3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Wariant Chałka


Wydrukuj:
4

Składniki

Kruszonka

  • 70 g mąki, krupczatki
  • 50 g cukru
  • 50 g masła

Ciasto

  • 100 g masła
  • 50 g cukru
  • 150 g mleka, ml
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 520 g mąki pszennej, typ 450
  • 40 g drożdży
  • 6
    40min
    Czas całkowity 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
    • Appliance TM 21 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 21
5

Przygotowanie

    Kruszonka
  1. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki,


    70 g mąki , krupczatki
    50 g cukru
    50 g masła

    wymieszać 10s/obr. 6, przełożyć do innego naczynia.
  2. Ciasto
  3. Do naczynia miksującego włożyć 100 g masła, 50 g cukier, 150 mł mleko, 2 żółtka, 2 jajka, cukier waniliowy , sól, podgrzać 4 min/50*/obr. 2
  4. Następnie dodać pozostałe składniki
    520 g mąki pszennej i 40 g drożdży.
    , wyrobić 4 min/ obr. Ciasto



    Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym do wyrośnięcia, następnie podzielić go na 2 równe części i z każdej uformować warkocz.
    Położyć na blaszce, wstawić do piekarnika na 10 min. temp.50*C.
    Wyjąć z piekarnika posmarować jajkiem i posypać kruszonką.
    Podwyższyć temp. Do 180* piec 25 min.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Brak


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy