thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
35 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
--

Składniki

Ciasto

  • 250 gramów miękkiej margaryny
  • 135 gramów cukru
  • 2 jajka kurze
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżek soku z cytryny
  • 4 łyżki zimnej wody
  • aromat waniliowy
  • 600 gramów mąki

Nadzienie

  • 100 gramów suszonych śliwek, bez pestek
  • 200 gramów jablek pokrojonych na kawalki
  • 85 gramów orzechow wloskich
  • 1 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżki soku z cytryny
  • cukier do smaku

Do posmarowania

  • 1 jajko kurze
  • 1/2 łyżki mleka

Do posypania

  • 40 gramów cukru
  • 1 łyżeczki mielonego cynamonu

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasto
  1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlozyc wszystkie skladniki: 1 min / obr 5. Zawinac w folie, wlozyc do zamrazalnika na 10-15min. Rozwalkowac na grubosc ok. 5mm, wycinac krazki 8cm, az do wykonczenia ciasta. Na srodek nakladac ok. lyzeczki nadzienia, zamknac , jak na zdjeciu- 3 brzegi. Ulozyc na blaszce, posmarowac jajkiem, posypac cukrem cynamonowym. Piec w nagrzanym piekarniku: 190° / ok. 10-15 min, do zrumienienia. Wyjac, wystudzic.

  2. Nadzienie:

    Zmielic orzechy: 2sek / obr 8, odlozyc. Zmielic sliwki: 1sek / obr 8, dodac do orzechòw. Rozdrobnic jablka: 1sek / obr 6. Dodac do jablek w naczyniu, sliwki i orzechy oraz pozostale skladniki na nadzienie: 10sek / obr 3 / Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" . Ewentualnie doprawic jeszcze cukrem i cytryna.

    Do posmarowania: jajko z mlekiem roztrzepac widelcem.

    Do posypania: cukier wymieszac lyzeczka z cynamonem.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Zawijaski z nadzieniem

Wydrukuj:

Komentarze

  • września 20, 2014 at 13:51

    Dzisiaj pod wieczór zrobię... Zobaczymy, ile tych pyszności zostanie do jutra tmrc_emoticons.;)

    Mańka - najpiękniejsza z całej wsi Smile

  • grudnia 19, 2013 at 14:55
    5.0

    Rewelacja. Wykwintne nadzienie. Wszyscy goście zachwyceni ale nikt nie potrafił sprecyzować jakie składniki tworzą ten niebiański smak tajemniczych suszonych sliwek i orzecha. Bardzo dobry przepis, pracochłonny ale najprawdopodobniej wychodzi każdemu tmrc_emoticons.D

    Grzeczne dziewczynki idą do nieba, a niegrzeczne tam gdzie chcą! tmrc_emoticons.-D

  • września 23, 2012 at 14:19

    Swietnie, wiedzialam, ze sobie poradzisz, ciesze sieBig Smile Big Smile . Miekkie sa od razu, musza byc..... ale na drugi dzien, sama zobaczysz, zreszta (jak zostana tmrc_emoticons.;) ), beda, mimo wszystko, jeszcze lepsze w smakutmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.p

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • września 22, 2012 at 17:35

    Upiekłam po raz drugi, teraz sa zgrabne i pyszne od pierwszego dnia. Znalazłam metodę ich formowania (chwyt podobny do pierogowego) , więcej farszu dawałam na każdy krążek i dlatego są już bardzo miekkie , nie muszą czekac do nastepnego dnia. Dzisiejsi moi goście  (też mają TM) wzięli sobie przepis , są zachwyceni! Brawo! Brawo!Love

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

  • września 19, 2012 at 20:10

    Będę piekła w sobotę lub w niedzielę, teraz brak mi czasu. myslę, że juz wyjdą zgrabniutkieBig Smile Big Smile

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

  • września 19, 2012 at 17:51

    Swietnie tmrc_emoticons.) Ciesze sie, ze posmakowaly Big Smile Big Smile Big Smile  Jak wychodza Ci teraz, Gabi ??? Mysle, ze sprytnie, prawda? tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) Buziaczki dla wnuczek Love Love Love

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • września 19, 2012 at 17:10

    Veroniko, te Twoje ciasteczka robią furorę u moich wnuczek. Mogłyby je jeść zamiast obiadu, a muszę Ci powiedziec, że są okropnie wybredne w jedzeniu (gdzieś tam juz o tym wspominałam). Ciasteczka mają pod wydziałem i po obiedzie, to decyzje ich mamusi! Dziś się skończyły i oczywiście były nagrodą za zjedzony obiad. Pewnie w niedzielę będę znowu je piekła.Big Smile Big Smile Love

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

  • września 16, 2012 at 01:12

    Nie Grazynko, kochanie, ja nie mam problemòw ze spaniemtmrc_emoticons.)  Jestem typem, ktòry zasypia po 10-20min...tmrc_emoticons.;)  Mòj maz, np., jeszcze nim dotknie glowa poduszki, juz spi  Big Smile Big Smile , a mnie potrzeba tych 10-20min. W tym czasie wymyslam przepisy, planuje zakupy i ròzne inne rzeczy, ukladam plan dnia, dekoracje ciast... itd Big Smile  Za pare dni rozpocznie sie znowu szkola tanca.... W zeszlym roku byla w poniedzialki. Wiesz, co robilam w poniedzialki przed zasnieciem ??? Powtarzalam w myslach nowe kroki i figury, ktòrych sie nauczylismy w szkole tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) . Mysle, ze ja nieswiadomie, ale chyba potrzebuje tych paru minut co wieczòr, by zebrac i uporzadkowac mysli, i zeby potem spac spokojnym snem tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • września 15, 2012 at 23:29

    Love LoveVeroniko jesteś " niesamowita" ale to dobrze ,bo dzięki Tobie objadamy się PYSZNOŚCIAMI  tmrc_emoticons.D Big Smile martwi mnie Twoja bezsenność  tmrc_emoticons.( tmrc_emoticons.( Love Ja większośc Twoich przepisów wykorzystuję tmrc_emoticons.D Big Smile Love

  • września 15, 2012 at 23:18

    Dzieki dziewczynyBig Smile Big Smile  Szczerze polecamBig Smile Big Smile  Musicie mi dac przynajmniej satysfakcje i je zrobictmrc_emoticons.;)  Tyle sie naprodukowalam poprzedniej nocy, zeby je wymyslec....tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)  Zdarza mi sie czesto... najpierw chodzi mi po glowie ochota na "cos" Big Smile  Potem w koncu realizuje, na co mam ochote.... Potem wymyslam i cuduje przez caly dzien, albo w nocy, jak sie poloze spac, i nie moge zasnac.... A na nastepny dzien kombinuje tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)  Takze, spròbowac musicie.... tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)


    Gabrysiu, kochanie, one jutro dopiero beda super tmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.p , zgadza sietmrc_emoticons.)  A wygladem estetycznym sie nie przejmuj, nastepnym razem wyjda lepsze, a po 3-4 razie, beda " perfect" tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

Are you sure to delete this comment ?