thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
50min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 04/4/13
zmieniono dnia: 04/3/15

Składniki

Ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej, (można też wcześniej odważyć sobie w innym naczyniu 400 g)
  • 150 g airkoniaku, (ja daje likier jajeczny robiony w TM)
  • cukier wanilinowy
  • 2 czubatych łyżeczek mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • margaryna, (miękka)
  • 290 g cukru
  • 1 łyżki proszku do pieczenie

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć margarynę i cukier. Ucierać około 2 min./obr 5. (Ja co jakiś czas przerywam i zgarniam margaryne ze ścianek).

  2.  Gdy margaryna jest już gładka zmniejszyć obroty na 4 i dodawać przez otwór w pokrywie po jednym jajku.  Następnie wlać likier jajeczny (można wyłączyć obroty i odważyć likier. Ja zazwyczaj daje go "na oko" lub odmierzam wcześniej). 

  3. Po dodaniu likieru odczekać 15 sekund, cały czas ucierająć na obrotach 4 dodać mąki i proszek do pieczenia. Całość ucierać jeszcze 45 sekund na obr. 5.

  4. Piec w wysmarowanej formie. Jeśli jest to forma od babki wielkanocnej - około 45 minut w temperaturze 170 st. Jeśli jest to zwykła forma na ciasto - około 30 minut w 170 st.

Porady

Ja z przepisu piekę babkę wielkanocną, ale również ciasto z owocami, a czasami muffinki. Ciasto jest rewelacyjne i smakuje chyba każdemu tmrc_emoticons.) 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ucierane (babka, ciasto, muffiny)

Wydrukuj:

Komentarze

  • kwietnia 2, 2015 at 22:06

    Co do proszku - już dodany. Chyba przy zmianie szaty graficznej troche sie poprzestawiały niektóre przepisy... Co do zamiany alkoholu na cos innego to szczerze mówiąc nigdy nie próbowałam... alkohol całkowicie wyparowuje i nie jest w ogole wyczuwalny, za to wydaje mi sie, ze dzieki niemu ciasto jest wyjatkowe. Mozna by probowac zastapic je koglem moglem ubitym na Ciepło w TM (takim likierem jajecznym robionym w TM, ale bez alkoholu), moze by to jakos wyszlo, ale przyznaje szczerze, że nigdy nie próbowałam tmrc_emoticons.;)

  • lutego 25, 2015 at 17:24

    A proszku do pieczenia ile?

  • lipca 19, 2014 at 17:48

    A można czymś zastąpić likier,gdybym chciała zrobić wersję bezalkoholową?

    Renka

  • kwietnia 8, 2013 at 12:36

    dobre...pyszne...przepyszne.... itd....   Cooking 7

  • kwietnia 5, 2013 at 13:08
    5.0

    Bardzo fajny, sprawdziłam na muffinkach! tmrc_emoticons.) Ciasto proste w wykonaniu, a wyszło delikatne , puszyste, nie wysycha zbyt szybko. Następnym razem wykorzystam do jakiegoś ciasta tmrc_emoticons.)

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: