Składniki
30 porcja/porcje/porcji
ciasto
- 450 g mąki
- 100 g oleju roślinnego
- 3 jajka
- 3 płaskie łyżeczki do herbaty proszku do pieczenia
- 3 łyżki kwaśniej śmietany 12%
- 1 łyżeczki soli
farsz
- 300 g kiszonej kapusty
- 200 g pieczarek
- 1 średnia cebula
- kilka suszonych grzybów
- 30 g oleju
- sól, pieprz, przyprawy
-
6
40min
Czas całkowity 25minPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
Kapustę odcisnąć i poszatkować 5s, obr 5, odłożyć do innego naczynia
Cebulę rozdrobnić 3s, obr 5, dodać obrane pieczarki i kilka suszonych grzybów i rozdrobnić 4s, obr 5, zgarnąć ze ścianek kopystką.
Dodać olej, dusić 5 min, temp. Varoma, obr 1
"Obroty wsteczne"
Dodać kapustę kiszoną, odrobinę soli, pieprzu i przypraw jakie kto lubi (np. kminek, cząber), dusić razem 12 min, temp Varoma, obr 1-2 (zdjęta MT)
Farsz wyjąć do wystudzenia
Podane składniki umieścić w naczyniu, wyrabiać około 1 min
"Ciasto" , jeżeli ciasto zbyt "mokre" można dodać troszkę mąki.
Ciasto podzielić na 3-4 kawałki, na wysypanej mąką stolnicy rozwałkować na podłużne pasy (szerokości około 15-20 cm, ponakłuwać. Następnie nałożyć farsz wzdłuż ciasta na około 1/3 szerokości, zawinąć w wałek, zlepiając jak pierogi (nie zlepiać na końcach). Ponownie delikatnie ponakłuwać, pokroić na paszteciki szerokości 3-4 cm. W sumie z całej porcji ciasta wychodzi około 30 sztuk.
Paszteciki poukładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, włożyć do nagrzanego piekarnika, piec w temp. 210-220 stopni około 15 minut (jak ktoś lubi mocno przypieczone to można nieco dłużej).
farsz
ciasto (po wystudzeniu farszu)
całość
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzJuż w piekarniku ....ciasto wyszło super!...
Już w piekarniku ....ciasto wyszło super! Niedługo spróbuję
super przepis
super przepis
Niesamowicie proste i bardzo smaczne !! Robiłam...
Niesamowicie proste i bardzo smaczne !! Robiłam pierwszy raz w życiu i moja babcia ( kucharka) sie zajadała !!
czy mozna od razu zrobic 2
czy mozna od razu zrobic 2 porcje w najnowszym termomixie?
Bardzo smaczne paszteciki
Bardzo smaczne paszteciki
wypróbowane w Święta Bożego Narodzenia
polecam wszystkim
Jak znalazł do wigilijnego
Jak znalazł do wigilijnego barszczu
Zrobione....wyszły pyszne
Wesołych świąt 
Zawsze chciałam zrobić ale
Zawsze chciałam zrobić ale dopiero mając termomixa odważyłam się i ... rewelacja. Polecam są smaczne i łatwe do zrobioenia (jak wszytsko od kiedy mam termomixa)
pycha!
pycha!
Paszteciki godne polecenia.
Paszteciki godne polecenia. Ciasto nadaje się do różnego rodzaju farszu
Bardzo ciekawy i łatwy
Bardzo ciekawy i łatwy przepis, dodałam do moich kolekcji i na pewno wypróbuję
przepis do wypróbowania :)
przepis do wypróbowania
Zrobiłam według przepisu
Zrobiłam według przepisu znajomym na parapetówkę, zniknęły w 5 minut.
Przepis jest super :) Szybko
Przepis jest super
Szybko się robi paszteciki i są smaczne na ciepło i na drugi dzień zimne
Dziękuję za przepis 
świetny przepis, robiłam
świetny przepis, robiłam wczoraj, moje pierwsze paszteciki w życiu, wyszły super, polecam
Mariola
Świetny, łatwy przepis. Nigdy
Świetny, łatwy przepis. Nigdy nie umiałam zrobić pasztecików a teraz jestem pewna ze mi się udadzą. Dziękuję
Bożena