3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Tradycyjny Sernik Świąteczny Babci


Wydrukuj:
4

Składniki

18 porcja/porcje/porcji

CIASTO NA SPÓD

  • 200 g margaryny "Kasi"
  • 6 łyżek cukru
  • 2 jajka całe
  • 1 łyżek kwaśnej śmietany, 12%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 g mąki pszennej

MASA SEROWA

  • skórki pomarańczy
  • olejek pomaranczowy
  • 100 g rodzynek
  • 250 g margaryny "Kasi"
  • 2 budynie, śmietankowe
  • 300 g cukru
  • 10 żółtek, białka zostaw do ubicia piany
  • 2000 g ser biały, półtłusty
5

Przygotowanie

    MASA SEROWA
  1. Przygotuj dużą miskę do zmieszania masy serowej ( wygodna ok. 9 litrów)

    jesli nie masz sera zmielonego: podziel ser i zmiel - 30 sek/obr.5 przełożyć do miski 

    -umyj Closed lid założ  motylek i żółtka ubij z cukrem - 40 sek./ obr. 4

    - do ubitych żółtek dodaj: 500 g zmielonego sera i pozostałe składniki ( budyń, Kasię, rodzynki, olejek i skórkę pomarańczową)- wymieszaj 1 min / Dough mode 

    - wlej  zawartość Closed lid do zmielonego sera i dobrze zmieszaj w misce

    - umyj i wysusz Closed lid załóż motylek i ubij piane z białek - 4 min/ obr.3- 4

    - dodaj pianę  do masy serowej i delikatnie wymieszaj

    - wylej masę serową na blachę i wyrównać powierzchnię 

    - pozostałą część ciasta na spód rozwałkuj, potnij na paseczki i ułóż z nich na serniku kratkę

    piec min. 60 min. - czasem 10 min dłużej - trzeba sprawdzać patyczkiem - temp. 180 stopni

    UWAGA - SERNIK JEST NAJLEPSZY DWA DNI PO UPIECZENIU!

     

     

     

  2. CIASTO NA SPÓD
  3. Przygotuj dużą blachę, wyłóż papierem do pieczenia.

    Włącz piekarnik.

    Wszystkie składniki wrzuć do Closed lid  -   3 min.Dough mode

    oddziel 1/3 części ciasta z której zrobisz kratkę na wierzchu sernika

    resztę rozwałkować i wyłóż na dnie blachy jako spód ciasta.

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • no nie zmieści się na pewno przeczytaj uważniej...

    Zgłoszony przez Mazart na grudnia 22, 2017 at 22:34.

    no nie zmieści się na pewnotmrc_emoticons.) przeczytaj uważniej przepis- do TM wkładasz max 500 g - resztę ręcznie w dużej misce - przepisy naszych babć nie uwzględniły, że będzie TM tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam 2kg sera to nie za duo nie zmieci si w...

    Zgłoszony przez liki1117 na lipca 2, 2017 at 19:41.

    Witam 2kg sera to nie za dużo nie zmieści się w termomixie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze