3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Wariant Pychotka lub Pani Walewska na TM 31


Wydrukuj:
4

Składniki

30 porcja/porcje/porcji

Krem

  • KREM
  • 250 g masła z lodówki pokrojone na drobne kawałki
  • kilka kropel aromatu rumowego lub 2 łyżki amaretto
  • 80 g cukier
  • 2 łyżeczki cukier waniliowy, wykonany w TM

Budyń

  • BUDYŃ
  • 500 g mleka 3,2 %
  • 140 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka, (białka dodajemy do bezy)

Beza

  • BEZA
  • 6 białek
  • 250 g cukru pudru
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 100 g orzechy włoskie, tarte
  • lub
  • 100 g płatków migdałowych

ciasto

  • CIASTO KRUCHE
  • 300 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła o temp. pokojowej
  • 4 żółtka
  • 100 g cukru
  • 200 g dżemu z czarnej porzeczki, do posmarowania ciasta
  • 6
    3h 40min
    Czas całkowity 3h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Trudny
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    1. Budyń
  1. Umieść w naczyniu miksującym motylek. Włóż wszystkie składniki w podanej kolejności: mleko, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, 2 żółtka. Gotować 11min. 100 stopni obr.2-3. Po ugotowaniu budyń przełóż do miseczki i pozostaw do wystygnięcia. Budyń musi być gęsty.
  2. Ciasto
  3. - Rozgrzej piekarnik do temp. 175 stopni

    - Do naczynia miksującego włóż wszystkie składniki (oprócz dżemu ) w podanej kolejności. Ustawić czas ok.3 min. obroty 6 (aż powstanie kruche ciasto), pomagając kopystką zbierać ciasto ze ścianek naczynia.

    - Wyjmij ciasto, podziel na dwie równe części i włóż do foremek wyłożonych papierem o wym.20x30cm (lub w jednej dużej i podzielić po upieczeniu).

    - ciasto posmaruj dżemem porzeczkowym i zapiec 15 min. w temp. 175 stopni. Wyjmij placki i pozostaw do wystudzenia.

    - Naczynie umyj i dokładnie osusz.
  4. Beza
  5. - W czystym i suchym naczyniu miksującym umieścić motylek, wlać 6 białek , szczypta soli i ubijać na sztywną pianę obroty 3-4, czas ok. 3 minuty. Może być dłużej, zależy od białek. Najlepiej nie ustawiać obrotów, ubijać do momentu , gdy piana będzie sztywna.

    - Gdy piana jest gotowa dodajemy stopniowo, aż do wykorzystania po jednej łyżce cukru pudru, ciągle ubijając obroty 3-4, czas do wykorzystania wszystkiego cukru.

    - Otworzyć naczynie i dodać 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej i delikatnie wymieszać kopystką.
  6. Ciasto z bezą.
  7. -Ubitą bezę wyłożyć na wcześniej upieczone ciasto i posypać pokruszonymi orzechami lub płatkami migdałowymi.

    - Włóż blachy do piekarnika nagrzanego do temp. 150 stopni i piec ok. 25 min. najlepiej z termoobiegiem.

    - Ciasto po upieczeniu pozostawić do wystudzenia.
  8. Krem
  9. - W naczyniu umieścić motylek, włóżyć pokrojone masło, cukier, cukier waniliowy i utrzeć na pulchną masę obroty 3-4 czas ok. 1minuty.

    - Dodawaj po 1 łyżce zimnego budyniu, obroty 3-4, czas - do wyrobienia całego budyniu.

    - Na samym końcu dołożyć aromat rumowy lub amaretto.

    Krem wylożyć na jeden z placków i przykryć drugim.

    Gotowe ciasto wstawić do lodówki
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Miarka MT
    Miarka MT
    kup teraz
11

Porady

Budyń musi być koniecznie zimny, żeby się masło nie rozpuściło.!

Krem wykładaj na ostudzone placki !!!

Przepis można wykorzystać w TM5.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy