![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/8rge7k8i-d132e-082615-cfcd2-dvbgpwae/33c4362d-3dd0-40b3-a6fd-30081a09dfd7/main/delikatne-pieczone-pierozki-pyszne.jpg)
Składniki
ciasto
- 250 gramów sera białego
- 125 gramów masła
- 250 gramów mąki pszennej
- 1 płaskich łyżeczek soli drobnej
farsz
- 500 gramów watróbki drobiowej
- sòl, pieprz, majeranek, pietruszka
- 2 czubate łyżki parmezan mielony
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wątróbkę umyć, oczyścić, ułożyć na blaszce, doprawić dobrze pieprzem i majerankiem i upiec w piekarniku 20-30 minut w 200 stopniach (można też ugotować na Varomie lub usmażyć).
Po upieczeniu ostudzić, włożyć do naczynia miksującego, dodać parmezan i rozdrobnić 5 sekund/ obr.4./ kopystka (Fajnie jak zostają większe kawałki, jeśli wątróbka jest twardsza, np. z indyka, można zwiększyć obroty).
Składniki umieścić w naczyniu, wymieszać 20-30 sek./obr. 5-6.
Zrobić kulę z ciasta i umieścić w lodówce.
Najlepiej jest kolejno: wstawić wątróbkę do pieczenia, zrobić ciasto, wymieszać ostudzony farsz.
Cienko rozwałkować ciasto, wycinać okrągłe placuszki, nakładać sporą porcję farszu i dokładnie posklejać brzegi.
Można delikatnie zwilżyć z wierzchu i posypać ziołami lub przyprawami, ale bez posypki też są pyszne!
Piec 25 minut w 200 stopniach.
farsz
ciasto
Porady
Świetnie smakują jako przekąska, są dobrym "przemytnikiem" wątróbki dla dzieci, które za nią nie przepadają , pozostają świeże dłużej niż drożdżowe i są delikatniejsze w smaku.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Trafiłam na przepis przez przypadek i... już wiem co jem jutro na kolację
Zapowiadają się pysznie!
Edit: robiłam, wyszło tego mnóstwo
Polecam jednak zrobić mniej na pierwszy raz. Dobre, choć dla mnie nieco za suche...
Pierożki bardzo smaczne, zrobiłam z mięsem mielonym i pieczarkami, bo watróbki nie lubimy
polecam wszystkim
pozdrawiam ![tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/lol.png)
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
No to u mnie Verciu taka wersja Light![tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/wink.png)
Potwierdzam, pyszne
Robie ciasto prawie identyczne ( wariant usmieszki jablkowe), tylko dodaje 250g margaryny. Ciasto jest neutralne, mozna je nadziewac na slono lub na slodko i dlugo utrzymuje sie swieze
![Big Smile Big Smile](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/bigsmile.png)
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
Muszę spróbować
U mnie połowa dzieci uwielbia wątróbkę a połowa nie może na nią patrzeć
Ciekawe jak zareagują, czy wyczują?
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Are you sure to delete this comment ?