3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Torta Caprese


Wydrukuj:
4

Składniki

12 porcja/porcje/porcji

Torta Caprese

Ciasto

  • 250 gramów czekolady, min 70%
  • 250 gramów mielonych migdałów
  • 250 gramów cukru trzcinowego, nierafinowego
  • 250 gramów masła, miękiego6
  • 6 jajek
  • 1 łyżek proszku do pieczenia
  • 1 łyżek kakao
  • 50 gramów likieru migdałowego, np. Amaretto, opcjonalnie

Polewa

  • 100 gramów gorzkie czekolady, min 70%
  • 80 gramów śmietany, 36% tłuszczu

Dodatki

  • 12 kulek cukierków truflowych, lub np.ferrero rocher
  • 50 gramów śmietany, 36% tłuszczu
  • 30 gramów płatków migdałowych
  • 6
    3h 30min
    Czas całkowity 3h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    Ciasto
  1. 1. Rozgrzej piekarnik do 180 C, naszykuj tortownicę o wymiarach 24 cm
    2. Czekoladę rozdrobnić 10s/obr 9, przełożyć do miski
    3. Migdały rozdrobnić 8s/obe 6 dołożyć do czekolady
    4 . Do naczynia wsyp cukier,1 Lyżkęn proszku,1 łyżkę kakao,6 jaj,likier wymieszać 30s/obr 7
    5. Dodać czekoladę i migdały wymieszać 20s/obr6, zgarnąć z
    boków i ponownie wymieszać 10s/obr 6.
    6. Ciasto piec 180 C 50 min. odstawic na 30 min i wyłożyć z
    tortownicy i zostawić do całkowitego ostudzenia.
  2. Polewa
  3. 1. Czekolade rozdrobnić 10s/obr 9 dodać śmietankę podgrzać 2 min/50 c/obr 3. Gotową polewą udekorować ciasto. Brzegi posypać migdałami, schłodzoną śmietankę ubić i zrobić dekoracyjne rozetki w których umieścić trufle lub ferrero.
    2. Podawąć po schłodzeniu.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Mozna zmiejszyć ilość cukru do 200 g


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy