thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 6
thumbnail image 7
thumbnail image 8
thumbnail image 9
thumbnail image 10
thumbnail image 11
thumbnail image 12
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5 thumbnail image 6 thumbnail image 7 thumbnail image 8 thumbnail image 9 thumbnail image 10 thumbnail image 11 thumbnail image 12
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
31h 0min
porcja/porcje/porcji
12 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

WYPEŁNIENIE

  • cynamon do smaku
  • 6 dużych jabłek

CIASTO

  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 70 g cukru + 2 łyżki do posypania jabłek
  • 2 żółtka
  • 200 g masła
  • 375 g mąki pszennej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Krok - 1
  1. Do naczynia wkładamy wszystkie składniki na ciasto oprócz 2 łyżek cukru, którymi będziemy posypywać jabłuszka na tarcie.

    Mieszamy: 25s/obr. 2-8 (zwiększamy stopniowo)

  2. Krok - 2
  3. Wyciągamy spykie ciasto z naczynia i wyrabiamy, ale nie za długo.

  4. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  5. Krok - 3
  6. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki. Wkładamy do naczynia miksujacego

  7. Krok - 4
  8. Rozdrabniamy 4-5s./obr. 4. Zgarniamy jabłka kopystką z boków naczynia. Dodajemy cynamon (ok. pół małej łyżeczki). Mieszamy 4s./obr. 4.

  9. Krok - 5
  10. Ciasto dzielimy na 2/3 i 1/3.

  11. Krok - 6
  12. Formę tarty smarujemy masłem i wykładamy ciastem z części 2/3.

  13. Krok - 7
  14. Z jabłek odciskamy sok (nie za mocno). Wykładamy na ciasto w formie.Posypujemy ok. 2 łyżkami cukru na wierzchu.

  15. Krok - 8
  16. Brzegi ciasta z zewnętrznej strony formy nożykiem zakładamy do wnętrza formy. Pozostałą część 1/3 ciasta rwiemy ugniatając palcami. Wykładamy górę ciasta.

  17. Krok - 9
  18. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni (ja termoobieg).

    Pieczemy 25-30 minut (do momentu zarumienienia na brązowo tmrc_emoticons.) )

     

  19. Krok - 10
  20. Wyciągamy po upieczeniu.

     

  21. SMACZNEGO :)
  22. Można podawać na ciepło z lodami lub na zimno ze śmietaną tmrc_emoticons.)

Porady

Pierwszy kawałek ciasta z takiej formy ciężko wyciągnąć, bo ciasto jest kruche, ale pyszne, u mnie zawsze się znajdzie chętny smakosz, który zje ten pierwszy kawałek. Z kolejnymi radzę sobie tak, że nożem okrajam brzeg formy a dwoma widelczykami wyciągam kawałek ciasta tmrc_emoticons.)

Oczywiście fajna byłaby forma "z rozsuwanymi bokami" - ale radzę sobie jak mogę z tym co posiadamtmrc_emoticons.)

Można górę ciasta przyozdobić paseczkami z ciasta zamiast łatek, tworząc kratkę tmrc_emoticons.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

TARTA JABŁKOWA NA KRUCHUTKIM CIEŚCIE

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: