3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Szarlotka


Wydrukuj:
4

Składniki

24 porcja/porcje/porcji

Masa jabłkowa

  • 1200 g jabłek, (wydrążonych, pokrojonych na ćwiartki)
  • 15 g cukru
  • 4 białka

Ciasto

  • 450 g mąki
  • 150 g cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g margaryny, 1 kostka(zimnej z lodówki)
  • 4 żółtka
  • 6
    1h 40min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  2. Ciasto:

    Do Termomixa włożyć składniki na ciasto wg podanej kolejności, wymieszać: czas ok 1,30 min obroty 5-6, pomagać sobie kopystką. Gdyby ciasto okazało się zbyt suche, dodać ewentualnie łyżkę śmietany. Wyjąć ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki.

  3. Masa jabłkowa: Nie jest konieczne mycie kielicha Termomixa.  

    Jabłka rozdrobnić w dwóch porcjach na mus, czas 8-10 sekund, obroty 6-7. Obie rozdrobnione porcje włożyć do kielicha, wsypać cukier, poddusić 10 min/Varoma/obroty 3. Przełożyć masę jabłkowa do miski i wystudzić.

    Na noże w czystym i suchym naczyniu założyć motylek, wlać białka (pamiętajmy o szczypcie soli), ubić czas 3,30 min obroty 4.

    Ubitą pianę wyłożyć do wystudzonej masy jabłkowego i wymieszać.

    Ciasto wyjąć z lodówki, 3/4 jego części rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wylać przygotowaną masę jabłkową. Pozostałą część ciasta rozkruszyć na masie jabłkowej.

    Wstawić do piekarnika. Piec ok. 40 min w tem. 160 stopni.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Jaka foremka do ciasta?

    Zgłoszony przez Pershing89 na lutego 18, 2018 at 18:42.

    Jaka foremka do ciasta?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Szarlotka wyszla bardzo dobra. Wszystkie proporcje...

    Zgłoszony przez agnies81 na stycznia 10, 2017 at 20:22.

    Szarlotka wyszla bardzo dobra. Wszystkie proporcje na ciasto i mase jablkowa OK. Jednak spod ciasta warto podpiec bo miejscami wygladalo jakby bylo jeszcze surowe, mimo ze pieklam w 180C przez 45 min.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Swietny przepis! Szarlotka wyszla wysmienita!...

    Zgłoszony przez ib_vb na listopada 19, 2016 at 22:13.

    Swietny przepis! Szarlotka wyszla wysmienita! Dziekuje i polecam tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dodalam do przetestowania

    Zgłoszony przez ja-jola na listopada 5, 2016 at 16:21.

    Dodalam do przetestowania

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Etap przygotowania prosty,

    Zgłoszony przez jolaskobejko na września 17, 2016 at 19:08.

    Etap przygotowania prosty, nie wymagający nakładu czasu i specjalnych umiejętności kulinarnych tmrc_emoticons.)

    Zaraz ciasto idzie do piekarnika. Mmmm... smacznego tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze