3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Wiedeńskie pączki ptysiowe


Wydrukuj:
4

Składniki

  • 180 g mąki
  • 80 g masła lub margaryny
  • 2,5 MT wody
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka wódki lub spirytusu
  • 6
    28min
    Czas całkowity 8min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. 1. Wodę z masłem i solą zagotować - czas
    5min/temp.Varoma/obr.

    2. Wsypać mąkę i ucierać – czas 1min/obr.poz.3

    3. Ostudzić, do zimnego ciasta wbijać kolejno jajka, dodać alkohol i ucierać, aż zrobi się gładka, jednolita masa w kształcie kulki – czas ok. 2min/obr.poz.3

    4. Powstałe ciasto ptysiowe wkładamy
    do worka cukierniczego z końcówką gwiazdki. Ze szprycy (przyrząd służący do
    wyciskania półpłynnej masy np. kremu na tort, możesz ją samodzielnie wykonać z
    torebki foliowej) wyciskamy okrągłe pączki na wcześniej wycięte kawałki papieru
    pergaminowego.

    5. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i wkładamy wyciśnięte pączki wraz z
    papierem (tak, z papierem). Smażymy z obu stron na złoty kolor i odsączamy na
    papierowym ręczniku.

    6. Pączki posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy, można też je przekroić po
    przestudzeniu i przełożyć kremem z serka mascarpone lub ubitą śmietaną.

     

10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Świetny przepis! Można

    Zgłoszony przez Agn. na lutego 13, 2015 at 08:01.

    Świetny przepis! Można spokojnie zrobić od razu podwójną porcję ciasta ( przy mieszaniu należy wtedy pomóc sobie kopystką, włożoną przez otwór w pokrywie).

    Jeśli ktoś liczy kalorie lub ma już dość smażenia tmrc_emoticons.;) to spokojnie może upiec z tego ciasta wspaniałe eklery lub ptysie (200*C przez ok.20-30 min.).

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cieszę się, że smakowały.

    Zgłoszony przez Agtatka na lutego 27, 2014 at 10:01.

    Cieszę się, że smakowały. Dzisiaj powtórkatmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • napewno zrobię w czwartek:)  

    Zgłoszony przez sylwiaa35 na lutego 5, 2013 at 14:56.

    napewno zrobię w czwartektmrc_emoticons.)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ilość zależy od wieklości

    Zgłoszony przez megr07 na stycznia 25, 2013 at 13:25.

    Ilość zależy od wieklości końcówki, ja robiłam małą i wielkości kubka i wyszło ponad 60 albo i więcej.

    POLECAM!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • mmm też je lubię ciekawa

    Zgłoszony przez justka120 na maja 20, 2012 at 23:10.

    tmrc_emoticons.) mmm też je lubię tmrc_emoticons.) ciekawa jestem ile sztuk tych pączusiów wyjdzie z podanych proporcji składników?? PozdrawiamCooking 10

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Uwielbiam te paczki )) bedzie

    Zgłoszony przez Mahalia na marca 19, 2011 at 23:09.

    Uwielbiam te paczki tmrc_emoticons.))) bedzie próba !!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze