3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Tort chałwowy


Wydrukuj:
4

Składniki

Krem chałwowy

  • 800 g masła, (można dać 3 kostki masła+1 kostkę Kasi)
  • 500 g MT ajerkoniaku
  • 500 g chałwy
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. 1. Masło włożyć do naczynia miksującego - 5 min/Dough mode

    2. Zgarnąć kopystką masło z brzegów naczynia i jeśli masło nie jest jeszcze wystarczająco miękkie, to dodać jeszcze czasu według uznania.

    3. Założyć motylek i miksować na obr.4 tak długo aż masło będzie puszyste, zgarniając je kopystką co jakiś czas z brzegów naczynia.

    4. Jeśli masło jest już dostatecznie ubite, na wirujący motylek powoli wlewać ajerkoniak (jeśli chcemy zmniejszyć procentowość kremu, to można dodać mniej ajerkoniaku wg. własnego smaku).

    5. Masę przełożyć do większej miski.

    6. Chałwę rozkruszyć widelcem i połączyć z masą ajerkoniakową.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Wskazane jest, aby w kremie wyczuwalne byly małe grudki chałwy.

Jeśli chcemy użyć szprycy do udekorowania tortu, to odkładamy część kremu i ponownie miksujemy w termomiksie.

Nie umieszczam przepisu na biszkopt  (duży około 30cm), bo każdy może go zrobić według własnej wypróbowanej receptury, bądź zakupić w cukierni tmrc_emoticons.;)

Ja mój tort wzbogaciłam dodatkowo jedną płytą bezową.

Tort chałwowy jest przepyszny i niepowtarzalny!!!

 


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • W przepisie jest  0,5 litra

    Zgłoszony przez Joko na listopada 29, 2014 at 23:05.

    W przepisie jest  0,5 litra ajerkoniaku i faktycznie kremu jest dużo, na duży biszkopt, ale naturalnie można sobie wszystko "zminimalizować" i użyć np. o połowę mniej tmrc_emoticons.) Nie wiem jak to będzie z herbatnikami, ale przecież każdy przepis można modyfikować i dzielić się  opiniami z innymi tmrc_emoticons.)

    Dekoracja, to też pole do popisu - ja użyłam świeżych goździków "konserwowanych" żelatyną, pistacji oraz łamanych płatków czekolady (rozpuszczoną czekoladę rozsmarowałam na pergaminie, włożyłam do lodówki a następnie polamałam w takie nierówne płytki). 

    Może pochwalicie się swoimi dekoracjami? tmrc_emoticons.)

     

    Nie żyje się, nie kocha i nie umiera na próbę.

    Prawdziwie wielki jest ten człowiek, który chce sie czegoś nauczyć.

    [Bł. Jan Paweł II ]

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • jak kupiłam ajerkoniak,

    Zgłoszony przez natalia11221 na listopada 29, 2014 at 15:05.

    jak kupiłam ajerkoniak, zważyłam go na wszelki wypadek (dla porównania z wodą) i okazało się ze 500 g to jedna butelka takze druga została na nastepny raz tmrc_emoticons.) masa faktycznie dobra i zobacze jutro jak efekt będzie innym smakowałtmrc_emoticons.) Mase zrobiłam z 3 maseł i Kasi... Baaardzo dużo tego wyszło.... Nawet zostało ... 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • heja jestem poczatkowym

    Zgłoszony przez natalia11221 na listopada 29, 2014 at 09:06.

    heja jestem poczatkowym uzytkownikiem... a dostałam polecenie pieczenie tortu na urodziny mamy tmrc_emoticons.D

    Przepis mi się podoba, ale mam pytanie... do tego masła mam dodać aż 500 gr ajerkoniaku?? to jest jakieś 4 szklanki .... czy 5 miarek MT tego ajerkoniaku.... tmrc_emoticons.D Bardzo proszę o pomoc...

    Myślę zrobić to tak że na spód dam biszkopt później część masy później wyłoże bezy później mase tylko z chałwą czekoladową nie zwykłą by urozmaicić smak... później biszkopt później ta masa podstawowa biszkopt wierzchni i ta czesc masy do ozdoby.... a na boki chciałam dać cherbatniki ciastka czekoladowe... co o tym sądzicie?? wyjdzie?? tmrc_emoticons.) Bardzo prosze o pomoc...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja nie mam jakiegoś ekstra

    Zgłoszony przez Joko na listopada 25, 2014 at 23:25.

    Ja nie mam jakiegoś ekstra przepisu na poncz do nasączania. Przeważnie biorę trochę przegotowanej wody, lekko słodzę ją cukrem pudrem i dla zmiany mdło słodkiego smaku  tmrc_emoticons.;) dodaję trochę jakiegokolwiek alkoholu lub soku z cytryny, ale bez przesady, żeby nie zdominować smaku kremu tmrc_emoticons.)

     

    Nie żyje się, nie kocha i nie umiera na próbę.

    Prawdziwie wielki jest ten człowiek, który chce sie czegoś nauczyć.

    [Bł. Jan Paweł II ]

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chcę zrobić tort z tą masą ,

    Zgłoszony przez leon59 na listopada 25, 2014 at 17:33.

    Chcę zrobić tort z tą masą , ale własnie też nie wiem czy biszkopt należy najpierw czymś nasączyć , proszę o pomoc.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziewczyny ogromba prośba,czy

    Zgłoszony przez noemi_ na listopada 11, 2014 at 17:49.

    Dziewczyny ogromba prośba,czy czymś nasączyć biszkopt?

    robiłam już z tylu przepisów i nic mi się nue udaje tmrc_emoticons.(

    Tylko nie poncz kawowy.

    Pomóżcie..

     

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cieszę się, ze wszystkim

    Zgłoszony przez Joko na stycznia 7, 2013 at 23:22.

    Cieszę się, ze wszystkim zasmakował. U mnie było tak samo. Ilekroć go robię, zawsze spotykam się z opinią, że równie pysznego tortu nigdy wcześniej nie jedzono tmrc_emoticons.)

    Love

    Cooking 7

     

     

    Nie żyje się, nie kocha i nie umiera na próbę.

    Prawdziwie wielki jest ten człowiek, który chce sie czegoś nauczyć.

    [Bł. Jan Paweł II ]

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Joko dzięki za SUPER przepis

    Zgłoszony przez ElaK na stycznia 7, 2013 at 13:23.

    Joko dzięki za SUPER przepis na pyszny krem!  tmrc_emoticons.)  W sobotę zarobiłam córce na 16 urodziny i wszyscy zgodnie oświadczyli, że równie dobrego i innego nie jedli  tmrc_emoticons.)  A moje kochane dzieci poprosiły, żeby następne torty też robić z tym kremem  tmrc_emoticons.D  

    [[wysiwyg_imageupload:298:]]

    Polecam wszystkim, jest naprawdę przepyszny. 

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie pożałujesz..., zapewniam

    Zgłoszony przez Joko na grudnia 3, 2012 at 21:30.

    Nie pożałujesz..., zapewniam tmrc_emoticons.)

    Cooking 7

     

    Nie żyje się, nie kocha i nie umiera na próbę.

    Prawdziwie wielki jest ten człowiek, który chce sie czegoś nauczyć.

    [Bł. Jan Paweł II ]

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ale pyszności dodaje do

    Zgłoszony przez Anna500 na grudnia 3, 2012 at 19:26.

    Ale pyszności tmrc_emoticons.D dodaje do wyprobowania tmrc_emoticons.D dziekuję tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Duży biszkopt około 30 cm 

    Zgłoszony przez Joko na listopada 29, 2012 at 21:30.

    Duży biszkopt około 30 cm  Party Kiedyś jak robiłam ten krem mikserem, to masła używałam 5 kostek, ale biszkopt byl cięty na 4 (czasem jak niezbyt wysoki, to na 3) i zawsze kremu starczyło na równe warstwy oraz dekorację boków i góry  tmrc_emoticons.)

     

     

     

    Nie żyje się, nie kocha i nie umiera na próbę.

    Prawdziwie wielki jest ten człowiek, który chce sie czegoś nauczyć.

    [Bł. Jan Paweł II ]

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Joko, cudny ten tort!. Jaki

    Zgłoszony przez gabi49 na listopada 29, 2012 at 21:22.

    Party tmrc_emoticons.;) Joko, cudny ten tort!. Jaki duży powinien być do niego biszkopt, bo wydaje mi się, że kremu będzie bardzo dużo?

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze