Składniki
0 porcja/porcje/porcji
ciasto
- 1 szkl kefiru lub maślanki
- 1/2 szkl oleju
- 1 czubate łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 szkl mąki pszennej
- 14 g suchych dożdży, lub
- 50 g świeżych drożdży
-
6
1h 45min
Czas całkowity 1h 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
-
9
Przygotowanie
Kefir, olej, cukier, sól, drożdże wrzucamy do miski Thermomixa, zakładamy pokrywę i ustawiamy 4min/37temp/1obroty
"Brak obrotów wstecznych"
Dodajemy 2 szkl mąki, nakładamy pokrywę i ustawiamy 3min
"Ciasto" interwał. Po 1 min, bez wyłączania, przez otwór w pokrywie, dodajemy 1 szkl mąki.
Sprawdzamy ciasto, masię nie przyklejać do rąk. Jeśli się klei dodajemy jeszcze małą ilość mąki do momentu jak ciasto przestaje się kleić.
Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na 30min do 1 godz.
Po tym czasie, wyrabiamy ciasto ręcznie, żeby pozbyć się bąbelków powietrza.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
W tym czasie nadziewamy i formujemy pierożki (tak jak normalne pierogi tylko większe).Nadzienie do pierożków może być jakie chcecie. Słodkie, z mięsem czy z kapustą (idealne na święta do barszczu czerwonego).
Pieczemy 15 min na złoty kolor. Po wyciągnięciu z piekarnika, jak jeszcze gorące, smarujemy wierzch olejem. Zatrzymają dłużej świeżość i będą miekkie i pulchniutkie.SMACZNEGO!!!
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Miarka MT
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz