3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Tort świąteczny


Wydrukuj:
4

Składniki

spód tortu

  • 2 jajka, (oddzielone białka od żółtek)
  • 30 g Miękkiego masła
  • 30 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 80 g mielonych migdałów
  • 125 g mąki
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli

wierzch tortu

  • 2 puszki Mandarynek
  • 450 g kwaśnej śmietany, 18%
  • 350 g słodkiej, schłodzonej śmietany 30%, (200g do masy, 150g do dekoracji)
  • 60 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2,5 MT ajerkoniaku
  • 6-7 łyżeczek żelatyny w proszku
  • 1 torebka śmietan-fix
  • 34 rurki waflowe, (w gorzkiej lub mlecznej czekoladzie)
  • 2 łyżeczki posiekanych pistacji
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    spód tortu
  1.  

    1.Na  noże w naczyniu założyć motylek. Wlać białka ubić na sztywną pianę 3 min obr.3 (nie zaktywać otworu miarką),  przełożyć do innego naczynia.  Zdjąć motylek.

    2.Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i solą 4min/obr 4 w trakcie ucierania wbijać kolejno żółtka.

    3.Masę połączyć z mąką, proszkiem do pieczenia, tartą bułką, migdałami i pianą  2min/Closed lid/Dough mode

    4.Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką tortownicy . Piec 30 minut w temp. 175°C. Wyjąć z formy, ostudzić. Założyć obręcz formy.

  2. wierzch tortu
  3.  

    1.Odsączyć mandarynki (8 cząstek odłożyć do dekoracji ciasta). 

    2.Żelatynę rozpuścić w jak najmniejszej ilości gorącej wody.

    3. Ubić 200g kremówki obr4 (obserwować konsystwncję, nie zakrywć otworu w pokrywce), dalej ubijać obr3 dodając cukier i cukier waniliowy, powoli kwaśną śmietanę, ajerkoniak i  rozpuszczoną żelatynę. 

    4.Na cieście zrobić kółko z kremu, ustawić na nim pionowo wafelki.

    5.Do reszty kremu dodać pokrojone mandarynki, wymieszać za pomocą kopystki i wypełnić środek tortu.

    6.Wstawić na 6 godzin do lodówki. 

  4.  

    Ubić pozostałą śmietanę ze śmietan-fixem, udekorować tort razem z odłożonymi mandarynkami. Posypać pistacjami.

10
11

Porady

Podczas ubijania śmietany należy kontrolować jej konsystencję, aby nie zrobić masła. Czas zależy od rodzaju śmietany i stopnia schłodzenia. Ja stosuję śmietanę o krótkim okresie przydatności i dlatego ubijam krótko. Jeżeli użyjemy śmietany homogenizowanej musimy dłużej ubijać.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Może rację, że spód za gruby.

    Zgłoszony przez ewaks na stycznia 14, 2012 at 19:49.

    Może rację, że spód za gruby. Zmniejszam więc ilośc skladników o połowę. Zdjęcie za ciemnie, może wprowadzać w błąd, zostawiam więc jedno.

    Ewa K-S

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiłam ten tort. Masa

    Zgłoszony przez Propcia na stycznia 14, 2012 at 13:34.

    Robiłam ten tort. Masa wychodzi świetnie ale spod rośnie bardzo duży, przekroiłam go na dwa i wymaga nasączenia bo jest suchy, na zdjęciu jest ciemny a nie ma w przepisie kakao. Załączone  zdjęcie to raczej chyba nie jest tort z podanego przepisu?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziekuję za radę, poprawiłam

    Zgłoszony przez ewaks na grudnia 11, 2011 at 16:59.

    Dziekuję za radę, poprawiłam przepis.

    Ewa K-S

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • :party:Wow jakie piękne

    Zgłoszony przez Danuta Baska na grudnia 3, 2011 at 23:23.

    PartyWow jakie piękne słodkie cudo.Przepis świetnie opisany Cooking 7 Gratuluję!!! Cooking 1

    Przy okazji podpowiem śmietanę ubijamy bez motylka poz 4 do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

    dana08

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze