3 Ten przepis nie posiada zdjęcia
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Tarta z suszonymi śliwkami i kremem śmietankowym


Wydrukuj:
4

Składniki

12 porcja/porcje/porcji

  • Ciasto kruche:
  • 175 g mąki
  • 50 g cukru
  • 30 g płatków migdałowych
  • 125 gzimnego masła, pokrojonego w drobną kostkę
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka wody
  • wypełnienie:
  • 250 g Suszonych śliwek, (miękkie bez pestek)
  • 2 łyżki brandy, lub rumu
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 3 jajka
  • 100 g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 6
    50min
    Czas całkowity 10min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Płatki migdałowe oraz cukier włożyć do naczynia i zmielić 10 sec. poz 8. dodać pozostałe składniki i ugnieść 1,5 minuty Ciasto. zrobić lekko spłaszczoną kulkę z  ciasta owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut następnie rozwałkować i przełożć ciasto do formy na tartę (26 cm średnicy). ponakuwać widelcem i ponownie wstawić do lodówi na 20 minut.

    Nagrzać piekarnik do 200°C wyłożyć tartę papierem do piczenia i napełnić fasolą. piec 15 minut, następnie wyjąć fasolę i papier i piec przez 5 minut. wyjąć tartę i ostudzić

    W międzyczasie wsypać śliwki i alkohol  do pojemnika i  zmiksować 8 sec poz 8. wyjąć i umyć naczynie a masę śliwkową rozsmarować na blacie tarty. Do naczynia włożyć motylek i dodać białka (ja dodałam również to które zostało z  ciasta na spód) i ubić 1 minuta poz 4, dodać cukier i stopniowo dodawać żółtka - pozycja 3,5. śmietanę ugotować w rondelku i jak zacznie wrzeć od razu wlać do ubijanych jajek wciąż mieszając pozycja 2. tak zrobioną masę wlać na masę śliwkową tarty i  uważnie wożyć do nagrzanego do 150 stomni piekarnika.  piec 20 minut aż masa śmietankowa się zsiądzie. 

     

     

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz