Tu jesteś:
4
Składniki
12 porcja/porcje/porcji
Murzynek
- 120 g mleka
- 4 jajka
- 270 g masła
- 80 g ciemnego kakao, np. DecoMoreno
- 270 g mąki pszennej, np. kurpiowska
- 400 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 15 g cukru wanilinowego
- 2 łyżki bułki tartej, do obsypania formy
-
6
1h 45min
Czas całkowity 1h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9
5
Przygotowanie
- Formę (najlepiej tortownicę) okrągłą z kominkiem (średnica 24 cm. wysmarować margaryną i obsypać tartą bułką.
- Oddzielić żółtka od białek. Białka w ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę w naczyniu miksującym (suchym) z założonym motylkiem, ok. 1,5 min./obr. 3,5.
Pianę przełożyć do osobnej miseczki. Opłukać i wytrzeć naczynie miksujące. - Do naczynia miksującego wsypać cukier, kakao, cukier wanilinowy, dodać mleko i pokrojone w kawałki masło. Zagotować 8 min./115 stopni/obr.3.
Około 150 ml (kubek) gotowanej masy czekoladowej odlać do małej filiżanki (do posmarowania gotowego ciasta) - Do naczynia miksującego z pozostałą masą dodać mąkę, proszek do pieczenia, żółtka i wymieszać 1min./obr.4,5. Dodać przygotowaną wcześniej pianę i wymieszać 30 s./obr. 3,5 (zgariając pianę kopystką)
- Ciasto przelać do wysmarowanej formy, wstawić do ciepłego piekarnika (ok. 50 stopni), zwiększyć temperaturę do 160 stopni. Piec około 30-35 minut.
- Gorące ciasto odwrócone do góry spodem przełożyć na deskę i przy pmocy łyżeczki lub małej łopatki posmarować odlaną wcześniej masą czekoladową.
Murzynek
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
W zależności od upodobań można regulować ilość kakao oraz cukru.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzCiasto super, puszyste. Pyszne
Ciasto super, puszyste. Pyszne