Czas przygotowania
50min
Czas całkowity
1h 50min
porcja/porcje/porcji
12
porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
- TM 6
opublikowany: 18/09/24
zmieniono dnia: 22/09/24
Składniki
Najlepszy chleb orkiszowy na Thermomix
- 100 g migdały, ze skórką
- 430 gramów MĄKA ORKISZOWA
- 30 gramów słonecznik łuskany
- 30 gramów SIEMIE LNIANE
- 30 gramów pestki dyni
- 7 gramów drożdże instant, bądź 25 gramów swieżych drożdży
- 2 łyżeczki cukier brązowy/miód
- 1 łyżeczki sól
- 430 gramów woda
- czarnuszka, Do posypania
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1.Do naczynia miksującego przekładamy migdały.
Rozdrabniamy 3s/obr.6 - 2.Dodajemy wszystkie pozostałe składniki do naczynia miksującego,oprócz czarnuszki.
430 g mąka orkiszowa
7 g drożdże suche lub 25g świeże drożdże
30 g siemię lniane
30 g pestki slonecznika
30 g pestki dyni
2 łyżeczki miodu bądź cukru brązowego
1 łyżeczka soli
430 g wody
Wyrabiamy 3min/interwał"Ciasto" - 3.W miedzyczasie foremkę do chleba o wymiarach 25cmx13cm wykładamy papierem do pieczenia.
- 4.Ciasto przekładamy do foremki,posypujemy czarnuszką i przykrywamy sciereczką.
Odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. - 5.Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i pieczemy 55-60 minut.
- 6.Po wyjęciu z piekarnika czekamy do całkowitego wystygnięcia.
PRZYGOTOWANIE
Porady
Można użyć świeżych drożdży używając przelicznika 25g drożdży świeżych=7g drożdży suchych.Należy drożdże świeże rozpuścić w małej ilości wody,zanim dolejemy je do michy.
Czarnuszkę można zastąpić kminkiem,sesamem,słonecznikiem lub pestkami dyni.
Ciasto po wyrobieniu jest dość lepkie,tak ma być.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?