Składniki
12 porcja/porcje/porcji
Ciasto
- 170 g mąki pszennej
- 170 g mąki krupczatki
- 150 g cukru
- 750 g jabłek
- 150 g masła, (3/4 kostki)
- kilka łyżeczek cynamonu
- cukier waniliowy
-
6
2h 10min
Czas całkowity 1h 10minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
Do "Blokada naczynia miksującego" wsypać obie mąki, dodać cukier oraz masło i mieszać 30s/"Obroty wsteczne" /obr.2. Następnie opróżnić naczynie miksujące i podzielić mieszaninę na 3 części.
Jabłka obrać, wydrążyc gniazdka nasienne, pokroić na ćwiartki i włożyć do "Blokada naczynia miksującego" na 2s/obr. 6
Piekarnik rozgrzać na 180 stopni C. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wysypać 1 część mieszaniny (ugniatam ją mocniej palcami), potem rozdrobnione jabłka, posypać cynamonem i cukrem waniliowym i 2 część mieszaniny oraz poostałe jabłka, również posypać cynamonem i cukrem waniliowym. Zakończyć ostatnią częścią mieszaniny sypkiej. Piec ok 60 min.
Smacznego!
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
WARIANT:
Zamiast mąki krupczatki można użyć kaszy manny
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzSuper przepis! Polecam!
Super przepis! Polecam!
Szarlotka dobra,ale po
Szarlotka dobra,ale po pierwszym wymieszaniu na obr 2 zostały grube kawały masła,więc wymieszałam na obr6 zeby uzyskac jednolita konsystencje. Poza tym chyba brakuje tu proszku do pieczenia?Nastepnym razem dodam 1,5 łyźeczki. W smaku dobre ale do dopracowania.
Zamiast mąki krupczatki
Zamiast mąki krupczatki dodaję mleko w proszku, a masło schładzam i ścieram na tarce na sam wierzch. Nie dodaję masła do środka.
Robiłam kilka razy. Bardzo
Robiłam kilka razy. Bardzo smaczne ciasto. Żeby było jeszcze szybciej to użyłam gotowanych jabłek domowej roboty. Polecam