3 Ten przepis nie posiada zdjęcia
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Szarlotka wspaniała


Wydrukuj:
4

Składniki

12 kawałek/kawałki/kawałków

Beza( na wierzch szarlotki)

  • 4 białka
  • 250 gramów cukru(drobnego krysztau)
  • 1 łyżek soku z cytryny
  • 100 gramów orzechy włoskie, posiekane niezbyt drobno

Do posypania

  • 2 łyżki bułka tarta
  • 50 gramów mielone(niezbyt drobno)orzechy włoskie, 6s/obr.6-7

Farsz

  • 1 laski wanilii, zmielić z cukrem 20s/obr.10
  • 200 gramów cukru
  • 700 gramów jabłka szarlotkowe, zemleć w dwóch porcjach 5s/obr.5

Ciasto

  • 4 żółtka, białka zachować na bezę
  • 1 cytryna, skòrka, cytryna wyszorowana i sparzona
  • 300 gramów mąki pszennej, polowę stanowi krupczatka(niekoniecznie)
  • 150 gramów masła, pokrojone na kawałki
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • 6
    1h 30min
    Czas całkowity 1h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Trudny
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    Wykonanie ciasta
  1. Przyrząić kruche ciasto:

    -  składniki umieścić w naczyniu miksującym 20s/5

    -  ciasto schłodzić 

    -  2/3 ciasta użyć na wyłożenie dna tortownicy

    -  1/3 ciasta  użyć do wyłożenia wieżchu ciasta

    -  nagrzać piekarnik  do 250 C

    -  podpiec ciasto w tortownicy a następnie posypać je połową mieszanki orzechów i bułki tartej

    -  wyłożyć  jabłka uduszone z cukrem i wanilią

    -  posypać pozostałą częścią mieszanki orzechów i bułki tartej

    -  przykryć płatkami ciasta i dopiec

    -  ubić pianę z białek 4min./obr.3,5 ,pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, orzechy, sok z cytryny

    -  gdy ciasto jest prawie gotowe-nałożyć pianę z białek, zmniejszyć grzanie piekarnika do minimum i wysuszyć

    -  Wystudzić w otwartym, zgaszonym piekarniku

10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy