- TM 31
 
Składniki
krem karmelowo-rumowy
- 250 g cukru kryształu
 - 600 g masła
 - 2-3 łyżki rumu
 - 5 jajek
 - 50-70 g płynnego karmelu
 - 1 cukier wanilinowy
 
rodzynki w rumie
- 300-500 g rodzynek sułtanek + rhum do namoczenia
 
polewa czekoladowa
- 250 g masła
 - 200 g Czekolady gorzkiej
 
biszkopt
- 6 jajek
 - 250 g cukru
 - 150 g mąki pszennej
 - 200 g mąki ziemniaczanej
 - 10 g proszku do pieczenia
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Motylek - 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Rozgrzac piekarnik do temp 150 stopni.Składniki: 6jaj,250g cukru kryształu,150g mąki pszennej,200g mąki ziemniaczanej,10g proszku do pieczenia, 4 łyżki wody.Białka oddzielić od żóltek,mąki odważyć i wymięszać z proszkiem do pieczenia.Do żółtek wlać wodę i wymięszać. Białka wlać do naczynia miksującego,nałożyć motylek i ubijać 4 min.obr 3,5.Teraz w ciągu 2 min.obr.2 wsypywać cukier.Następnie nastawić 1min. obr.1,5-2 i wlewać żółtka z wodą.Na koniec do masy dodawać przez otwór w pokrywie wymięszane i przesiane mąki z proszkiem.Wymięszac 1min. obr. 1,5.Gotowy biszkopt wyłożyć do tortownicy.Piec 10 min w temp.150 stopni, a potem zwiększyć temp.do170 stopni i piec jeszcze 20 min.Po upieczeniu odwrócić foremkę z biszkoptem i ostudzić na blacie kuchennym.
W tym czasie zrobić karmel. Na patelnię wsypać 50g cukru i skarmelizować na jasnobrązowy kolor.Wlac pół szklanki wody i pogotować,aż do momentu osiągnięcia konsystencji syropu. Pół kg rodzynek zalać rumem.Odstawić Teraz przygotować krem. Do naczynia miksującego wbić 5 jaj,wsypać 250g cukru,1 cukier waniliowy i ubijać na gorąco 7 min. 70 stopni.Wylać na miskę i ostudzić.Do naczynia miksującego włożyć 600g masła i rozmięszać.Nałożyć motylek i przez otwór w pokrywie dodawać wystudzoną masę jajeczną. Na koniec dodać wystudzony karmel i 1-2 łyżek rumu.Ostudzony biszkopt przekroić. Nasączyć rumem w którym moczyły się rodzynki i składać tort przekładając krążki kremem karmelowym. Boki i wierzch posmarować kremem.Wyszprycować ornamenty. Teraz wsypać odsączone z rumu rodzynki.Do naczynia miksującego wrzucić 200g gorzkiej czekolady i 250 g masła i stopić.Gdy masa się połączy,polać rodzynki wykonując na nich " kratkę".Można do dekoracji użyć małych bezów lub innych elementów dekoracyjnych.Wstawić do lodówki w celu "związania" składników.Koniec!
tort rumowo-karmelowy
Porady
zamiast jasnego biszkoptu można upiec ciemny. Należy wtedy ująć maki i dodać kakao.
Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 31
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
                    
                    
                                    
                        
                        
                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze
Pysznie wygląda
            
już jest reszta składników
Składniki6 jajek250 g cukru150 g mąki pszennej200 g mąki ziemniaczanej10 g proszku do pieczenia