![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/7gmp8rux-b4cbf-875690-cfcd2-r929zawm/1a9510e2-9cfb-4d59-a6c1-6637c43e4a08/main/cebularz-lubelski.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/7gmp8rux-b4cbf-875690-cfcd2-r929zawm/75f9b5d1-cf0e-4eb3-88b1-9ba007c970e2/main/cebularz-lubelski.jpg)
Składniki
ciasto
- 50 gramów drożdży
- 1 łyżka cukru
- 500 gramów mąki, pszennej
- 250 ml mleka, ciepłego
- 1 jajo
- 2 łyżeczki soli
- 60 gramów masła
farsz
- 2 duże cebule
- 3 łyżki maku
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
cebule przekrojoną na ćwiartki zmiksować 4s. obr 4.
dodać sól, olej i poddusić 2 min . temp. 100 stc .obr.1.
"Obroty wsteczne" ,
dodać mak i wymieszać 10 sek. obr 1
"Obroty wsteczne"
odstawić do ostygnięcia
Ciasto:
wszystkie składniki oprócz jajka włożyć do TM i wymieszać 2min, obr.
"Ciasto"
odstawić do wyrośnięcia na 30 min,
uformować ok, 10 placuszków , położyc na wierzch farsz i brzegi posmarować rozstrzepanym jajkiem, wstawić do chłodnego piekarnika na 20-25 min, 180stc. Piec na złoty kolor.
Podawać na ciepło z masłem.
farsz
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
i zniknely .
Smaki dziecinstwa. Dziekuje za przepis. Wlasnie siedza w piekarniku... Cala rodzina zgromadzila sie w kuchni i czeka z niecierpliwoscia.......
Dziękuję za przepis . Cebulkę zrobiłam po swojemu , dodatek maku ciekawy, ciasto rewelka. Przepis zapisany
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Jakis ten farsz bez duszy i za duzo maku. Cos bym pokombinował. Dziekuje
W farszu jak na mój gust za dużo soli i za dużo maku (duzo za dużo maku
). Ciasto bardzo smaczne.
Fajnie ze je znalazlam.
Musze wyprøbowac. Zobaczymy ale brzmi super![tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/wink.png)
Wypróbowalam tzn czekam - sa w piekarniku
ciasto było dość podejrzane tzn wyglądało jakby słabo wyrobione i słabiutko rosło ponad 1,5 h w tem 25st. Ale jak gotowe czekały na swoją kolej w piekarniku to zaczęły rosnąć hihi
mysle ze na sylwestra bedą w sam raz ![tmrc_emoticons.;-) tmrc_emoticons.;-)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/wink.png)
„Cokolwiek chcesz zrobić, o czymkolwiek marzysz - zacznij teraz!
Robię cebularze bez maku ale te muszę wypróbować.Pozdrawiam![Cooking 6 Cooking 6](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/cooking_6.gif)
Bardzo udany przepis, ciasto jest fantastyczne a z farszem wiadomo, mozna pokombinować
Pozdrawiam
Are you sure to delete this comment ?