thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
1h 20min
porcja/porcje/porcji
10 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 6
  • TM 5
opublikowany: 29/03/20
zmieniono dnia: 29/03/20

Składniki

WIEWIÓRKOWE CIASTO

  • 400 g jabłek, obranych. pokrojonych w kostkę
  • 4 jajka
  • 120 g cukru
  • 30 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 120 g oleju
  • 280 g mąki pszennej tortowej, + 1duża łyżka do oprószenia jabłek
  • 20 g korzennej przyprawy do piernika
  • 1 tyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 50 g orzechów włoskich, łuskanych
  • 20 g rodzynek sułtanek
  • 30 g płatków owsianych, gruboziarnistych
  • masło i bułka tarta do natłuszczenia i oprószenia foremki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    WIEWIÓRKOWE CIASTO
  1. 1.Do naczynia miksującego wkładamy orzechy 3s./obr.4
    2.Dodajemy mąke ,proszek do pieczenia i sodę 10s./obr.3
    przekładamy do innego naczynia
    3.Obrane i pokrojone w kostkę jabłka wkładamy do większego naczynia skrapiamy sokiem z cytryny dodajemy płatki owsiane , rodzynki (jeżeli rodzynki sa twarde najlepiej sparzyć je wrządkiem przed dodaniem) i całość oprószamy łyżką mąki po czym odstawiamy na bok.
    4.W naczyniu miksującym umieszczamy motylek.
    Do naczynia wbijamy jajka , wsypujemy cukier i cukier waniliowy 5min./obr.4
    5.Przedłużamy czas 2min./obr.4 i w tym czasie wlewamy powoli olej po brzegach pokrywy naczynia miksującego.
    6.Zdejmujemy motylek i do naczynia wsypujemy wymieszaną mąke mieszamy 3minCiasto"Ciasto"
    7.Ciasto za pomocą kopystki przekładamy do naczynia z jabłkami i delikatnie łączymy razem.
    8.Ciasto przekładamy do wysmarowanej i oprószonej formy.
    9.Pieczemy 50-60 minut w 180C

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

WIEWIÓRKOWE CIASTO

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: