thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
7h 30min
Czas całkowity
7h 37min
porcja/porcje/porcji
6 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Ciasto

  • 1000 gramów mąki pszennej, typ 00
  • 4 gramy drożdży świeżych
  • 20 gramów soli
  • 700 gramów wody, w temperaturze 32 – 35ºC
  • 0.5 łyżeczki cukru

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Rozczyn
  1. Na pokrywę naczynia postaw miseczkę.
  2. Do miski odmierz 30 g wody.
  3. Dodaj drożdże oraz cukier.
  4. Wymieszaj składniki do rozpuszczenia. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
  5. Autoliza
  6. Do naczynia wlać 670 g ciepłej wody.
  7. Dodać mąkę 700 g.
  8. Wyrobić ciasto.Ciasto"Ciasto" 3 min.
  9. Naczynie przykryć szczelnie ściereczką i pozostawić do autolizy na 20-30 minut.
  10. Miksowanie
  11. Po tym czasie na ciasto w misie wlać rozpuszczone drożdże.
  12. Oprószyć solą.
  13. Ponownie wyrobić ciasto.Ciasto"Ciasto" 4 min.
  14. Składanie ciasta
  15. Ciasto wyjąć na oprószony mąką blat, aby w pełni połączyć składniki rozpocząć składanie ciasta. Sięgnąć dłonią po ciasto znajdujące się na spodzie misy i podnieść je do góry, mocno rozciągając, następnie założyć na ciasto (powtórzyć to kilka razy).
  16. Przykryć szczelnie pokrywką od misy lub folią spożywczą i odstawić do wyrastania na 6 godzin (Czas wyrastania 6 godzin dotyczy temperatury otoczenia 21ºC). Podczas wyrastania ciasto złożyć raz, po 30 – 60 minutach od rozpoczęcia wyrastania.
  17. Po wyrośnięciu ciasta podzielić je na 6 części: około 280 g każda. Za pomocą noża lub skrobką do ciasta podzielić je na równe części. Z każdej części uformować zgrabną kulkę ciasta, delikatnie, starając się nie zagniatać ciasta (i nie odgazowywać). Kulki ciasta odłożyć na tacę lub do pojemnika, oprószonego wcześniej mąką, zostawiając im sporo miejsca na wyrośnięcie. Dokładnie przykryć folią spożywczą i odłożyć na 30 – 60 minut w temperaturze pokojowej. Następnie umieścić w lodówce na minimum 30 minut, by ułatwić formowanie pizzy.
  18. Formowanie i pieczenie
  19. 45 minut przed samym pieczeniem rozgrzać kamień do pizzy (w najwyższej temperaturze piekarnika).
  20. Wyjąć kulkę ciasta z lodówki i delikatnie ją nadusić dłonią na środku. Obrócić ciasto i powtórzyć, pozostawiając około 2,5 cm po brzegach ciasta. Ciasto rozciągać: podnosić je i raczej pozwalać działać grawitacji niż rozciągać ręcznie. Ciasto na środku powinno być dość cienkie, ale nie przezroczyste i nie z dziurami (można je załatać). Po uformowaniu okrągłego placka na pizzę przenieść go na łopatę, nałożyć dodatki wedle naszego uznania: sos do pizzy, mozzarella, bazylia, itp.
  21. Piec w temperaturze 315ºC przez około 5 minut lub 8 minut w temperaturze 250ºC, bacznie obserwując pizzę, w razie potrzeby ją obracając lub skracając czas pieczenia. Jeśli olej oddzieli się od sera – pizza była pieczona zbyt długo.

Porady

Ten przepis jest doskonały dla osób, które chcą przygotować ciasto na pizzę rano a piec wieczorem. Ciasto można przygotować nawet 2 dni wstecz, zmniejszając ilość drożdży – znajdź uwagę w przepisie. Co ważne, ciasto nie zawiera dodatku w postaci oliwy z oliwek, dzięki czemu jest bardziej chrupiące i ma bardziej otwarty, dziurkowany miąższ.

Podczas autolizy ciasto odpoczywa: mąka chłonie wodę, aktywują się enzymy zawarte w mące i tworzy się siatka glutenowa.

Czas wyrastania 6 godzin dotyczy temperatury otoczenia 21ºC. Jeśli temperatura jest wyższa, wyrastanie będzie przebiegało szybciej. Finalnie ciasto na pizzę powinno podwoić objętość.

Kulki ciasta w lodówce można przechowywać do 2 dni – dzięki temu nie trzeba piec 6 placków jednego dnia. Na drugi dzień ciasto jest nawet smaczniejsze i jeszcze łatwiejsze do formowania. Jeśli celowo planujemy piec pizzę kolejnego dnia po formowaniu – zmniejszamy ilość drożdży do 0,8 g suchych drożdży lub 1,6 g świeżych drożdży. Wtedy kulki odłożone do lodówki powinny w niej spędzić minimum 6 godzin i można je przechowywać w lodówce do 2 dni.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ciasto na pizzę neapolitańską

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?