3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Wariant Murzynek


Wydrukuj:
4

Składniki

12 porcja/porcje/porcji

Murzynek

  • 120 g mleka
  • 4 jajka
  • 270 g masła
  • 80 g ciemnego kakao, np. DecoMoreno
  • 270 g mąki pszennej, np. kurpiowska
  • 400 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 15 g cukru wanilinowego
  • 2 łyżki bułki tartej, do obsypania formy
  • 6
    1h 45min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
  • 9
5

Przygotowanie

    Murzynek
  1. Formę (najlepiej tortownicę) okrągłą z kominkiem (średnica 24 cm. wysmarować margaryną i obsypać tartą bułką.
  2. Oddzielić żółtka od białek. Białka w ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę w naczyniu miksującym (suchym) z założonym motylkiem, ok. 1,5 min./obr. 3,5.

    Pianę przełożyć do osobnej miseczki. Opłukać i wytrzeć naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego wsypać cukier, kakao, cukier wanilinowy, dodać mleko i pokrojone w kawałki masło. Zagotować 8 min./115 stopni/obr.3.

    Około 150 ml (kubek) gotowanej masy czekoladowej odlać do małej filiżanki (do posmarowania gotowego ciasta)
  4. Do naczynia miksującego z pozostałą masą dodać mąkę, proszek do pieczenia, żółtka i wymieszać 1min./obr.4,5. Dodać przygotowaną wcześniej pianę i wymieszać 30 s./obr. 3,5 (zgariając pianę kopystką)
  5. Ciasto przelać do wysmarowanej formy, wstawić do ciepłego piekarnika (ok. 50 stopni), zwiększyć temperaturę do 160 stopni. Piec około 30-35 minut.
  6. Gorące ciasto odwrócone do góry spodem przełożyć na deskę i przy pmocy łyżeczki lub małej łopatki posmarować odlaną wcześniej masą czekoladową.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

W zależności od upodobań można regulować ilość kakao oraz cukru.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz