3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Z wiśniową nutką


Wydrukuj:
4

Składniki

28 porcja/porcje/porcji

ciasto

  • 200 g cukru
  • 250 g mleka
  • 300 g mąki
  • 1 łyżeczki SODY
  • 1 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżek cukru waniliowego wykonanego w TM
  • 1 łyżek kakao
  • 100 g oleju
  • 130 g powidła śliwkowego
  • 1 szczypty soli
  • 3 jajka

do przełożenia

  • 500 g kompotu wiśniowego bez owoców
  • 1 budyń wiśniowy
  • 1 galaretka WIŚNIOWA
  • 150 g wrzącej wody

Polewa lub cukier puder

  • 6
    2h 40min
    Czas całkowity 2h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • 9
5

Przygotowanie

    przełożenie
  1. ciasto przekroić na 3 blaty

  2. na 1 blat wyłożyć połowę nadzienia i przykryć drugimi wyłożyć druga połową nadzienia,przykryć trzecim blatem

  3. tak przełożone ciato można polać polewą lub posypać cukrem pudrem

  4. SMACZNEGO

  5. nadzienie
  6. galaretkę rozpuścić w 150 g wody

  7. kompot i bydyn zagotować 7 min./obr.3,poczym dodać rozpuszczoną galaretkę i wymieszać 15 sek obr.3.pozostawić do wystygnięcia 

  8. ciasto
  9. włączyc piekarnik 180 stopni

  10. doBlokada naczynia miksującegozałozyć motylek ubić białka ze szczyptą soli 2 min/obr. 4

  11. dodać cukier i ubijać 2 min./obr3

  12. dodac pozostałe składniki w kolejności

  13. wymieszać 4 sek./obr 3

  14. przełożyć do średniej foremkii piec ok 40 min w temp 180 stopni.

    pozostawić do wystudzenia

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

budyń ma być bez dodatku cukru


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Chciałabym upiec to ciast na Święta ale jaki...

    Zgłoszony przez Ewa Wysocz na kwietnia 3, 2023 at 00:28.

    Chciałabym upiec to ciast na Święta ale jaki wymiar blachy??? Czekam na informacje. Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • To doprawdy świetny

    Zgłoszony przez lidkaz na marca 1, 2015 at 00:17.

    To doprawdy świetny komentarz. Napisz jak już będziesz miała coś do powiedzenia na temat przepisu

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wszystkie komponenty posiadam

    Zgłoszony przez mikulina na stycznia 4, 2015 at 11:56.

    Wszystkie komponenty posiadam - czas na niedzielne ciasto  Love

    Mańka - najpiękniejsza z całej wsi Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze