3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Wloskie cornetti


Wydrukuj:
4

Składniki

  • 500 gramów maki do ciast drozdzowych "manitoba"
  • 180 gramów mleka chudego
  • 120 gramów masła
  • 2 jajka cale
  • 100 gramów cukru
  • 1 zapach rumowy lub waniliowy, migdalowy ( byle nie pomaranczowy)
  • 3-4 gramy drożdży świeżych
  • 1 szczypya soli
  • dżem lub nutella do nadzienia
  • 2 łyżki cuku pudru + pol szkl. mleka
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Do Closed lid wlewamy mleko, maslo i drozdze czas 7 minut, temp.40°, obr. poz. 1.

    Dodajemy jajka czas 1 minuta, obr. poz. 4.

    Dodajemy cukier i zapach czas 20 sekund, obr. poz. 4.

    Na koniec dajemy make i szczypte soli czas 30 sekund, obr. poz. 5, i potem 2 minuty i 30 sekund obr. Dough mode.

    Jezeli ciasto bedzie sie wam wydawac zbyt mokre dodajcie 2-3 lyzki maki. 

    Teraz wyjmujemy ciasto do miski za pomoca kopytki....bedzie to wymagalo troche fatygi, ale warto tmrc_emoticons.;)....Wylozone ciasto zbieramy w "kule" i zostawiamy w misce zakrytej scierka na ok 3 h.

    Dzielimy ciasto na 3-4 czesci. Walkujemy kazda z czesci osobno na okroglo i wycinamy trojkaty waskie i dlugie. Kladziemy nadzienie (u podstawy trojkata), i zawijamy cornetti. Jak beda juz gotowe wszystkie smarujemy je mlekiem, w ktorym rozpuszcimy wczesniej cukier puder.

    Wstawiamy je do piekarnika, na samym dole piekarnika wstawiamy miske z goraca woda i pozostawiamy na cala noc. Rano wyjmujemy miske z woda i wlaczamy piekarnik na 180° na ok 20 minut. ( nie trzeba wyjmowac cornetti zeby rozgrzac piekarnik). Czas pieczenia zalezy oczywiscie od waszego piekarnika. Jak podstygna posypujemy je cukrem pudrem.

     
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Make MANITOBA mozna zastapic zwykla maka np. pszenna. Jezeli chodzi o czas wyrastania cornettowto ja je pozostawiam na cala noc i tym sposobem rano mam cieple i swieze, ale dodajac wiecej drozdzy mozecie zrobic je szybciej.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • witam, czy rzeczywiscie

    Zgłoszony przez barbarkaj na marca 22, 2013 at 22:59.

    witam, czy rzeczywiscie trzeba tylko 3,4g drożdzy? to jest strasznie mało. Przepis bardzo ciekawy, więc napewno wypróbuje tylko prosze mi powiedziec co z tymi drozdzami. pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzięki Verciu za wskazówkę )

    Zgłoszony przez ElaK na marca 4, 2013 at 14:00.

    Dzięki Verciu za wskazówkę tmrc_emoticons.))

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ElaK napisał: Ciekawy przepis

    Zgłoszony przez veronicab71 na marca 4, 2013 at 10:38.

    ElaK

    Ciekawy przepis muszę wypróbować, zwłaszcza tą metodę zostawiania rogalików na noc w piekarniku.  tmrc_emoticons.) Czy piekarnik zamykamy, czy zostawiamy uchylony? 

    Piekarnik nienagrzany, zamkniety, zeby roslo spokojnie, ale bez przeciagòw. Tak, jak panettone, na Wielkanoc wloska "colomba". Dlatego dajemy malo drozdzy, a duzo czasu na rosniecie - lepsze i zdrowsze, i im dluzej rosnie, tym jest lzejsze i latwiejsze do strawienia. tmrc_emoticons.)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciekawy przepis muszę

    Zgłoszony przez ElaK na marca 3, 2013 at 17:10.

    Ciekawy przepis muszę wypróbować, zwłaszcza tą metodę zostawiania rogalików na noc w piekarniku.  tmrc_emoticons.) Czy piekarnik zamykamy, czy zostawiamy uchylony? 

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciekawy przepis dodaje do

    Zgłoszony przez magi1 na marca 3, 2013 at 17:00.

    Ciekawy przepis tmrc_emoticons.D dodaje do wypróbowania tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze