Tu jesteś:
4
Składniki
12 porcja/porcje/porcji
- Biszkopt makowy:
- 250 g maku
- 200 g orzechów włoskich, wyłuskanych
- 6 jajek
- 200 g cukru
- 1 łyżka konfitury z róży
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 10 kropli aromatu migdałowego, do ciast
- Krem:
- 400 g masła, miękkiego
- 200 g cukru pudru, (tab. 1 str. 5)
- 3 żółtka
- 50 g kakao, gorzkiego
-
6
40min
Czas całkowityPieczenie / Gotowanie -
7
Trudny
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
- Biszkopt makowy:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC. - Do naczynia miksującego wsypać mak, zemleć 50 s/obr. 9, przełożyć do innego naczynia.
- Do naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić 3 s/obr. 5, przełożyć do innego naczynia.
- Założyć motylek .
- Oddzielić białka od żółtek. Do czystego naczynia miksującego wlać białka, ubić na sztywna pianę 3 min/obr. 3.
- Dodać cukier i żółtka, ubić 2 min/obr. 3.
- Dodać łyżkę konfitury z płatków róży, łyżeczkę proszku do pieczenia, aromat migdałowy, zmielony mak i połowę orzechów, wymieszać 15 s/obr. 2.
- Przelać do natłuszczonej tortownicy (Ø 24 cm), piec 40-50min.
Krem: - Do naczynia miksującego włożyć masło i cukier puder, utrzeć 2 min/obr. 2.
- Dodać pozostałe składniki, utrzeć 1 min/obr. 3.
Przygotowanie tortu: - Ciasto przekroić w poprzek na dwa płaty, dolny posmarować 2/3 kremu, przykryć górnym płatem. Górę i boki posmarować pozostałym kremem, całość obsypać drugą połową rozdrobnionych orzechów.
- Biszkopt makowy:
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Komentarze
OdpowiedzChyba nie dostane
Chyba nie dostane wyjasnienia... bo jest juz grudzien
;o)
Ale na tym zdjęciu to chyba
Ale na tym zdjęciu to chyba nie jest ten tort? Tam w masie jest kakao a na zdjęciu masa jest różowa. Więc gdzie tkwi błąd w przepisie czy w zdjęciu? Proszę o wyjasnienie.
;o)