3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Kebab na ciepło IKA


Wydrukuj:
4

Składniki

2 porcja/porcje/porcji

Ciasto

  • 600 gramy mąki pszennej
  • 250 gramy woda
  • 50 gramy drożdże świeże
  • 1 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy
  • sezam, do posypania
  • jajko, do posmarowania

Mięso

  • 1 pierś z kurczaka, pokrojona w kosteczkę
  • przyprawa do kebaba
  • papryka słodka
  • oregano

Dodatki

  • kapusta pekińska
  • Czerwona cebula
  • kukurydza, konserwowa
  • ogórek
  • pomidor
  • prażona cebulka, gotowa

sos

  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany, 18% tłuszczu
  • 1 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz, mielony
  • 1 czubate łyżeczki koperek, świeży, posiekane
  • 2 szczypty cukru
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
    • Appliance TM 21 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 21
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego dodajemy wodę cukier i drożdze. Podgrzewać 2min./37°C/obr.2. Odstawiamy na ok 5 minut. Po tym czasie dodajemy mąkę, sól, oliwę i wyrabiamy 3minuty Ciasto. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
  2. Mięso kroimy w kosteczkę przyprawiamy przyprawami i smażymy z niewielką ilością oleju na patelni.
  3. Przygotować sos:
    Do naczynia miksujęcego włożyć czosnek, rozdrobnić 3s/obr. 8. Czosnek zgarnąć ze ścianek na dno naczynia.
    Dodać śmietanę, majonez, cukier, koperek, sól i pieprz, wymieszć 10s/obr.5
  4. Z ciasta formujemy 4 kółka. Pomagałam sobie talerzem deserowym. Na 2 kawałkach układałam składniki. Przykrywam dokładnie drugim kawałkiem ciasta i mocno doklejam. na wierzchu smaruje jajkiem i posypuję sezamem. Piekę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia 25 minut w 220°C.
    Po upieczeniu kroję na pół. Smacznego
  5. Dodatki można posiekać w urządzeniu.
    Kapusta pekińska pokrojona w mniejsze kawałki 10s/obr.4.
    czerwona cebula przekrojona w ćwiartki 5s/obr.5.
    Ogórek i pomidor kroiłam w plasterki nożem tmrc_emoticons.;)
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy