3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Szarlotka z jabłek w kruchym cieście


Wydrukuj:
4

Składniki

Szarlotka z jabłek w kruchym cieściem

  • 450 g mąki pszennej tortowej
  • 300 g masła, zmrożonego
  • 150 g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • sól
  • 1000 g jabłek, kwaśnych
  • 100-150 g cukru
  • 1 łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 1 łyżki cukru waniliowego
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 6
    1h 5min
    Czas całkowity 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
  • 9
5

Przygotowanie

    Ciasto:
  1. Do Closed lid włożyć w następującej kolejności: mąkę, cukier, żółtka, sól, na końcu zmrożone masło pokrojone na kilka kawałków. Zmiksować obr.10, zrobi się proszek, jak zacznie lekko zmieniać konsystencję (sklejac się odrobinę) wyłączyć TM. Połowę ciasta przesypać do miski i wstawić do lodówki. Drugą połowę wysypać na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzić równomiernie i lekko docisnąć ręką do dna. Wstawić do piekarnika, piec 15 min 200 stopni.
  2. Masa jabłkowa:
  3. Do Closed lid włożyc pół kilo obranych jabłek pokrojonych w ćwiartki, zmiksować 5 sek obr 4 - powinny zostać kawałki ok. 0.5 na 0.5 cm. Wyłożyc do miski, schować do lodówki. Tak samo przygotować drugą porcję jabłek, dodać cynamon, cukier i cukier waniliowy. Gotować Varoma 7 min obroty 2 Counter-clockwise operation. Ciasto po podpieczeniu wyjąć z piekarnika, posypać 2 łyżkami tartej bułki, do podsmażonych jabłek dodać jabłka z lodówki, wymieszać dokładnie kopystką i wyłożyć na ciasto, rozprowadzić równomiernie. Posypać 2 łyżkami bułki tartej, wyłożyć na jabłka ciasto z lodówki, równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni jabłek. Piec 45 min w temp 180 stopni. Po upieczeniu natychmiast wyjąć, posypać cukrem pudrem i pokroić w kwadraty póki gorące.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy