Składniki
28 porcja/porcje/porcji
ciasto
- 200 g cukru
- 250 g mleka
- 300 g mąki
- 1 łyżeczki SODY
- 1 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżek cukru waniliowego wykonanego w TM
- 1 łyżek kakao
- 100 g oleju
- 130 g powidła śliwkowego
- 1 szczypty soli
- 3 jajka
do przełożenia
- 500 g kompotu wiśniowego bez owoców
- 1 budyń wiśniowy
- 1 galaretka WIŚNIOWA
- 150 g wrzącej wody
Polewa lub cukier puder
-
6
2h 40min
Czas całkowity 2h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9
Przygotowanie
ciasto przekroić na 3 blaty
na 1 blat wyłożyć połowę nadzienia i przykryć drugimi wyłożyć druga połową nadzienia,przykryć trzecim blatem
tak przełożone ciato można polać polewą lub posypać cukrem pudrem
SMACZNEGO
galaretkę rozpuścić w 150 g wody
kompot i bydyn zagotować 7 min./obr.3,poczym dodać rozpuszczoną galaretkę i wymieszać 15 sek obr.3.pozostawić do wystygnięcia
włączyc piekarnik 180 stopni
do
"Blokada naczynia miksującego" załozyć motylek ubić białka ze szczyptą soli 2 min/obr. 4
dodać cukier i ubijać 2 min./obr3
dodac pozostałe składniki w kolejności
wymieszać 4 sek./obr 3
przełożyć do średniej foremkii piec ok 40 min w temp 180 stopni.
pozostawić do wystudzenia
przełożenie
nadzienie
ciasto
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
budyń ma być bez dodatku cukru
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzChciałabym upiec to ciast na Święta ale jaki...
Chciałabym upiec to ciast na Święta ale jaki wymiar blachy??? Czekam na informacje. Pozdrawiam
To doprawdy świetny
To doprawdy świetny komentarz. Napisz jak już będziesz miała coś do powiedzenia na temat przepisu
Wszystkie komponenty posiadam
Wszystkie komponenty posiadam - czas na niedzielne ciasto
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi