Składniki
- 500 gramów maki do ciast drozdzowych "manitoba"
- 180 gramów mleka chudego
- 120 gramów masła
- 2 jajka cale
- 100 gramów cukru
- 1 zapach rumowy lub waniliowy, migdalowy ( byle nie pomaranczowy)
- 3-4 gramy drożdży świeżych
- 1 szczypya soli
- dżem lub nutella do nadzienia
- 2 łyżki cuku pudru + pol szkl. mleka
-
6
20min
Czas całkowityPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
-
-
9
Przygotowanie
Do
"Blokada naczynia miksującego" wlewamy mleko, maslo i drozdze czas 7 minut, temp.40°, obr. poz. 1.
Dodajemy jajka czas 1 minuta, obr. poz. 4.
Dodajemy cukier i zapach czas 20 sekund, obr. poz. 4.
Na koniec dajemy make i szczypte soli czas 30 sekund, obr. poz. 5, i potem 2 minuty i 30 sekund obr.
"Ciasto" .
Jezeli ciasto bedzie sie wam wydawac zbyt mokre dodajcie 2-3 lyzki maki.
Teraz wyjmujemy ciasto do miski za pomoca kopytki....bedzie to wymagalo troche fatygi, ale warto
....Wylozone ciasto zbieramy w "kule" i zostawiamy w misce zakrytej scierka na ok 3 h.
Dzielimy ciasto na 3-4 czesci. Walkujemy kazda z czesci osobno na okroglo i wycinamy trojkaty waskie i dlugie. Kladziemy nadzienie (u podstawy trojkata), i zawijamy cornetti. Jak beda juz gotowe wszystkie smarujemy je mlekiem, w ktorym rozpuszcimy wczesniej cukier puder.
Wstawiamy je do piekarnika, na samym dole piekarnika wstawiamy miske z goraca woda i pozostawiamy na cala noc. Rano wyjmujemy miske z woda i wlaczamy piekarnik na 180° na ok 20 minut. ( nie trzeba wyjmowac cornetti zeby rozgrzac piekarnik). Czas pieczenia zalezy oczywiscie od waszego piekarnika. Jak podstygna posypujemy je cukrem pudrem.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Make MANITOBA mozna zastapic zwykla maka np. pszenna. Jezeli chodzi o czas wyrastania cornettowto ja je pozostawiam na cala noc i tym sposobem rano mam cieple i swieze, ale dodajac wiecej drozdzy mozecie zrobic je szybciej.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzwitam, czy rzeczywiscie
witam, czy rzeczywiscie trzeba tylko 3,4g drożdzy? to jest strasznie mało. Przepis bardzo ciekawy, więc napewno wypróbuje tylko prosze mi powiedziec co z tymi drozdzami. pozdrawiam
Dzięki Verciu za wskazówkę )
Dzięki Verciu za wskazówkę
)
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
ElaK napisał: Ciekawy przepis
Piekarnik nienagrzany, zamkniety, zeby roslo spokojnie, ale bez przeciagòw. Tak, jak panettone, na Wielkanoc wloska "colomba". Dlatego dajemy malo drozdzy, a duzo czasu na rosniecie - lepsze i zdrowsze, i im dluzej rosnie, tym jest lzejsze i latwiejsze do strawienia.
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni

Ciekawy przepis muszę
Ciekawy przepis muszę wypróbować, zwłaszcza tą metodę zostawiania rogalików na noc w piekarniku.
Czy piekarnik zamykamy, czy zostawiamy uchylony?
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Ciekawy przepis dodaje do
Ciekawy przepis
dodaje do wypróbowania 
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję