




Czas przygotowania
50min
Czas całkowity
1h 50min
porcja/porcje/porcji
12
porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
- TM 6
opublikowany: 18/09/24
zmieniono dnia: 22/09/24
Składniki
Najlepszy chleb orkiszowy na Thermomix
- 100 g migdały, ze skórką
- 430 gramów MĄKA ORKISZOWA
- 30 gramów słonecznik łuskany
- 30 gramów SIEMIE LNIANE
- 30 gramów pestki dyni
- 7 gramów drożdże instant, bądź 25 gramów swieżych drożdży
- 2 łyżeczki cukier brązowy/miód
- 1 łyżeczki sól
- 430 gramów woda
- czarnuszka, Do posypania
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1.Do naczynia miksującego przekładamy migdały.
Rozdrabniamy 3s/obr.6 - 2.Dodajemy wszystkie pozostałe składniki do naczynia miksującego,oprócz czarnuszki.
430 g mąka orkiszowa
7 g drożdże suche lub 25g świeże drożdże
30 g siemię lniane
30 g pestki slonecznika
30 g pestki dyni
2 łyżeczki miodu bądź cukru brązowego
1 łyżeczka soli
430 g wody
Wyrabiamy 3min/interwał"Ciasto"
- 3.W miedzyczasie foremkę do chleba o wymiarach 25cmx13cm wykładamy papierem do pieczenia.
- 4.Ciasto przekładamy do foremki,posypujemy czarnuszką i przykrywamy sciereczką.
Odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. - 5.Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i pieczemy 55-60 minut.
- 6.Po wyjęciu z piekarnika czekamy do całkowitego wystygnięcia.
PRZYGOTOWANIE
Porady
Można użyć świeżych drożdży używając przelicznika 25g drożdży świeżych=7g drożdży suchych.Należy drożdże świeże rozpuścić w małej ilości wody,zanim dolejemy je do michy.
Czarnuszkę można zastąpić kminkiem,sesamem,słonecznikiem lub pestkami dyni.
Ciasto po wyrobieniu jest dość lepkie,tak ma być.
Czarnuszkę można zastąpić kminkiem,sesamem,słonecznikiem lub pestkami dyni.
Ciasto po wyrobieniu jest dość lepkie,tak ma być.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze