3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
  • thumbnail image 6
  • thumbnail image 7
  • thumbnail image 8
  • thumbnail image 9
  • thumbnail image 10
  • thumbnail image 11
  • thumbnail image 12
  • thumbnail image 13
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Tort Szwardzwaldzki


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

16 kawałek/kawałki/kawałków

  • Ciemne ciasto biszkoptowe
  • 5 jajek
  • 170 g cukru
  • 120 g mąki pszennej
  • 70 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • Ciasto kruche
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 1 szczypta soli
  • 100 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 1 żółtko
  • Nadzienie i dodatki
  • 1 słoik wiśni, kwaśnych, bez pestek (680 g)
  • 20 g mąki kukurydzianej
  • 60 g wiśniówki, (cherry brandy)
  • 60 g cukru pudru
  • 100 g dżemu wiśniowego
  • 1000 g śmietany, min. 30 % zawartości tłuszczu
  • 4 łyżki cukru wanilinowego
  • 80 g wiórków czekoladowych
  • 16 wiśni kandyzowanych
  • 6
    45min
    Czas całkowity 45min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Trudny
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    1. Ciemne ciasto biszkoptowe Nagrzać piekarnik do temp. 180°C.
    2. Założyć motylek. Do naczynia miksującego włożyć jajka i cukier, ubić na pianę 3 min 50°C/obr. 3-4, następnie 3 min/obr. 3-4.
    3. Dodać mąkę, mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia i kakao, wymieszać 10 s/obr. 3. Zdjąć motylek. Wlać ciasto biszkoptowe do wysmarowanej masłem i oprószonej odrobiną mąki silikonowej formy do ciasta (Ø28 cm), piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 180°C przez 30-35 minut. Umyć naczynie miksujące. Po upieczeniu ciemne ciasto biszkoptowe wyjąć z formy i przełożyć na talerz. Pozostawić ciasto do całkowitego ostygnięcia. Ciasto kruche
    4. Nagrzać piekarnik do temp. 180°C.
    5. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto kruche, wyrobić 40 s/obr. 5. Rozwałkować ciasto na kształt koła (Ø 28 cm), włożyć do wysmarowanej tłuszczem silikonowej formy do ciasta (Ø 28 cm), ponakłuwać widelcem. Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku w temp. 180°C przez 20 minut. Umyć naczynie miksujące. Pozostawić ciasto w formie do całkowitego ostygnięcia. Nadzienie i dodatki - przygotowanie ciasta
    6. Kwaśne wiśnie odsączyć w koszyczku zachowując sok w osobnym naczyniu.
    7. Do naczynia miksującego wlać 250 g soku wiśniowego, dodać mąkę kukurydzianą, gotować 5 min/100°C/obr. 3.
    8. Dodać 30 g wiśniówki i 30 g cukru pudru, wymieszać 5 s/obr. 3. Przelać zagęszczony sok wiśniowy do naczynia z odciśniętymi wiśniami i dokładnie wymieszać.
    9. Do naczynia miksującego wlać pozostały sok z wiśni (około 100 g), 30 g wiśniówki i 30 g cukru pudru do naczynia miksującego, wymieszać 5 s/obr. 3.
    10. Kruche ciasto położyć na paterze. Wierzch ciasta posmarować cienką warstwą dżemu wiśniowego.
    11. Ciemne ciasto biszkoptowe przeciąć na trzy warstwy. Pierwszą warstwę ułożyć na kruchym cieście, polać odrobiną soku z wiśni, a wierzch posmarować wiśniowym nadzieniem. Pozostałe 2 warstwy nasączyć resztą soku. Naczynie miksujące umyć, przepłukać zimną wodą i osuszyć.
    12. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać 500 g zimnej śmietany, dodać 2 łyżeczki cukru wanilinowego i ubić przy obr. 3 (dopóki nie powstanie sztywna piana). Przełożyć do miski i wstawić do lodówki. Powtórzyć tą czynność z pozostałą ilością (500 g) śmietany.
    13. Około ¼ ilości bitej śmietany rozprowadzić na warstwie wiśni, położyć drugą warstwę ciemnego ciasta biszkoptowego i rozprowadzić około 1/3 bitej śmietany. Położyć ostatnią warstwę, a całe ciasto obłożyć pozostałą bitą śmietaną. Zaznaczyć 16 kawałków na cieście.
    14. Całe ciasto posypać wiórkami czekoladowymi. Odrobinę bitej śmietany wycisnąć na końcu każdego z 16 kawałków i przybrać kandyzowanymi wiśniami. Ciasto przykryć i wstawić do lodówki. Kroić ostrym nożem.
10
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Pierwszy raz piekłam tort i jestem bardzo...

    Zgłoszony przez Halina8905 na grudnia 12, 2016 at 12:35.

    Pierwszy raz piekłam tort i jestem bardzo zadowolona bo wyszedł pyszny. Miałam tylko jeden problem. Ciemne ciasto biszkoptowe nie wyrosło mi na tyle żeby je podzielić na trzy części, ale to nic. Upiekłam drugi biszkopt i z nich miałam trzy części. Polecam bo smak idealny tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super tort, szczerze polecam

    Zgłoszony przez pawbry na września 26, 2016 at 12:05.

    Super tort, szczerze polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy trzeba piec biszkopt w

    Zgłoszony przez roni na września 16, 2016 at 16:45.

    Czy trzeba piec biszkopt w silikonowej formie? 

    I czy mozna każdy upiec oddzielnie?   tmrc_emoticons.) ale w blaszanej?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny

    Zgłoszony przez Nikusia na stycznia 23, 2016 at 19:17.

    Pyszny[[wysiwyg_imageupload:2556:]]

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Idealny,wyszedł poprostu

    Zgłoszony przez aniapopielarz na stycznia 6, 2016 at 21:08.

    Idealny,wyszedł poprostu przepyszny.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny tort i latwy w

    Zgłoszony przez agata_77 na listopada 26, 2015 at 14:44.

    Pyszny tort i latwy w przygotowaniu. Dzieki temu,ze na spodzie jest kruche ciasto latwo sie go kroi i naklada tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Fantastyczny, zarówno smak,

    Zgłoszony przez marta6000 na lipca 29, 2015 at 21:01.

    Fantastyczny, zarówno smak, jak i wygląd. Polecam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pierszy raz w życiu robiłam

    Zgłoszony przez Giguś na listopada 17, 2014 at 14:18.

    Pierszy raz w życiu robiłam torta. Udał się rewelacyjnie. Solenizantka zachwycona. Gorąco polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Świetny przepis! Upiekłam

    Zgłoszony przez sylwiast na czerwca 13, 2014 at 20:08.

    Świetny przepis! Upiekłam tort na urodziny chłopaka i nikt mi nie wierzył, że zrobiłam go sama - tak pięknie się prezentował tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczny i efektowny!

    Zgłoszony przez Yaro na grudnia 10, 2011 at 15:32.

    Bardzo smaczny i efektowny!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze