Składniki
12 porcja/porcje/porcji
WIERZCH TORTU
- 1 opakowania mleka skondensowanego, o smaku karmelu
- ok.10 herbatników petit-bery
- 13 sztuk czekoladek Toffifee
- bita smietana
- dekoracje według uznania
KREM
- 50 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 250 g serka typu Philadelphia
- 30 g żelatyny błyskawicznej
- 500 g śmietany kremówki, schlodzonej
- 20 sztuk czekoladek Toffifee, zamrożonych
CIASTO
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 50 g masła, rozpusczczonego
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 100 g mąki
- 120 g cukru
- 4 jajka
-
6
1h 50min
Czas całkowity 1h 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
Na noże w
"Blokada naczynia miksującego" zalożyć motylek.
Jajka ubijamy 2 min/50°C/3-4 obroty.
Dodajemy cukier i cukier waniliowy i mieszamy 10min/3-4 obroty (bez funkcji podgrzewania)
Dodajmy mąkę, proszek i plynne maslomieszamy 4 sek/3 obroty.
Ciasto przelewamy do tortownicy 26cm Pieczemy 20 min w 180°C. Po wystygnięciu biszkopt przekroić na pól.
KREM
20 zamrożonych czekoladek Toffifee
"Blokada naczynia miksującego" mielimy ok.8 sek/10 obroty (na proszek) przesypać do innego naczynia.
Zakladamy motylka, ubijamy śmietanę 3 obroty do ubitej śmietany dodajemy żelatynę blyskawiczną i ubijamy jeszczę przez 8sek/3 obroty.
Do śmietany dodajemy serek, cukier waniliowy, cukier i proszek z czekoladek Toffifee mieszamy 30sek/3 obroty
W koło jednego placka zakładamy obramowanie od tortownicy, na ciasto wykładamy połowę kremu, przykrywamy drugim plackiem , wykładamy resztę kremu .
Na krem wykładamy herbatniki na to rozsmarowujemy (lekko wcześniej podgrzane )mleko skondensowane: Dekorujemy pozostałymi Toffifee i bitą śmietaną.
CIASTO
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Przepis pochodzi z niemieckiej strony przepisowni - Rezeptwelt.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzZrobiłam torcik. Jedyne
Zrobiłam torcik. Jedyne zastrzeżenie to to że biszkopt nie wyszedł. Po dodaniu tak jak w przepisie całego opakowania proszku do pieczenia. Zrobiłam biszkopta z kulinarne ABC i wyszedł super. Masa pyszna. Zgodnie z przepisem. Żelatyna nie musi być rozpuszczona. Polecam.
Witam chce zrobić tego torta
Witam chce zrobić tego torta ale mam pytanie czy zelatyna ma być taka prosto z opakowania? Bez rozpuszczenia jej ?
witam dodalam do kolekcji az
witam
dodalam do kolekcji
az slinka cieknie...zrobie!