3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Tort na otwarcie biura w Lublinie


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

masa śmietanowa

  • 500 g śmietany 30%, (dobrze schłodzonej)
  • 1 opakowania śnieżki
  • 1 biała czekolada

krem

  • 250 g masła
  • 1 puszki Mleka skondensowanego słodzonego, może byc gotowa masa

Ciasto (na jeden biszkopt-do tortu potrzebujemy dwóch)

  • 4 jajka cale
  • 3 płaskich łyżeczek kawy rozpuszczalnej drobnej
  • 100 g cukru
  • 1 płaskie łyżki proszku do pieczenia
  • 120 g mąki pszennej
  • 6
    4h 50min
    Czas całkowity 4h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Trudny
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Z podanych składników pieczemy biszkopt. Do ubitych na sztywno białek z cukrem dodajemy kawę, mieszamy powoli, po czym dodajemy żółtka, delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem. Masę wykładamy do tortownicy 24 cm.

    Krem

    Puszkę mleka skondensowanego gotujemy 3 godz (lub uzywamy gotowej masy krówkowej). Na dno naczynia miksującego zakładamy motylek, wykładamy wystudzoną (bądź gotową) masę krówkową, a następnie miękkie pokrojone masło. Ubijamy 1 min zaczynając od obrotów 2 stopniowo zwiększając do 4.

    Biszkopty przekrajamy na pół, nasączamy ponczem z wody, spirytusu i odrobiny rumu, na każdy dajemy 1/3 kremu.

    Masa śmietanowa

    Śmietanę ubijamy ze śnieżką z pomocą motylka 2 min/obr 3. Pod koniec ubijania dodajemy rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę (tu potrzeba wprawy-za ciepła może spowodować zważenie śmietany, zbyt wystudzona bedzie tworzyć grudki). Tężejącą masą śmietanową wykańczamy wierzch i boki tortu, dekorujemy według uznania.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Tort jest najlepszy kiedy jest dobrze schłodzony.

 


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Trudno... pozostają tylko

    Zgłoszony przez anka25 na stycznia 29, 2014 at 15:53.

    Trudno... pozostają tylko testy ;o) Party

    ;o)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czekoladę rozpuszczam w

    Zgłoszony przez samba na stycznia 29, 2014 at 10:00.

    Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wdnej, dodaję do śmietany kiedy ma odpowiednią konzystencję, nie wiem jaką ma wtedy temperaturę. Tak jak napisałam w przepisie, tu potrzeba wprawy i to jest trudne.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ile stopni powinna mieć

    Zgłoszony przez anka25 na stycznia 28, 2014 at 10:20.

    Ile stopni powinna mieć rozpuszczona czekolada aby była idealna?

    ;o)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze