3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

TARTA MARCEPANOWO-ŚLIWKOWA


Wydrukuj:
4

Składniki

16 porcja/porcje/porcji

Kruchy spód

  • 100 g masło, zimne
  • 1 jajko
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g mąka migdałowa
  • 30 g Cukier puder
  • 1 szczypty sól

Masa marcepanowa

  • 200 g masa marcepanowa
  • 2 jajka
  • 90 g masło, w temp. pokojowej
  • 70 g mąka pszenna
  • 30 g Cukier puder
  • 0,5 łyżeczki ekstrakt migdałowy, naturalny

Dodatkowo

  • 400 g śliwki węgierki, bez pestek, można użyć mrożonych
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 6
    1h 20min
    Czas całkowity 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Kruchy spód
  1. Do naczynia miksującego wlożyć 100g masła, 1 jajko, 150 g mąki, 50 g mąki migdałowej, 30g cukru pudru, szczypta soli
  2. 15s/obr. 5
  3. Ciasto wyjąć z naczynia, uformować kulę, zawinąć w folię i lekko spłaszczyć, wstawić do lodówki na 1h.
    Po tym czasie ciasto wcisnąć w formę średnicy 25cm (dno i boki) i ponownie wstawić do lodówki, tym razem na 30 minut.
    Piekarnik rozgrzać do 180*C (termoobieg)
  4. Ciasto (sód i brzegi) przykryć folią aluminiową i obciążyć (ryż, sucha fasola, specjalne ociążniki) i wstawić do piekarnika na 15 min. Po tym czasie zdjąć folię wraz zobciążnikami i piec kolejne 5 minut do lekkiego zezłocenia. Wyjmij z piekarnika i obniż temp. do 170*C
  5. Masa marcepanowa
  6. W czasie pieczenia spodu
  7. Do naczynia włóż 200g masy marcepanowej, 2 jajka, 30g cukru pudru, 90g masła, 70g mąki pszennej, ekstrakt migdałowy i wymieszaj 25s/obr.6
  8. Masę marcepanową wyłóż na ciepły, podpieczony spód, wyrównaj.
    Ułóż na górze połówki śliwek, jedną obok drugiej, rozcięciem do góry.
    Wstaw do piekarnika i piecz 30-40 minut.
    Wyjmuj i ostudź.
    Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem i płatkami migdałowymi podprażonymi wcześniej na suchej patelni.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Mąkę migdałową można uzyskać samemu poprzez zmielenie migdałów blanszowanych lub płatków migdałowych w pierwszej kolejności.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy