3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Wloskie cornetti


Wydrukuj:
4

Składniki

  • 500 gramów maki do ciast drozdzowych "manitoba"
  • 180 gramów mleka chudego
  • 120 gramów masła
  • 2 jajka cale
  • 100 gramów cukru
  • 1 zapach rumowy lub waniliowy, migdalowy ( byle nie pomaranczowy)
  • 3-4 gramy drożdży świeżych
  • 1 szczypya soli
  • dżem lub nutella do nadzienia
  • 2 łyżki cuku pudru + pol szkl. mleka
  • 6
    20min
    Czas całkowity
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 21 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 21
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Do  wlewamy mleko, maslo i drozdze czas 7 minut, temp.40°, obr. poz. 1.

    Dodajemy jajka czas 1 minuta, obr. poz. 4.

    Dodajemy cukier i zapach czas 20 sekund, obr. poz. 4.

    Na koniec dajemy make i szczypte soli czas 30 sekund, obr. poz. 5, i potem 2 minuty i 30 sekund obr. .

    Jezeli ciasto bedzie sie wam wydawac zbyt mokre dodajcie 2-3 lyzki maki. 

    Teraz wyjmujemy ciasto do miski za pomoca kopytki....bedzie to wymagalo troche fatygi, ale warto tmrc_emoticons.;)....Wylozone ciasto zbieramy w "kule" i zostawiamy w misce zakrytej scierka na ok 3 h.

    Dzielimy ciasto na 3-4 czesci. Walkujemy kazda z czesci osobno na okroglo i wycinamy trojkaty waskie i dlugie. Kladziemy nadzienie (u podstawy trojkata), i zawijamy cornetti. Jak beda juz gotowe wszystkie smarujemy je mlekiem, w ktorym rozpuszcimy wczesniej cukier puder.

    Wstawiamy je do piekarnika, na samym dole piekarnika wstawiamy miske z goraca woda i pozostawiamy na cala noc. Rano wyjmujemy miske z woda i wlaczamy piekarnik na 180° na ok 20 minut. ( nie trzeba wyjmowac cornetti zeby rozgrzac piekarnik). Czas pieczenia zalezy oczywiscie od waszego piekarnika. Jak podstygna posypujemy je cukrem pudrem.

     
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
11

Porady

Make MANITOBA mozna zastapic zwykla maka np. pszenna. Jezeli chodzi o czas wyrastania cornettowto ja je pozostawiam na cala noc i tym sposobem rano mam cieple i swieze, ale dodajac wiecej drozdzy mozecie zrobic je szybciej.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • witam, czy rzeczywiscie

    Zgłoszony przez barbarkaj na marca 22, 2013 at 22:59.

    witam, czy rzeczywiscie trzeba tylko 3,4g drożdzy? to jest strasznie mało. Przepis bardzo ciekawy, więc napewno wypróbuje tylko prosze mi powiedziec co z tymi drozdzami. pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzięki Verciu za wskazówkę )

    Zgłoszony przez ElaK na marca 4, 2013 at 14:00.

    Dzięki Verciu za wskazówkę tmrc_emoticons.))

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ElaK napisał: Ciekawy przepis

    Zgłoszony przez veronicab71 na marca 4, 2013 at 10:38.

    ElaK

    Ciekawy przepis muszę wypróbować, zwłaszcza tą metodę zostawiania rogalików na noc w piekarniku.  tmrc_emoticons.) Czy piekarnik zamykamy, czy zostawiamy uchylony? 

    Piekarnik nienagrzany, zamkniety, zeby roslo spokojnie, ale bez przeciagòw. Tak, jak panettone, na Wielkanoc wloska "colomba". Dlatego dajemy malo drozdzy, a duzo czasu na rosniecie - lepsze i zdrowsze, i im dluzej rosnie, tym jest lzejsze i latwiejsze do strawienia. tmrc_emoticons.)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciekawy przepis muszę

    Zgłoszony przez ElaK na marca 3, 2013 at 17:10.

    Ciekawy przepis muszę wypróbować, zwłaszcza tą metodę zostawiania rogalików na noc w piekarniku.  tmrc_emoticons.) Czy piekarnik zamykamy, czy zostawiamy uchylony? 

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciekawy przepis dodaje do

    Zgłoszony przez magi1 na marca 3, 2013 at 17:00.

    Ciekawy przepis tmrc_emoticons.D dodaje do wypróbowania tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze