3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Wariant Szarlotka sypana - szybka


Wydrukuj:
4

Składniki

12 porcja/porcje/porcji

Ciasto

  • 170 g mąki pszennej
  • 170 g mąki krupczatki
  • 150 g cukru
  • 750 g jabłek
  • 150 g masła, (3/4 kostki)
  • kilka łyżeczek cynamonu
  • cukier waniliowy
  • 6
    1h 10min
    Czas całkowity 1h 10min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1. Do Closed lidwsypać obie mąki, dodać cukier oraz masło i mieszać 30s/Counter-clockwise operation/obr.2. Następnie opróżnić naczynie miksujące i podzielić mieszaninę na 3 części.

  2.  Jabłka obrać, wydrążyc gniazdka nasienne, pokroić na ćwiartki i włożyć do Closed lid na 2s/obr. 6

  3.  Piekarnik rozgrzać na 180 stopni C. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wysypać 1 część mieszaniny (ugniatam ją mocniej palcami), potem rozdrobnione jabłka, posypać cynamonem i cukrem waniliowym i 2 część mieszaniny oraz poostałe jabłka, również posypać cynamonem i cukrem waniliowym. Zakończyć ostatnią częścią mieszaniny sypkiej. Piec ok 60 min.

    Smacznego!

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

WARIANT:

Zamiast mąki krupczatki można użyć kaszy manny


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Super przepis! Polecam!

    Zgłoszony przez IngaO na października 4, 2016 at 22:32.

    Super przepis! Polecam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Szarlotka dobra,ale po

    Zgłoszony przez edytka_33 na września 8, 2016 at 20:40.

    Szarlotka dobra,ale po pierwszym wymieszaniu na obr 2 zostały grube kawały masła,więc wymieszałam na obr6 zeby uzyskac jednolita konsystencje. Poza tym chyba brakuje tu proszku do pieczenia?Nastepnym razem dodam 1,5 łyźeczki. W smaku dobre ale do dopracowania.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zamiast mąki krupczatki

    Zgłoszony przez użytkownik JG na maja 25, 2016 at 17:03.

    Zamiast mąki krupczatki dodaję mleko w proszku, a masło schładzam i ścieram na tarce na sam wierzch. Nie dodaję masła do środka.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiłam kilka razy. Bardzo

    Zgłoszony przez Orma na maja 24, 2016 at 18:20.

    Robiłam kilka razy. Bardzo smaczne ciasto. Żeby było jeszcze szybciej to użyłam gotowanych jabłek domowej roboty. Polecam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze