3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ucierane (babka, ciasto, muffiny)


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

Ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej, (można też wcześniej odważyć sobie w innym naczyniu 400 g)
  • 150 g airkoniaku, (ja daje likier jajeczny robiony w TM)
  • cukier wanilinowy
  • 2 czubatych łyżeczek mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • margaryna, (miękka)
  • 290 g cukru
  • 1 łyżki proszku do pieczenie
  • 6
    50min
    Czas całkowity 10min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć margarynę i cukier. Ucierać około 2 min./obr 5. (Ja co jakiś czas przerywam i zgarniam margaryne ze ścianek).

  2.  Gdy margaryna jest już gładka zmniejszyć obroty na 4 i dodawać przez otwór w pokrywie po jednym jajku.  Następnie wlać likier jajeczny (można wyłączyć obroty i odważyć likier. Ja zazwyczaj daje go "na oko" lub odmierzam wcześniej). 

  3. Po dodaniu likieru odczekać 15 sekund, cały czas ucierająć na obrotach 4 dodać mąki i proszek do pieczenia. Całość ucierać jeszcze 45 sekund na obr. 5.

  4. Piec w wysmarowanej formie. Jeśli jest to forma od babki wielkanocnej - około 45 minut w temperaturze 170 st. Jeśli jest to zwykła forma na ciasto - około 30 minut w 170 st.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Ja z przepisu piekę babkę wielkanocną, ale również ciasto z owocami, a czasami muffinki. Ciasto jest rewelacyjne i smakuje chyba każdemu tmrc_emoticons.) 


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Co do proszku - już dodany.

    Zgłoszony przez BeBe na kwietnia 2, 2015 at 22:06.

    Co do proszku - już dodany. Chyba przy zmianie szaty graficznej troche sie poprzestawiały niektóre przepisy... Co do zamiany alkoholu na cos innego to szczerze mówiąc nigdy nie próbowałam... alkohol całkowicie wyparowuje i nie jest w ogole wyczuwalny, za to wydaje mi sie, ze dzieki niemu ciasto jest wyjatkowe. Mozna by probowac zastapic je koglem moglem ubitym na Ciepło w TM (takim likierem jajecznym robionym w TM, ale bez alkoholu), moze by to jakos wyszlo, ale przyznaje szczerze, że nigdy nie próbowałam tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A proszku do pieczenia ile?

    Zgłoszony przez meg322 na lutego 25, 2015 at 17:24.

    A proszku do pieczenia ile?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A można czymś zastąpić

    Zgłoszony przez Reka55 na lipca 19, 2014 at 17:48.

    A można czymś zastąpić likier,gdybym chciała zrobić wersję bezalkoholową?

    Renka

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dobre...pyszne...przepyszne..

    Zgłoszony przez jupo77 na kwietnia 8, 2013 at 12:36.

    dobre...pyszne...przepyszne.... itd....   Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo fajny, sprawdziłam na

    Zgłoszony przez aga.fili na kwietnia 5, 2013 at 13:08.

    Bardzo fajny, sprawdziłam na muffinkach! tmrc_emoticons.) Ciasto proste w wykonaniu, a wyszło delikatne , puszyste, nie wysycha zbyt szybko. Następnym razem wykorzystam do jakiegoś ciasta tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze