thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
10 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 5
opublikowany: 08/20/17
zmieniono dnia: 08/31/17

Składniki

Spód

  • 150 g herbatników pełnoziarnistych
  • 100 g orzechów laskowych
  • 1-2 łyżki cukru
  • skórka z 1 cytryny
  • 120 g masła

Nadzienie

  • 5 żółtek
  • skórka z 1 cytryny, (opcjonalnie)
  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • ok. 2/3 - 3/4 szklanki soku z cytryny

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Spód
  1. 1. W naczyniu Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" umieścić masło, stopić 2min/60°C/obr.1, przelać do innego naczynia.
    2. W naczyniu Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" umieścić herbatniki, orzechy, cukier oraz skórkę z cytryny, zemleć 10s/obr. 8.
    3. Dodać roztopione masło i wymieszać aż wsiąknie (ok. 30s/obr.3), ewentualnie wymieszać kopystką.
    4. Ciasto przełożyć do formy na tartę (24 cm średnicy), wylepić dno oraz brzegi.
    5. Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 150°C. Wystudzić.
  2. Nadzienie
  3. 1. W naczyniu Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" umieścić żółtka oraz opcjonalnie skórkę z cytryny (rozdrobnioną wcześniej 3-5 s/obr.10). Założyć motylek i ucierać do jasnej, puszystej masy 30-40s/obr. 3.
    2. Mieszać dalej z motylkiem 2 min./obr.3 i w trakcie mieszania dodawać powoli mleko skondensowane oraz sok z cytryny.
    3. Wyjąć motylek, zostawić masę na ok 15 minut, aby zgęstniała.
    4. Wylać masę na spód i piec ok 15-20 minut w temperaturze 165°C. Masa powinna stężeć.
    5. Wystudzić. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Porady

Polecam herbatniki pełnoziarniste Bonitki z Biedronki (w zielonym opakowaniu).

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Tarta cytrynowa

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?