3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
  • thumbnail image 6
  • thumbnail image 7
  • thumbnail image 8
  • thumbnail image 9
  • thumbnail image 10
  • thumbnail image 11
  • thumbnail image 12
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

TARTA JABŁKOWA NA KRUCHUTKIM CIEŚCIE


Wydrukuj:
4

Składniki

12 porcja/porcje/porcji

WYPEŁNIENIE

  • cynamon do smaku
  • 6 dużych jabłek

CIASTO

  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 70 g cukru + 2 łyżki do posypania jabłek
  • 2 żółtka
  • 200 g masła
  • 375 g mąki pszennej
  • 6
    31h 0min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Krok - 1
  1. Do naczynia wkładamy wszystkie składniki na ciasto oprócz 2 łyżek cukru, którymi będziemy posypywać jabłuszka na tarcie.

    Mieszamy: 25s/obr. 2-8 (zwiększamy stopniowo)

  2. Krok - 2
  3. Wyciągamy spykie ciasto z naczynia i wyrabiamy, ale nie za długo.

  4. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  5. Krok - 3
  6. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki. Wkładamy do naczynia miksujacego

  7. Krok - 4
  8. Rozdrabniamy 4-5s./obr. 4. Zgarniamy jabłka kopystką z boków naczynia. Dodajemy cynamon (ok. pół małej łyżeczki). Mieszamy 4s./obr. 4.

  9. Krok - 5
  10. Ciasto dzielimy na 2/3 i 1/3.

  11. Krok - 6
  12. Formę tarty smarujemy masłem i wykładamy ciastem z części 2/3.

  13. Krok - 7
  14. Z jabłek odciskamy sok (nie za mocno). Wykładamy na ciasto w formie.Posypujemy ok. 2 łyżkami cukru na wierzchu.

  15. Krok - 8
  16. Brzegi ciasta z zewnętrznej strony formy nożykiem zakładamy do wnętrza formy. Pozostałą część 1/3 ciasta rwiemy ugniatając palcami. Wykładamy górę ciasta.

  17. Krok - 9
  18. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni (ja termoobieg).

    Pieczemy 25-30 minut (do momentu zarumienienia na brązowo tmrc_emoticons.) )

     

  19. Krok - 10
  20. Wyciągamy po upieczeniu.

     

  21. SMACZNEGO :)
  22. Można podawać na ciepło z lodami lub na zimno ze śmietaną tmrc_emoticons.)

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Pierwszy kawałek ciasta z takiej formy ciężko wyciągnąć, bo ciasto jest kruche, ale pyszne, u mnie zawsze się znajdzie chętny smakosz, który zje ten pierwszy kawałek. Z kolejnymi radzę sobie tak, że nożem okrajam brzeg formy a dwoma widelczykami wyciągam kawałek ciasta tmrc_emoticons.)

Oczywiście fajna byłaby forma "z rozsuwanymi bokami" - ale radzę sobie jak mogę z tym co posiadamtmrc_emoticons.)

Można górę ciasta przyozdobić paseczkami z ciasta zamiast łatek, tworząc kratkę tmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Przepis rewelacja

    Zgłoszony przez Zakrecona123 na sierpnia 13, 2020 at 11:38.

    Przepis rewelacja Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dobre!

    Zgłoszony przez LiuJia na maja 12, 2020 at 20:28.

    Dobre!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • po włożeniu do pieca zauważyłem że nie...

    Zgłoszony przez wioslarz12 na maja 24, 2019 at 19:00.

    po włożeniu do pieca zauważyłem że nie dodałem cukru do ciasta, o ja gapa...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ta tarta jest super. Polecam goraco

    Zgłoszony przez Leonek2013 na sierpnia 15, 2017 at 12:31.

    Ta tarta jest super. Polecam goraco Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pycha i szybka do zrobienia! Oboje z mężem...

    Zgłoszony przez 2411magdalenka na sierpnia 15, 2017 at 07:12.

    Pycha i szybka do zrobienia! Oboje z mężem jesteśmy fanami szarlotek i lubimy opcje szybkietmrc_emoticons.;) niestety, albo stety, jak szybko się robi, tak szybko i szarlotka znika! Polecam ten przepis!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam prosta, smaczna,

    Zgłoszony przez DoRoTa.Kul na września 24, 2016 at 23:08.

    Zrobiłam tmrc_emoticons.) prosta, smaczna, jablka w roli głównej (nie lubię gdy jest za dużo ciasta). Polecam przepis. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Kocham wszystkie tarty, a tą

    Zgłoszony przez ZAKRĘCONAPOZYTYWNIE na sierpnia 10, 2016 at 16:39.

    Kocham wszystkie tarty, a tą najbardziej!  Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mniam,mniam,mniam. Pychotka.

    Zgłoszony przez Leonek2013 na kwietnia 8, 2016 at 19:40.

    Mniam,mniam,mniam. Pychotka. Polecam  Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Superrrr Pewnie też spróbuję

    Zgłoszony przez AgaOliBe na lutego 21, 2016 at 09:58.

    Superrrr tmrc_emoticons.) Pewnie też spróbuję wersji z innym składem w środku tmrc_emoticons.) pigwa tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Po raz kolejny zrobiłąm tartę

    Zgłoszony przez Grace07 na lutego 20, 2016 at 18:51.

    Po raz kolejny zrobiłąm tartę z tego przepisu. Tym razem zamiast jabłek użyłam owoców pigwy i moreli z nalewki. Tarta wyszła rewelacyjna. Polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo się cieszę, że

    Zgłoszony przez AgaOliBe na stycznia 30, 2016 at 22:43.

    Bardzo się cieszę, że smakowała tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie mogłąm się oprzeć pokusie

    Zgłoszony przez Grace07 na stycznia 30, 2016 at 15:28.

    Nie mogłąm się oprzeć pokusie i zrobiłąm dzisiaj tartę. Jest bardzo smaczna. Ja dałam mniej cukru - 50 g i wyszła rewelacyjna. Polecam   

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dziękuję za jasne

    Zgłoszony przez Grace07 na stycznia 29, 2016 at 19:59.

    Bardzo dziękuję za jasne wytłumaczenie kolejnych czynności dodatkowo zilustrowane zdjęciami (za to 5). Przepis brzmi smakowicie. Dadaję do wypróbowania. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • (Brak tematu)

    Zgłoszony przez Dorota1000 na stycznia 29, 2016 at 17:33.

    tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze