3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pyszny chleb wiosenny


Wydrukuj:
4

Składniki

  • 0,5 litra ciepłej wody
  • 40 gramów płatków owsianych
  • 6 gramów drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 650 gramów mąki pszennej
  • 5 gramów oliwy z oliwek
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Do Closed lid wrzuć płatki owsiane, cukier, wode drożdże, wymieszaj 15s/Counter-clockwise operation 2, zostaw na co najmniej pół godziny. 

    Dodaj mąkę i sól, oliwę,  wymieszaj 1 min/Dough mode. Przełóż do nasmarowanej tłuszczem keksówki i wstaw do piekarnika żeby jeszcze wyrosło. Po  ok 50 min włącz piekarnik -ustaw na 180 stopni, góra- dół, 1 godzina. 

    Smacznego tmrc_emoticons.)

10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • ostatnio upieczony:) bez

    Zgłoszony przez alicj@ na czerwca 11, 2013 at 11:31.

    ostatnio upieczonytmrc_emoticons.)[[wysiwyg_imageupload:703:]]

    Alicj@

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • po nacięciu wychodzi , można

    Zgłoszony przez alicj@ na czerwca 11, 2013 at 11:10.

    po nacięciu wychodzi , można też dodać nasiona - na zdjęciu wersja ze słonecznikiem tmrc_emoticons.;)[[wysiwyg_imageupload:699:]]

    Alicj@

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dziękuję Efcia za radę, sama

    Zgłoszony przez alicj@ na czerwca 11, 2013 at 10:49.

    dziękuję Efcia za radę, sama teraz nacinam i wychodzi super, polecam  teraz w wersji z nasionami

    Alicj@

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • gabi49 napisał: ( Ja dziś

    Zgłoszony przez Efcia na maja 15, 2013 at 08:34.

    gabi49

    tmrc_emoticons.(( [[wysiwyg_imageupload:450:]][[wysiwyg_imageupload:449:]]Ja dziś go upiekłam, ale niestety po rozkrojeniu ukazała się wielka dziura od góry. Skórka zupełnie odstała od słabo wyrosniętej reszty. Nie wiem, czy to jednak nie było za mało drożdży . Jaki błąd popełniłam? Robiłam wszystko zgodnie z przepisem. tutaj zamieszczam zdjęcie mojego chlebka.

     

    Sugeruję wstępne wyrobić ciasto i pozostawić , żeby "ruszyło". Potem drugi raz je wyrobić (poświęcić na to więcej czasu niż dotąd). Porządnie wyrobione ciasto ma dobrze połączone składniki i wtedy pęcherzyki powietrza rosną równomiernie oraz nie zrobią się dziury.

    powodzenia!

    Efcia

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • :DMimo że chleb piekłam dwa

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na maja 14, 2013 at 12:44.

    tmrc_emoticons.DMimo że chleb piekłam dwa razy to wyszedł taki jak Gabi ,cała góra odeszła,w samku jest niezły ale wolę swój już wybrany tmrc_emoticons.D

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Szadkowską tortową, ale można

    Zgłoszony przez alicj@ na kwietnia 6, 2013 at 23:13.

    Szadkowską tortową, ale można w tym przypadku dać trochę wiecej maki, np 600-650g i powinno wyjsc, pozdrawiam

    Alicj@

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • alicj@ napisał: Nie wiem

    Zgłoszony przez gabi49 na kwietnia 4, 2013 at 22:52.

    tmrc_emoticons.(

    alicj@


    Nie wiem dlaczego tak wyszedł, bardzo mi przykro. Ja piekłam go kilka razy i


    zawsze wychodzi..... tmrc_emoticons.((((((



    Może to kwestia rodzaju  mąki? Jaką miałaś mąkę?

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo się cieszę, pozdrawiam

    Zgłoszony przez alicj@ na kwietnia 4, 2013 at 13:07.

    Bardzo się cieszę, pozdrawiam tmrc_emoticons.)

     

    Alicj@

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mój chlebek  wyszedl bardzo

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na kwietnia 4, 2013 at 11:07.

    tmrc_emoticons.) Mój chlebek  wyszedl bardzo dobry i smaczny Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie wiem dlaczego tak

    Zgłoszony przez alicj@ na kwietnia 3, 2013 at 22:12.

    Nie wiem dlaczego tak wyszedł, bardzo mi przykro. Ja piekłam go kilka razy i

    zawsze wychodzi..... tmrc_emoticons.((((((

    Alicj@

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ( Ja dziś go upiekłam, ale

    Zgłoszony przez gabi49 na kwietnia 3, 2013 at 21:27.

    tmrc_emoticons.(( [[wysiwyg_imageupload:450:]][[wysiwyg_imageupload:449:]]Ja dziś go upiekłam, ale niestety po rozkrojeniu ukazała się wielka dziura od góry. Skórka zupełnie odstała od słabo wyrosniętej reszty. Nie wiem, czy to jednak nie było za mało drożdży . Jaki błąd popełniłam? Robiłam wszystko zgodnie z przepisem. tutaj zamieszczam zdjęcie mojego chlebka.

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Alicjo chlebek piecze się w

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na kwietnia 3, 2013 at 18:51.

    Love Alicjo chlebek piecze się w piekarniku a zapach unosi się w całym mieszkaniu Big Smile Big Smile  Dziękuję za przepis Love Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Własnie

    Zgłoszony przez alicj@ na kwietnia 3, 2013 at 11:50.

    Własnie wystartowałamtmrc_emoticons.)))))))), zapraszam do głosowania, dziękuję i pozdrawiam.tmrc_emoticons.))))

     

     

     

     

     

     

    Alicj@

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • alicj@ napisał: Witam, może

    Zgłoszony przez veronicab71 na kwietnia 3, 2013 at 11:33.

    alicj@

    Witam, może duzo czasu, ale mało pracy tmrc_emoticons.)))). Chleb bardzo nam smakuje, nie startuję w konkursie i dziękuję za radę z nacięciem. Prawde mówiąc zawsze boję się ruszać chleb po wyrośnięciu zeby mi " nie siadł" tmrc_emoticons.).

     A nazwa ? Owies  (płatki ) zawsze kojarzy mi się z wiosną do ktorej zresztą bardzo tęsknię tmrc_emoticons.))) . Pozdrawiam serdecznie tmrc_emoticons.)

    A czemu nie startujesz w konkursie ??? tmrc_emoticons.( tmrc_emoticons.(  Chlebek jest swietny Big Smile Big Smile

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Kolejny chlebek do

    Zgłoszony przez anka25 na kwietnia 2, 2013 at 16:46.

    Kolejny chlebek do przetestowania... ;o) Jeszcze nie znalazłam mojego ulubionego... za którego dałabym się pokroić... więc poszukiwania trwają. ;o)

    ;o)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Alicjo dziękuję za tak szybką

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na kwietnia 2, 2013 at 16:02.

    Alicjo dziękuję za tak szybką odpowiedż Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witaj GRażynko drożdże

    Zgłoszony przez alicj@ na kwietnia 2, 2013 at 15:55.

    Witaj GRażynko drożdże świeże, pozdrawiam. tmrc_emoticons.)

    Alicj@

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Alicjo przepis na  chlebek

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na kwietnia 2, 2013 at 15:40.

    Alicjo przepis na  chlebek wypróbuję tmrc_emoticons.) Powiedz czy chodzi o drożdże suche? czy świeże? tmrc_emoticons.) Pozdrawiam serdecznie tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • W oryginale jest 5 g drozdzy

    Zgłoszony przez alicj@ na kwietnia 2, 2013 at 13:34.

    W oryginale jest 5 g drozdzy na 1 kg mąki, więc jak widzisz Gabi ja juz duzo zwiększyłam tmrc_emoticons.)))). Wczoraj dałam 6 g i jak widać wyrósłtmrc_emoticons.)).  Z 1 kg mąki wychodzą dwa bochenki ale nie chcę obciążać thermomixa, więc zmniejszyłam ilość. następny zaryzykuje z nacięciem, pozdrawiam tmrc_emoticons.))

    Alicj@

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Fakt, skojarzenie owsa z

    Zgłoszony przez gabi49 na kwietnia 2, 2013 at 12:52.

    Big Smile tmrc_emoticons.;) Fakt, skojarzenie owsa z wiosną jest zupełnie prawidłowe. Nie obawiaj się nacięcia, chlebek ciutkę siądzie , ale za to nie pęknie podczas pieczenia. Wypróbowałam to. Zastanawiam się jeszcze nad ilością drożdży. Czy 6 gramów to nie jest za mało? W przepisach z taką ilością mąki z reguły dają 40- 50 g drożdży i ja tez tak stosuję. Prosze , potwierdź tę małą ilość.

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam, może duzo czasu, ale

    Zgłoszony przez alicj@ na kwietnia 2, 2013 at 00:14.

    Witam, może duzo czasu, ale mało pracy tmrc_emoticons.)))). Chleb bardzo nam smakuje, nie startuję w konkursie i dziękuję za radę z nacięciem. Prawde mówiąc zawsze boję się ruszać chleb po wyrośnięciu zeby mi " nie siadł" tmrc_emoticons.).

     A nazwa ? Owies  (płatki ) zawsze kojarzy mi się z wiosną do ktorej zresztą bardzo tęsknię tmrc_emoticons.))) . Pozdrawiam serdecznie tmrc_emoticons.)

    Alicj@

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Miałam właśnie jutro piec

    Zgłoszony przez gabi49 na kwietnia 1, 2013 at 23:28.

    Big Smile tmrc_emoticons.;) Miałam właśnie jutro piec swój chlebek, ale wypróbuję ten nowy przepis. Wymaga sporo czasu, ale ja akurat jutro mogę sobie na to pozwolić. Widzę, że pękł Ci przez środek. Trzeba  po wyrośnięciu naciąć kilka poprzecznych lini i to powinno zapobiec pęknięciu.  Skąd nazwa "wiosenny"? czy startujesz z nim w konkursie?

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze