3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Wariant Pychotka lub Pani Walewska na TM 31


Wydrukuj:
4

Składniki

30 porcja/porcje/porcji

Krem

  • KREM
  • 250 g masła z lodówki pokrojone na drobne kawałki
  • kilka kropel aromatu rumowego lub 2 łyżki amaretto
  • 80 g cukier
  • 2 łyżeczki cukier waniliowy, wykonany w TM

Budyń

  • BUDYŃ
  • 500 g mleka 3,2 %
  • 140 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka, (białka dodajemy do bezy)

Beza

  • BEZA
  • 6 białek
  • 250 g cukru pudru
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 100 g orzechy włoskie, tarte
  • lub
  • 100 g płatków migdałowych

ciasto

  • CIASTO KRUCHE
  • 300 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła o temp. pokojowej
  • 4 żółtka
  • 100 g cukru
  • 200 g dżemu z czarnej porzeczki, do posmarowania ciasta
  • 6
    3h 40min
    Czas całkowity 3h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Trudny
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    1. Budyń
  1. Umieść w naczyniu miksującym motylek. Włóż wszystkie składniki w podanej kolejności: mleko, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, 2 żółtka. Gotować 11min. 100 stopni obr.2-3. Po ugotowaniu budyń przełóż do miseczki i pozostaw do wystygnięcia. Budyń musi być gęsty.
  2. Ciasto
  3. - Rozgrzej piekarnik do temp. 175 stopni

    - Do naczynia miksującego włóż wszystkie składniki (oprócz dżemu ) w podanej kolejności. Ustawić czas ok.3 min. obroty 6 (aż powstanie kruche ciasto), pomagając kopystką zbierać ciasto ze ścianek naczynia.

    - Wyjmij ciasto, podziel na dwie równe części i włóż do foremek wyłożonych papierem o wym.20x30cm (lub w jednej dużej i podzielić po upieczeniu).

    - ciasto posmaruj dżemem porzeczkowym i zapiec 15 min. w temp. 175 stopni. Wyjmij placki i pozostaw do wystudzenia.

    - Naczynie umyj i dokładnie osusz.
  4. Beza
  5. - W czystym i suchym naczyniu miksującym umieścić motylek, wlać 6 białek , szczypta soli i ubijać na sztywną pianę obroty 3-4, czas ok. 3 minuty. Może być dłużej, zależy od białek. Najlepiej nie ustawiać obrotów, ubijać do momentu , gdy piana będzie sztywna.

    - Gdy piana jest gotowa dodajemy stopniowo, aż do wykorzystania po jednej łyżce cukru pudru, ciągle ubijając obroty 3-4, czas do wykorzystania wszystkiego cukru.

    - Otworzyć naczynie i dodać 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej i delikatnie wymieszać kopystką.
  6. Ciasto z bezą.
  7. -Ubitą bezę wyłożyć na wcześniej upieczone ciasto i posypać pokruszonymi orzechami lub płatkami migdałowymi.

    - Włóż blachy do piekarnika nagrzanego do temp. 150 stopni i piec ok. 25 min. najlepiej z termoobiegiem.

    - Ciasto po upieczeniu pozostawić do wystudzenia.
  8. Krem
  9. - W naczyniu umieścić motylek, włóżyć pokrojone masło, cukier, cukier waniliowy i utrzeć na pulchną masę obroty 3-4 czas ok. 1minuty.

    - Dodawaj po 1 łyżce zimnego budyniu, obroty 3-4, czas - do wyrobienia całego budyniu.

    - Na samym końcu dołożyć aromat rumowy lub amaretto.

    Krem wylożyć na jeden z placków i przykryć drugim.

    Gotowe ciasto wstawić do lodówki
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Budyń musi być koniecznie zimny, żeby się masło nie rozpuściło.!

Krem wykładaj na ostudzone placki !!!

Przepis można wykorzystać w TM5.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy