umieścić na 1 godz. w lodówce.

    Cebule rozdrobnić -czas 5 s,obr.poz.5,podsmażyć na patelni dodając 70g masła .

    Rozdrobnić pieczarki -czas 4s,obr.poz.4 ,dołożyć na patelnię i jeszcze podsmażać  10 min.

    W między czasie kapustę  ugotować w naczyniu  z dodatkiem  500 ml wody -czas 20min, temp. Varoma, obr.poz.2. Odlać wodę , kapustę rozdrobnić -czas 4s,obr.poz.4. , dodać  resztę masła oraz usmażoną cebulę z pieczarkami i przyprawy. Zasmażać w naczyniu jeszcze 8-10 min.Wystudzić.

    Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie równe części. Obie części rozwałkować w kształcie prostokąta  -wielkość zależna od wielkości formy do pieczenia.

    Na jednej części położyć farsz i uformować kształt ryby.Przykryć drugim płatem ciasta. Skleić boki , ładnie wyrównać. Z pozostałego ciasta wykrawać małym kieliszkiem  kółeczka na łuski, oko, uformować ogon i płetwy. Całość posmarować  rozmąconym żółtkiem i upiec ok. 20 min, temp 220 stopni.

    Upieczoną rybę wyjąć na półmisek przyozdobić natką pietruszki i plasterkami cytryny.

    Ta potrawa jest od kilku lat ozdobą  stołu wigilijnego w moim domu. Jest smaczna zarówno na ciepło jak i na zimno.

10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Cieszę się ,ze  "rybka"

    Zgłoszony przez smoczek na stycznia 23, 2014 at 19:41.

    Cieszę się ,ze  "rybka" smakowała. Proszę do woli  modyfikować przepis  według swojego gustu  . Cóż warte byłoby życie bez wszelkich modyfikacji, a zwłaszcza w kuchni! tmrc_emoticons.;) Pozdrawiam serdecznie tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ryba REWELACYJNA !!! Pyszna i

    Zgłoszony przez Hanna na stycznia 16, 2014 at 18:43.

    Ryba REWELACYJNA !!! Pyszna i robi ogromne wrażenie na gościach, tylko moim zdaniem jest w niej za dużo masła. Jest za bardzo "maślana" w smaku  Wystarczy 2 x 50 g Ciasto bardzo elastyczne, powoduje wyjątkowo łatwe uformowanie ryby Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pomysł rewelacyjny

    Zgłoszony przez Aga27 na grudnia 12, 2013 at 19:27.

    pomysł rewelacyjny Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszna:D,pozdrawiam

    Zgłoszony przez Monia i Heniu na grudnia 10, 2013 at 13:28.

    Przepysznatmrc_emoticons.D,pozdrawiam

    Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ten kulebiak przygotowuję na

    Zgłoszony przez Terenia na grudnia 10, 2013 at 13:13.

    Ten kulebiak przygotowuję na każde święta.Robi furorę wśród znajomych.Dziękuję za przepis. Glasses

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • To jest NAŁADNIEJSZA i

    Zgłoszony przez Lidka Abramowicz na grudnia 9, 2013 at 14:13.

    To jest NAŁADNIEJSZA i NAJSMACZNIEJSZA dekoracja świątecznego stołu.Love" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" alt="Love" width="19" height="19">

    Lidka Abramowicz

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wspaniałe oryginalne danie !!

    Zgłoszony przez kajka6666 na grudnia 4, 2013 at 12:55.

    Wspaniałe oryginalne danie !! naprawdę polecam !

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Małgosiu ta "ryba" odkąd ją

    Zgłoszony przez Anka-Hanka na listopada 27, 2013 at 11:54.

    Małgosiu ta "ryba" odkąd ją zobaczyłam , jest tradycją na naszym Bożonarodzeniowym stole - wspaniała  tmrc_emoticons.)

    Ania ze Szczecina

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ryba wygląda rewelacyjnie a

    Zgłoszony przez Lidka Abramowicz na lipca 17, 2013 at 20:37.

    Ryba wygląda rewelacyjnie a smakuje jeszcze lepiej. REWELACJA ! ! !

    Lidka A.

    Lidka Abramowicz

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • świetny przepis do "rybki"

    Zgłoszony przez Żeberko na lipca 16, 2013 at 14:57.

    świetny przepis do "rybki" sosik (np czosnkowy, pomidowowy) i palce lizać tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ładna rybka i widzę,ze łatwo

    Zgłoszony przez iwonka15 na lipca 4, 2013 at 20:17.

    Ładna rybka i widzę,ze łatwo ją zrobić tmrc_emoticons.) Muszę  wypróbować.Dodaję do ulubionych Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • I ja znalazlam ten przepis,

    Zgłoszony przez veronicab71 na grudnia 8, 2012 at 12:10.

    I ja znalazlam ten przepis, efekt super Big Smile Big Smile Big Smile

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wygląda super, prawdziwa

    Zgłoszony przez Maszoperia na grudnia 8, 2012 at 12:04.

    Love wygląda super, prawdziwa ozdoba, gratuluję i pozdrawiam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuje za przepis i

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na grudnia 8, 2012 at 10:21.

    Dziękuje za przepis i komentarze tmrc_emoticons.) Rybka wygląda super, warto popracować a efekt jest wspaniały tmrc_emoticons.8) tmrc_emoticons.8) Pozdrawiam Party

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ryba smaczna,danie bardzo

    Zgłoszony przez misia na maja 30, 2011 at 20:28.

    Ryba smaczna,danie bardzo efektowne wszystkim bardzo się podobało tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)

    barbara

    Ryba super,wszystkim smakuje i wszyscy się zachwycają.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Oczywiscie  - w takiej- tak

    Zgłoszony przez kristina na maja 28, 2011 at 16:44.

    Oczywiscie  - w takiej- tak jest poprawnie.tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Danie to było  niedawno

    Zgłoszony przez kristina na maja 28, 2011 at 16:40.

    Danie to było  niedawno ozdobą przyjecia urodzinowego w moim domu. Gście byli zachwyceni wyglądem dania, chociaż nie wygladało ono tak jak na zdjęciu- mimo,że sie starałam. W  smaku również rewelacja!!!. 6 z plusem za pomysł -banalna kapusta z grzybami wtakiej otoczce. Brawo!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam,smakowało wszyskim

    Zgłoszony przez filek na maja 20, 2011 at 11:59.

    Zrobiłam,smakowało wszyskim domownikom,nawet bardzo wybrednym. Polecam ....

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • przepis pyszny i z wyglądu a

    Zgłoszony przez janina podlesna na maja 12, 2011 at 11:37.

    przepis pyszny i z wyglądu a przede wszystkim w smaku - polecam. .

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • przepis tej "ryby bez ryby"

    Zgłoszony przez dziunia na maja 9, 2011 at 21:41.

    przepis tej "ryby bez ryby" jest rewelacyjny ,wygląda smakowicie ze aż ślinka leci....już sobie wyobrażam jak pysznie smakuje.Pomysł znakomity napewno w najbliższym czasie wykorzystam ten przepis na rodzinne spotkanie.....

    Dziunia

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • próbowałam,   wygląda bardzo

    Zgłoszony przez ewa pyżanowska na maja 9, 2011 at 14:26.

    tmrc_emoticons.) Cooking 4 Cooking 4 Cooking 4 próbowałam,   wygląda bardzo efektownie. smakuje pysznie na ciepło i na zimno  

    ewuś

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • prosty, a smaczny przepis!

    Zgłoszony przez tajnaiak na maja 5, 2011 at 15:39.

    prosty, a smaczny przepis! polecam wszystkim : )

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewlacyjny pomysł , który

    Zgłoszony przez winolka na kwietnia 23, 2011 at 10:18.

    Rewlacyjny pomysł , który bardzo ozdabia świateczny stół. Warto poświęcić czas bo efekt jest wspaniały.Polecam !!!!!Ładnie wygląda i bardzo dobrze smakuje !!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo fajny przepis,

    Zgłoszony przez GOSIA na marca 21, 2011 at 22:40.

    Bardzo fajny przepis, wykorzystam go na wielkanoc.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze