3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Tort dla przepisowni -Tort czekoladowy


Wydrukuj:
4

Składniki

ciasto

  • 8 łyżek cukru
  • 8 łyżek mąki krupczatki
  • 8 jajek

dekoracja

  • 200 g Czekolady gorzkiej
  • 100 g masła
  • 50 g zimnego mleka

krem

  • 4 g śmietanfixu
  • 100 g cukru pudru
  • 500 g śmietany 30%
  • 250 g serka bieluch

poncz

  • 70 g wody przegotowanej
  • 30 g likieru Amaretto lub rumu
  • 6
    2h 20min
    Czas całkowity 2h 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
5

Przygotowanie

    Tort czekoladowy
  1.  

    1.

    Wode i liker wymieszaj ( dla mniej wprawionych podziel na trzy części każda przyda się do ponczowania oddzielnie blatów.)

     

    2.

    Upiec dwa jednakowe biszkopty - więć zadaną porcje podziel na dwa. ( 4 jajka 4 ł cukru 4ł mąki) Białka oddziel od żółtek, załóż motylek do suchego naczynia wlej białka i ubijaj 2.5 min obr 4 dodaj żółtka ubijaj 2 min obr 4 a przez otwór w pokrywie dodaj mąkę krupczatkę. Wylej na brytwannę 36*20 piec 25 min temp 180. Zacznij postępować podobnie z drugim biszkoptem.



    3.

    Do suchego naczynia wlać zimną śmietanę dodać cukier i ubijać za pomocą motylka 1.5 min obr 4 kolejno ustawić 1.5 min obr 4 i przez otwór w pokrywie dodać śmietanfix i serek bieluch, wyjąć z naczynia i podzielić na trzy części.

     

    4.

    Mleko podgrzej 1 min temp 80 obr 1 dodaj masło i małe kostki czekolady 3 min temp 60 obr 2. Wylej i wystudz.

     

    5.

    Biszkopty możesz upiec wcześniej. Wykrój dwa koła o śred 24 a trzecie z kawałków. Pierwsze koło napączuj połóż jedną część kremu rozesmaruj równo,daj koło z kawałków napączuj, daj drugą część kremu i przyłóż trzecim krążkiem. napączuj i trzecią częścią kremu posmaruj cienko boki by wyrównać a reszte na wierzch. Daj do lodówki na 1 godz by schłodzić. Polej letnią czekoladą rozrównaj na bokach i wierzchu a dekoracja wg uznania.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Można upiec biszkopty np kakaowy - odebrać 1 łyżkę mąki a dosypać 1 łyżkę kakao lub orzechowy - odłóż 1 łyżkę mąki a dosyp 1 łyżkę mielonych orzeców włoskich+ 1 łyżeczkę proszku do pieczenia


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Z doświadczenia wiem że

    Zgłoszony przez Barbara Kapuścińska na listopada 29, 2013 at 16:47.

    Z doświadczenia wiem że różnie to bywa bardzo często środkiem zapadają, ja piekę tak a ze ścinek kleje kuleczki (okruchy biszkoptu trochu masła miękiego kakao i kleje kulki- obtaczam w kokosie lub orzechach).

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dlaczego lepiej upiec

    Zgłoszony przez hancyna na listopada 29, 2013 at 10:22.

    dlaczego lepiej upiec biszkopty na blasze jak w tortownicy i przeciąć  na trzy cześci?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze