Czas przygotowania
                                1h 0min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                1h 45min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     12 
                                     porcja/porcje/porcji 
                                
                            Poziom
                                Średni
                            Składniki
Murzynek
- 120 g mleka
 - 4 jajka
 - 270 g masła
 - 80 g ciemnego kakao, np. DecoMoreno
 - 270 g mąki pszennej, np. kurpiowska
 - 400 g cukru
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 15 g cukru wanilinowego
 - 2 łyżki bułki tartej, do obsypania formy
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Motylek - 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Formę (najlepiej tortownicę) okrągłą z kominkiem (średnica 24 cm. wysmarować margaryną i obsypać tartą bułką.
 - Oddzielić żółtka od białek. Białka w ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę w naczyniu miksującym (suchym) z założonym motylkiem, ok. 1,5 min./obr. 3,5.
Pianę przełożyć do osobnej miseczki. Opłukać i wytrzeć naczynie miksujące. - Do naczynia miksującego wsypać cukier, kakao, cukier wanilinowy, dodać mleko i pokrojone w kawałki masło. Zagotować 8 min./115 stopni/obr.3.
Około 150 ml (kubek) gotowanej masy czekoladowej odlać do małej filiżanki (do posmarowania gotowego ciasta) - Do naczynia miksującego z pozostałą masą dodać mąkę, proszek do pieczenia, żółtka i wymieszać 1min./obr.4,5. Dodać przygotowaną wcześniej pianę i wymieszać 30 s./obr. 3,5 (zgariając pianę kopystką)
 - Ciasto przelać do wysmarowanej formy, wstawić do ciepłego piekarnika (ok. 50 stopni), zwiększyć temperaturę do 160 stopni. Piec około 30-35 minut.
 - Gorące ciasto odwrócone do góry spodem przełożyć na deskę i przy pmocy łyżeczki lub małej łopatki posmarować odlaną wcześniej masą czekoladową.
 
Murzynek
Porady
W zależności od upodobań można regulować ilość kakao oraz cukru.
                        Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                        
                    
                    
                                    
                        
                        
                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze
Ciasto super, puszyste. Pyszne