3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Tort z chałwą, bezami i czekoladą


Wydrukuj:
4

Składniki

16 porcja/porcje/porcji

dodatkowo

  • 200 g bezów

składniki na masę z chałwą

  • wystudzony budyń
  • 200 g chałwy
  • 200 g masła

składniki na poncz

  • 2 łyżki wódki
  • 2 łyżki cukru
  • sok z 0,5 cytryny
  • 125 g gorącej wody

składniki na polewę

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 6 łyżek mleka
  • 1 czubata łyżka masła

składniki na masę czekoladową

  • 20 g czystej wódki
  • 100 g gorzkiej czekolady roztopionej
  • 50 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 200 g masła

składniki na budyń

  • 500 g mleka
  • 200 g cukru
  • 150 g mąki ziemnaczanej
  • 4 żółtka

składniki na biszkopt

  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 300 g cukru
  • 6 jajek
  • 300 g mąki pszennej
5

Przygotowanie

    Biszkopt
  1. 1.Upiec 1 biszkopt i po ostygnięciu przekroić go na pół, lub upiec 2 biszkopty, każdy z 3 jajek.

    1. 2. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Oddzielić białka od żółtek.

    2. 3. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać białka, dodać szczyptę soli i ubijać ok. 3-4 min/obr.4.

    3. 4. Dodać cukier, ubijać 1 min/obr.1,5.

    4. 5. Dodać żółtka, wymieszać 1 min/obr.1,5. Zdjąć motylek.

    5. 6. Ustawić obroty 2, przez otwór w pokrywie dodawać stopniowo mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszać za pomocą kopystki.

    6. 7. Wyłożyć ciasto na tortownicę i piec 35-40 min, do „suchego patyczka”.

    7. Ostudzić.

     

  2. Budyń
  3. 1. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na budyń, podgrzewać 10min/90°C/obr.3. Ostudzić.

     

  4. Masa czekoladowa
  5. 1. Do naczynia miksującego włożyć miękkie masło, dodać cukier puder, żółtka i ucierać 1min/obr.3.

    2. Założyć motylek. Ustawić obr.1 i przez otwór w poktywie dodawać porcjami roztopioną, przesudzoną czekoladę i wódkę. Ucierać ok. 3-4 min.

     

  6. Masa z chałwą
  7. 1. Do naczynia miksującego włożyć miękkie masło i ucierać 1min/obr.3.

    2. Założyć motylek. Przez otwór w pokrywie dodawać po łyżce przestudzony budyń na przemian z chałwą (chałwę rozgnieść widelcem), co mniej więcej 30-50 s. Im wolniej, tym lepiej. Mnie utarcie tej masy zajmuje średnio 15-20 minut.

  8. Poncz
  9. 1. Gorącą wodę wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny. Gdy nieco ostygnie dodać wódkę. (może być smakowa). Wymieszać.

  10. Polewa
  11. 1. Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 8s/obr.7, dodać masło i mleko i podgrzewać 4 min/90°C/obr.3.

     

  12. Przełożenie tortu
  13. 1. Jeden blat biszkoptu ułożyć na paterze (jesli był krojony, to tym przekrojonym do góry) i naponczować go połową ponczu, miejsce przy miejscu.

    2. Na biszkopt wyłożyc masę czekoladową.

    3. Na masie ułożyć bezy, jedna obok drugiej.

    4. Na bezy wyłożyć 3/4 masy z chałwą (resztę zostawić do obsmarowania boków).

    5. Drugi biszkopt naponczować resztą ponczu od tej strony, która będzie na masie, i od razu wyłożyć na masę.

    6. Resztą masy z chałwą posmarować boki tortu. Dowolnie posypać, np. wiórkami czekoladowymi.

    7. Wierzch tortu polać polewą i dowolnie udekorować.

     

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Tortownica o wymiarach 24-26 cm.

Dno tortownicy wyłożyc papierem do pieczenia.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Doskonałe połączenie smaków, można...

    Zgłoszony przez MalWin na lutego 11, 2017 at 19:59.

    Doskonałe połączenie smaków, można jeść i jeść...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Torcik wygląda super. Dodaję

    Zgłoszony przez gregor na listopada 24, 2013 at 21:23.

    Torcik wygląda super. Dodaję go do swojej kolekcji ulubionych i wypróbuję na święta tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze