Składniki
0 porcja/porcje/porcji
babka
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 170 g mąki tortowej
- 1 cukier waniliowy
- 180 g cukru
- 6 jajek
- 5 g proszku do pieczenia
- sok z 1/2 cytryny
- 250 g miękkiej margaryny
Przygotowanie
1. Do
"Blokada naczynia miksującego" założyć motylek, włożyć margarynę , cukier, cukier waniliowy. Ucierać na gładką masę 3 minuty obr 4 , co jakiś czas należy zgarnąć kopystką margarynę ze ścianek naczynia.
2. Zmniejszyć obroty na 3,5 bez nastawiania czasu dodajemy po 1 jajku .
3.Zdjąć motylek, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wlać sok z cytryny . Wymieszać 30 s obr 5.
4. Przelać do formy wysmarowanej margaryną , zamknąć pokrywę . Wstawić do wysokiego garnka tak aby wody było do 1/2 wysokości formy. Gotować 1 godz 15 minut od momentu zagotowania na małym ogniu.
5 Wyciągnąć z wody i wyłożyć babkę na talerz.
6. Polukrować
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzBabka - suuuuper. Ja blaszkę smaruję masłem i...
Babka - suuuuper. Ja blaszkę smaruję masłem i posypuję tartą bułką. Nie ma kłopotu, aby "wyszła" z formy. Od kiedy mam tm doceniam to urzadzenie. Na święta gotuję ich siedemnaście dla siebie, rodziny i znajmych. Mam trzy formy i gotuję na dwa garnki.
Babka pyszna robi ju ja kolejny raz tylko tak...
Babka pyszna robię już ja kolejny raz tylko tak patrzę ze chyba ja mam mała ta formę bo moja tak mi nie rośnie? mogę prosić o wymiary formy na jaka jest przepis😄 Bo myśle ze powinna byc bardziej puszysta
pozdrawiam
Po przeczytaniu komentarzy spodziewaam sie czego...
Po przeczytaniu komentarzy, spodziewałam sie czegoś lepszego. Połowa babki niedopieczona/niedogotowana, przetrzymałam prawie godzine dłużej i niczego to nie zmieniło. Więc odkroiłam surową część i zostawiłam tylko tą dobrą (została mała babeczka). W smaku dobra , ale drożdżowa smakuje mi bardziej.
Babka rewelacyjna, rozpływa
Babka rewelacyjna, rozpływa się w ustach ... ugotowałam wczoraj i od razu zniknęła. Napewno zrobię ją na święta
Najlepsza jaką jadłam
Najlepsza jaką jadłam

Babka przepyszna , dziś
Babka przepyszna , dziś zrobiona i już niestety zjedzona , nie bedzie do niedzielnej kawki , chyba że jutro zrobię drugą , bo robi sie szybciutko . Dawno nie jadlam lepszej babki a może nawet nigdy.
Wspaniała babka! Smak
Wspaniała babka! Smak dzieciństwa
Dzisiaj piekłam, a że miałam wielkie jajka to użyłam tylko 5 sztuk. No i bezwzględnie masło a nie margaryna, bo to akurat jestem ortodoksem
Ale pyszniutka!
Po upieczeniu przyszło mi do głowy małe ulepszenie - następnym razem w pierwszym kroku przygotowań zmiksuję to 180 g cukru ze skórką obraną z 1 cytryny (20 sek. obr 10) i taki cytrynowy cykier utrę z masłem w kolejnym kroku.
Foremkę do ciasta warto wysmarować masłem i wysypać mąką, i pamiętać, aby gotować babkę w garnku zamkniętym dodatkowo przykrywką, żeby nie było niespodzianek w postaci niedopieczonego ciasta
Polecam przepis wszystkim niezdecydowanym!
jutro zabieram się za
jutro zabieram się za gotowanie baby
polecam
Uwielbiam babkę gotowaną
Uwielbiam babkę gotowaną ,przepis dodaje do mojej kolekcji
Ja kocham smak gotowanej
Ja kocham smak gotowanej babki
Dla mnie każda inna przy niej smakowo wygląda "blado".
Niemniej nigdy nie odważyłam się sama ugotować takiej. W ogóle nie piekłam ciast, bo nie lubiłam.
Teraz, gdy widzę ile czasu trwa to wszystko używając thermomixa.....Jestem w 7 niebie i zaczynam piec CIASTA!!! Cuda się zdarzają ;D
Mam na imię MONIKA! Witam wszystkich!!
Dziękuje Elu za komentarz :)
Dziękuje Elu za komentarz
koniecznie wypróbuj jak znajdziesz forme
pozdrawiam 
Ilonko, chętnie wypróbuję
Ilonko, chętnie wypróbuję Twój przepis. Muszę tylko przeszukać strych w domu rodzinnym, bo pamiętam że moja Babcia taką miała
I pamiętam, że gotowała nam w niej budyń
i podawała z syropem malinowym... oczywiście swojskim... O kurcze, aż mi ślinka cieknie na to wspomnienie
Pozdrawiam
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
u nas nie ma wielkanocy bez
u nas nie ma wielkanocy bez takiej babki gotowanej
pycha polecam 
Dziękuje dziewczyny za
Dziękuje dziewczyny za komentarze, zachęcam do zakupu takiej formy bo baba jest pyszna, puszysta i długo zachowuje świeżość
pozdrawiam
Ilonko Baba wygląda pysznie.
Ilonko Baba wygląda pysznie. Niestety nie mam takiej formy ale się rozejrzę za taką
pozdrawiam serdecznie 
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Ilonko babka jest pyszna,
Ilonko babka jest pyszna, jadłam u koleżanki, szkoda,że nie mam formy do gotowania
Przepis polecam 
Gabrysiu to jest taka
Gabrysiu to jest taka specjalna foremka na babkę gotowaną, moja jest już niestety trochę zardzewiała bo dostałam ją od swojej babci ale na allegro można kupić taką formę
Ciekawy przepis. Ilonko, co
Ciekawy przepis. Ilonko, co to za forma z pokrywą zamykaną? Nie spotkałam takiej.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"