3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

TORT Z CZEKOLADOWĄ TRUFLĄ


Wydrukuj:
4

Składniki

16 kawałek/kawałki/kawałków

BISZKOPT

  • 4 jajka
  • 3 żółtka (białka zachować do bezy)
  • 130 g cukru
  • 60 g naturalnego kakao
  • 80 g mąki pszennej lub ryżowej

BEZA

  • 3 białka
  • 150 g cukru
  • 1 pełna łyżka naturalnego kakao
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

KREM Z MASŁA ORZECHOWEGO

  • 100 g masła orzechowego
  • 50 g masła
  • 130 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki soli morskiej
  • 2 łyżki syropu z agawy lub miodu
  • 125 g serka mascarpone

KREM CZEKOLADOWA TRUFLA

  • 200 g czekolady deserowej lub gorzkiej
  • 375 serka mascarpone (w temp. pokojowej
  • 250 g śmietanki kremówki 30%(zimnej) )
  • 1/3 szklanki cukru pudru

NASĄCZENIE I DODATKI

  • 1 pomarańcza
  • 1 limonka
  • 10 łyżek likieru amaretto
  • 4 łyżki naturalnego kakao
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 200 g konfitury z czarnej porzeczki
  • 6
    41h 0min
    Czas całkowity 40h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
  • 9
5

Przygotowanie

    BISZKOPT
  1. Do oddzielnej miski przesiać mąkę i kakao
    Dno formy o średnicy24 cm wyłoyć krążkiem z papieru do pieczenia
    Piekarnik nagrzać do 170 stopni C
    Oddzielić białka od żółtek
    Białka umieścić w Closed lid i ubijać z motylkiem 6 min /obr. 4
    ,po upływie 3 minut stopniowo dadac cukier, po łyżce, cały czas ubijając.Na koniec piana musi być gęsta i sztywna
    Po dodaniu cukru ubijać pianę jeszcze przez 10 min. /obr 3 dodając po jednym żółtku (7 szt)
    Następnie ustawić czas 1 min/ obr.1 i po łyżce wsypywać przesianą wcześciej mąkę z kakao. W razie potrzeby zamieszać jeszcze kopystką. Wyłożyć do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika
    Piec 25 minut do suchego patyczka. Od razu wyjąć i energicznie odstawić na blat .Całkowicie ostudzić i przekroić na 2 blaty. Okruszki zachować do dekoracji
  2. BEZA
  3. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C
    Do Closed lid włożyć białka i ubijać z motylkiem 3 minuty obr 4, Ustawić 5 minut obr. 3 i dodać po łyżce cukier, następnie mąkę ziemniaczanę i kakao
    Wyłożyć na papier do pieczenia w formie krążka i piec 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec jeszcze kolejne 20 minut. Wyjąć i wysudzić.
  4. KREM Z MASŁA ORZECHOWEGO
  5. W Closed lid umieścić motylek.Włożyć masło orzechowe, masło, cukier puder, cynamon, sól, syrop z agawy. Ustawić czas 6 min. /obr. Po 3 minutach w trakcie ubijania dodać serek mascarpone
  6. KREM CZEKOLADOWA TRUFLA
  7. Czekoladę roztopić w rondelku
    W Closed lid umieścić motylek wlać śmietanę i ubijać 3 minuty / obr. 3,5
    Następnie ustawić 3 minuty /obr. 1 dodć cukier, serek i czekoladę
  8. NASĄCZENIE I DODATKI
  9. Wymieszać sok z pomarańczy ,limonki i likier amaretto. Pierwszy blat położyć na paterze, skropić połową nasączenia, opruszyć 2 łyżkami kakao i 1 łyżką kawy rozpuszczlnej, posmarować konfiturą i wyłożyć czekoladową truflę ( pozostawić 1/4 kremu na boki)
    Położyć drugi krążek,znów nasączyć, oprószyć kakao i kawą , rozsmarować krem z masła orzechowego.
    Na wierzch położyć pokruszoną bezę i posypać okruszkami biszkoptu.Boki posmarować resztą kremu. Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

W razie potrzeby masę można schłodzić w lodówce


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy