Składniki
0 kawałek/kawałki/kawałków
- 40 g drożdży świeżych, lub 2 opakowania suchych
- 320 g mleka
- 1 płaskich łyżeczek cukru
- 650 g mąki pszennej
- 3 czubate łyżeczki soli
- 80 g oleju
- 80 g oliwy z oliwek
- 8 ząbków czosnku
Dodatki
- 2 płaskie łyżeczki do herbaty ziół prowansalskich, opcjonalnie
- 2 płaskie łyżeczki do herbaty Papryki słodkiej, opcjonalnie
- 2 płaskie łyżeczki do herbaty czarnuszki, opcjonalnie
-
6
1h 0min
Czas całkowity 1h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przygotowanie
Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 10 s/obr. 7. Kopystką zgarnąć czosnek ze ścianek na dno naczynia miksującego
Dodać oliwę (80g) i olej (80g) oraz 1 łyżeczkę soli, wymieszać 15 s/obr. 6.
włożyć drożdże (40g), wlać mleko (320g) i dodać cukier (1 łyżeczka). Wymieszać 2 min/37°C/obr. 2
Dodać mąkę (650g) i 2 łyżeczki soli. Wyrobić ciasto 3min/
/
.
Moim Panom smakują najbardziej z ziołami prowansalskimi, zatem ja dodaje jeszcze dwie łyżeczki ziół przed wyrabianiem.
Ciasto wyjąć z naczynia.
Jeśli chcemy paluchy o kilku smakach - ciasto mozna podzielić i do każdej częściu dodać:
czarnuszkę,
2 łyżeczki słodkiej papryki
zioła prowansalskie
(każdą część smakową mozna wyrobić ponownie po 1 min)
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C.
Upieczone wyłożyć na kratce do ostudzenia.
Wystudzone przełozyć do pojemnika - część efektu końcowego jak na zdjęciu głównym
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz
Porady
Gdy jedna część się piecze - przygotowywujemy drugą na kolejnym kawałku papieru do pieczenia i wymieniamy.
Ciężko określić czas przygotowania i pieczenia - ja zawsze robię z synem więc idzie dość sprawnie
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzbardzo fajna przekąska u mnie w wersji kminek,...
bardzo fajna przekąska u mnie w wersji kminek, zioła prowansalskie i zioła włoskie
jak dla nas troszeczkę wiecej soli
super przepis:
super przepis:
Bardzo fajny przepis Paluszki s pyszne szczeglnie...
Bardzo fajny przepis. Paluszki są pyszne szczególnie następnego dnia. Czarnuszka i zioła świetnie pasują do ciasta. Im cieńsze tym lepsze.
ciekawy przepis
ciekawy przepis