3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Paluchy czy paluszki a'la grisini


Wydrukuj:
4

Składniki

0 kawałek/kawałki/kawałków

  • 40 g drożdży świeżych, lub 2 opakowania suchych
  • 320 g mleka
  • 1 płaskich łyżeczek cukru
  • 650 g mąki pszennej
  • 3 czubate łyżeczki soli
  • 80 g oleju
  • 80 g oliwy z oliwek
  • 8 ząbków czosnku

Dodatki

  • 2 płaskie łyżeczki do herbaty ziół prowansalskich, opcjonalnie
  • 2 płaskie łyżeczki do herbaty Papryki słodkiej, opcjonalnie
  • 2 płaskie łyżeczki do herbaty czarnuszki, opcjonalnie
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1.  

    Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 10 s/obr. 7. Kopystką zgarnąć czosnek ze ścianek na dno naczynia miksującego

     

     

  2.  

    Dodać oliwę (80g)  i olej (80g) oraz 1 łyżeczkę soli, wymieszać 15 s/obr. 6.

     

     

  3.  

    włożyć drożdże (40g), wlać mleko (320g) i dodać cukier (1 łyżeczka). Wymieszać 2 min/37°C/obr. 2

     

     

     

  4.  

     

    Dodać mąkę (650g) i 2 łyżeczki soli. Wyrobić ciasto 3min/Closed lid/Dough mode.

     

    Moim Panom smakują najbardziej z ziołami prowansalskimi, zatem ja dodaje jeszcze dwie łyżeczki ziół przed wyrabianiem.

  5. Ciasto wyjąć z naczynia.

    Jeśli chcemy paluchy o kilku smakach - ciasto mozna podzielić i do każdej częściu dodać:

    czarnuszkę,

    2 łyżeczki słodkiej papryki

    zioła prowansalskie

    (każdą część smakową mozna wyrobić ponownie po 1 min)

     

     

  6.  

    Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C.

     

     

     

  7. Kawałek ciasta  rozwałkować (mnie łatwiej jest pracować na mniejszych kawałkach a częsciej) na płaski placek ktory należy pociąć na paski szerokie ok 1 cm.

     

     

  8. Każdy placek zrolować na paluch które należy rozłożyć w niewielkich odstępach na blasze wyłożonej papierem.(chudsze będą sie piekly szybciej i będą bardziej chrupiące)

    Mnie na blasze mieści się ok 25 paluszków.

     

     

  9.  

    Piec do momentu, aż będą złocistobrązowe (180°C).

    Mój piekarnik niestety piecze nie równomiernie więc w trakcie te ze środka muszę wyjać i pozostałe podpiec.

     

     

  10.  

    Upieczone wyłożyć na kratce do ostudzenia.

     

    Wystudzone przełozyć do pojemnika - część efektu końcowego jak na zdjęciu głównym tmrc_emoticons.)

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Gdy jedna część się piecze - przygotowywujemy drugą na kolejnym kawałku papieru do pieczenia i wymieniamy.

Ciężko określić czas przygotowania i pieczenia - ja zawsze robię z synem więc idzie dość sprawnie tmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • bardzo fajna przekąska u mnie w wersji kminek,...

    Zgłoszony przez pauliskaOs na listopada 11, 2017 at 09:54.

    bardzo fajna przekąska u mnie w wersji kminek, zioła prowansalskie i zioła włoskietmrc_emoticons.)
    jak dla nas troszeczkę wiecej solitmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • super przepis:

    Zgłoszony przez nałęczowianka na grudnia 4, 2016 at 17:40.

    super przepis:Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo fajny przepis Paluszki s pyszne szczeglnie...

    Zgłoszony przez Atia na września 29, 2015 at 19:44.

    Bardzo fajny przepis. Paluszki są pyszne szczególnie następnego dnia. Czarnuszka i zioła świetnie pasują do ciasta. Im cieńsze tym lepsze.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ciekawy przepis

    Zgłoszony przez Marty na czerwca 14, 2015 at 22:32.

    ciekawy przepis tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze