thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5
Czas przygotowania
50min
Czas całkowity
1h 50min
porcja/porcje/porcji
12 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

Najlepszy chleb orkiszowy na Thermomix

  • 100 g migdały, ze skórką
  • 430 gramów MĄKA ORKISZOWA
  • 30 gramów słonecznik łuskany
  • 30 gramów SIEMIE LNIANE
  • 30 gramów pestki dyni
  • 7 gramów drożdże instant, bądź 25 gramów swieżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukier brązowy/miód
  • 1 łyżeczki sól
  • 430 gramów woda
  • czarnuszka, Do posypania

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    PRZYGOTOWANIE
  1. 1.Do naczynia miksującego przekładamy migdały.
    Rozdrabniamy 3s/obr.6
  2. 2.Dodajemy wszystkie pozostałe składniki do naczynia miksującego,oprócz czarnuszki.
    430 g mąka orkiszowa
    7 g drożdże suche lub 25g świeże drożdże
    30 g siemię lniane
    30 g pestki slonecznika
    30 g pestki dyni
    2 łyżeczki miodu bądź cukru brązowego
    1 łyżeczka soli
    430 g wody
    Wyrabiamy 3min/interwałCiasto"Ciasto"
  3. 3.W miedzyczasie foremkę do chleba o wymiarach 25cmx13cm wykładamy papierem do pieczenia.
  4. 4.Ciasto przekładamy do foremki,posypujemy czarnuszką i przykrywamy sciereczką.
    Odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  5. 5.Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i pieczemy 55-60 minut.
  6. 6.Po wyjęciu z piekarnika czekamy do całkowitego wystygnięcia.

Porady

Można użyć świeżych drożdży używając przelicznika 25g drożdży świeżych=7g drożdży suchych.Należy drożdże świeże rozpuścić w małej ilości wody,zanim dolejemy je do michy.
Czarnuszkę można zastąpić kminkiem,sesamem,słonecznikiem lub pestkami dyni.
Ciasto po wyrobieniu jest dość lepkie,tak ma być.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Najlepszy chleb orkiszowy na Thermomix

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?