Tu jesteś:
4
Składniki
- 0,5 litra ciepłej wody
- 40 gramów płatków owsianych
- 6 gramów drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 650 gramów mąki pszennej
- 5 gramów oliwy z oliwek
-
6
1h 0min
Czas całkowityPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
Do "Blokada naczynia miksującego" wrzuć płatki owsiane, cukier, wode drożdże, wymieszaj 15s/"Obroty wsteczne" 2, zostaw na co najmniej pół godziny.
Dodaj mąkę i sól, oliwę, wymieszaj 1 min/"Ciasto" . Przełóż do nasmarowanej tłuszczem keksówki i wstaw do piekarnika żeby jeszcze wyrosło. Po ok 50 min włącz piekarnik -ustaw na 180 stopni, góra- dół, 1 godzina.
Smacznego
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzostatnio upieczony:) bez
ostatnio upieczony[[wysiwyg_imageupload:703:]]
Alicj@
po nacięciu wychodzi , można
po nacięciu wychodzi , można też dodać nasiona - na zdjęciu wersja ze słonecznikiem [[wysiwyg_imageupload:699:]]
Alicj@
dziękuję Efcia za radę, sama
dziękuję Efcia za radę, sama teraz nacinam i wychodzi super, polecam teraz w wersji z nasionami
Alicj@
gabi49 napisał: ( Ja dziś
Sugeruję wstępne wyrobić ciasto i pozostawić , żeby "ruszyło". Potem drugi raz je wyrobić (poświęcić na to więcej czasu niż dotąd). Porządnie wyrobione ciasto ma dobrze połączone składniki i wtedy pęcherzyki powietrza rosną równomiernie oraz nie zrobią się dziury.
powodzenia!
Efcia
:DMimo że chleb piekłam dwa
Mimo że chleb piekłam dwa razy to wyszedł taki jak Gabi ,cała góra odeszła,w samku jest niezły ale wolę swój już wybrany
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Szadkowską tortową, ale można
Szadkowską tortową, ale można w tym przypadku dać trochę wiecej maki, np 600-650g i powinno wyjsc, pozdrawiam
Alicj@
alicj@ napisał: Nie wiem
Może to kwestia rodzaju mąki? Jaką miałaś mąkę?
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Bardzo się cieszę, pozdrawiam
Bardzo się cieszę, pozdrawiam
Alicj@
Mój chlebek wyszedl bardzo
Mój chlebek wyszedl bardzo dobry i smaczny
Nie wiem dlaczego tak
Nie wiem dlaczego tak wyszedł, bardzo mi przykro. Ja piekłam go kilka razy i
zawsze wychodzi..... ((((
Alicj@
( Ja dziś go upiekłam, ale
[[wysiwyg_imageupload:450:]][[wysiwyg_imageupload:449:]]Ja dziś go upiekłam, ale niestety po rozkrojeniu ukazała się wielka dziura od góry. Skórka zupełnie odstała od słabo wyrosniętej reszty. Nie wiem, czy to jednak nie było za mało drożdży . Jaki błąd popełniłam? Robiłam wszystko zgodnie z przepisem. tutaj zamieszczam zdjęcie mojego chlebka.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Alicjo chlebek piecze się w
Alicjo chlebek piecze się w piekarniku a zapach unosi się w całym mieszkaniu Dziękuję za przepis
Własnie
Własnie wystartowałam))))))), zapraszam do głosowania, dziękuję i pozdrawiam.)))
Alicj@
alicj@ napisał: Witam, może
A czemu nie startujesz w konkursie ??? Chlebek jest swietny
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Kolejny chlebek do
Kolejny chlebek do przetestowania... ;o) Jeszcze nie znalazłam mojego ulubionego... za którego dałabym się pokroić... więc poszukiwania trwają. ;o)
;o)
Alicjo dziękuję za tak szybką
Alicjo dziękuję za tak szybką odpowiedż
Witaj GRażynko drożdże
Witaj GRażynko drożdże świeże, pozdrawiam.
Alicj@
Alicjo przepis na chlebek
Alicjo przepis na chlebek wypróbuję Powiedz czy chodzi o drożdże suche? czy świeże? Pozdrawiam serdecznie
W oryginale jest 5 g drozdzy
W oryginale jest 5 g drozdzy na 1 kg mąki, więc jak widzisz Gabi ja juz duzo zwiększyłam ))). Wczoraj dałam 6 g i jak widać wyrósł). Z 1 kg mąki wychodzą dwa bochenki ale nie chcę obciążać thermomixa, więc zmniejszyłam ilość. następny zaryzykuje z nacięciem, pozdrawiam )
Alicj@
Fakt, skojarzenie owsa z
Fakt, skojarzenie owsa z wiosną jest zupełnie prawidłowe. Nie obawiaj się nacięcia, chlebek ciutkę siądzie , ale za to nie pęknie podczas pieczenia. Wypróbowałam to. Zastanawiam się jeszcze nad ilością drożdży. Czy 6 gramów to nie jest za mało? W przepisach z taką ilością mąki z reguły dają 40- 50 g drożdży i ja tez tak stosuję. Prosze , potwierdź tę małą ilość.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Witam, może duzo czasu, ale
Witam, może duzo czasu, ale mało pracy ))). Chleb bardzo nam smakuje, nie startuję w konkursie i dziękuję za radę z nacięciem. Prawde mówiąc zawsze boję się ruszać chleb po wyrośnięciu zeby mi " nie siadł" .
A nazwa ? Owies (płatki ) zawsze kojarzy mi się z wiosną do ktorej zresztą bardzo tęsknię )) . Pozdrawiam serdecznie
Alicj@
Miałam właśnie jutro piec
Miałam właśnie jutro piec swój chlebek, ale wypróbuję ten nowy przepis. Wymaga sporo czasu, ale ja akurat jutro mogę sobie na to pozwolić. Widzę, że pękł Ci przez środek. Trzeba po wyrośnięciu naciąć kilka poprzecznych lini i to powinno zapobiec pęknięciu. Skąd nazwa "wiosenny"? czy startujesz z nim w konkursie?
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"