thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 6
thumbnail image 7
thumbnail image 8
thumbnail image 9
thumbnail image 10
thumbnail image 11
thumbnail image 12
thumbnail image 13
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5 thumbnail image 6 thumbnail image 7 thumbnail image 8 thumbnail image 9 thumbnail image 10 thumbnail image 11 thumbnail image 12 thumbnail image 13
Czas przygotowania
45min
Czas całkowity
45min
porcja/porcje/porcji
16 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Trudny
Przepis jest testowany
  • TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 29/11/11

Składniki

  • Ciemne ciasto biszkoptowe
  • 5 jajek
  • 170 g cukru
  • 120 g mąki pszennej
  • 70 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • Ciasto kruche
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 1 szczypta soli
  • 100 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 1 żółtko
  • Nadzienie i dodatki
  • 1 słoik wiśni, kwaśnych, bez pestek (680 g)
  • 20 g mąki kukurydzianej
  • 60 g wiśniówki, (cherry brandy)
  • 60 g cukru pudru
  • 100 g dżemu wiśniowego
  • 1000 g śmietany, min. 30 % zawartości tłuszczu
  • 4 łyżki cukru wanilinowego
  • 80 g wiórków czekoladowych
  • 16 wiśni kandyzowanych

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    1. Ciemne ciasto biszkoptowe Nagrzać piekarnik do temp. 180°C.
    2. Założyć motylek. Do naczynia miksującego włożyć jajka i cukier, ubić na pianę 3min 50°C/obr. 3-4, następnie 3min/obr.3-4.
    3. Dodać mąkę, mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia i kakao, wymieszać 10s/obr.3. Zdjąć motylek. Wlać ciasto biszkoptowe do wysmarowanej masłem i oprószonej odrobiną mąki silikonowej formy do ciasta (Ø28 cm), piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 180°C przez 30-35 minut. Umyć naczynie miksujące. Po upieczeniu ciemne ciasto biszkoptowe wyjąć z formy i przełożyć na talerz. Pozostawić ciasto do całkowitego ostygnięcia. Ciasto kruche
    4. Nagrzać piekarnik do temp. 180°C.
    5. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto kruche, wyrobić 40s/obr.5. Rozwałkować ciasto na kształt koła (Ø 28 cm), włożyć do wysmarowanej tłuszczem silikonowej formy do ciasta (Ø 28 cm), ponakłuwać widelcem. Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku w temp. 180°C przez 20 minut. Umyć naczynie miksujące. Pozostawić ciasto w formie do całkowitego ostygnięcia. Nadzienie i dodatki - przygotowanieciasta
    6. Kwaśne wiśnie odsączyć w koszyczku zachowując sok w osobnym naczyniu.
    7. Do naczynia miksującego wlać 250 g soku wiśniowego, dodać mąkę kukurydzianą, gotować 5 min/100°C/obr.3.
    8. Dodać 30 g wiśniówki i 30 g cukru pudru, wymieszać 5s/obr.3. Przelać zagęszczony sok wiśniowy do naczynia z odciśniętymi wiśniami i dokładnie wymieszać.
    9. Do naczynia miksującego wlać pozostały sok z wiśni (około 100 g), 30 g wiśniówki i 30 g cukru pudru do naczynia miksującego, wymieszać 5s/obr.3.
    10. Kruche ciasto położyć na paterze. Wierzch ciasta posmarować cienką warstwą dżemu wiśniowego.
    11. Ciemne ciasto biszkoptowe przeciąć na trzy warstwy. Pierwszą warstwę ułożyć na kruchym cieście, polać odrobiną soku z wiśni, a wierzch posmarować wiśniowym nadzieniem. Pozostałe 2 warstwy nasączyć resztą soku. Naczynie miksujące umyć, przepłukać zimną wodą i osuszyć.
    12. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać 500 g zimnej śmietany, dodać 2 łyżeczki cukru wanilinowego i ubić przy obr. 3 (dopóki nie powstanie sztywna piana). Przełożyć do miski i wstawić do lodówki. Powtórzyć tą czynność z pozostałą ilością (500 g) śmietany.
    13. Około ¼ ilości bitej śmietany rozprowadzić na warstwie wiśni, położyć drugą warstwę ciemnego ciasta biszkoptowego i rozprowadzić około 1/3 bitej śmietany. Położyć ostatnią warstwę, a całe ciasto obłożyć pozostałą bitą śmietaną. Zaznaczyć 16 kawałków na cieście.
    14. Całe ciasto posypać wiórkami czekoladowymi. Odrobinę bitej śmietany wycisnąć na końcu każdego z 16 kawałków i przybrać kandyzowanymi wiśniami. Ciasto przykryć i wstawić do lodówki. Kroić ostrym nożem.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Tort Szwardzwaldzki

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: