Składniki
16 porcja/porcje/porcji
- Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 4 żółtka
- ok. 50 g cukru, (można mniej lub wcale w zależności od upodobań smakowych)
- 200 g masła, (pokrojone w kostkę ok 2 cm)
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cukru waniliowego
- cynamon
- Jabłka:
- kwaśne i soczyste jabłka 5-6 sztuk.
- Pianka
- 4 białka
- odrobina soli
- 6-8 łyżek cukru
- kilka kropli syropu owocowego
-
6
1h 7min
Czas całkowity 7minPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
Do naczynia miksującego wrzucamy wszystkie składniki na ciasto. Obroty pozycja 6 - czas ok. 20-25 sek. Odrywamy małą porcję ciasta i umieszczamy w lodówce. Pozostałą część ciasta przekładamy do foremki na tartę i dokładnie wylepiamy spód i brzegi. Posypujemy delikatnie cynamonem.
W naczyniu miksującym miksujemy obrane ćwiartki jabłek (obroty 4-5 - czas 5 sek. ).
Przekładamy do foremki na ciasto. Znów delikatnie posypujemy cynamonem.Wkładamy ciasto do piekarnika temp. 180 stopni - 35 minut.
Pod koniec czasu pieczenia ubijamy pianę.
W suchym naczyniu miksującym umieszczamy białka i odrobinę soli. Zakładamy motylek. Obroty 3,5 - czas około 2,5 min. Kiedy piana jest już ubita dosypujemy po łyżce cukru nadal ubijając (Obroty 3,5 - czas około 1 min.) Na koniec ubijania dolewamy do pianki kilka kropel syropu owocowego lub soku.Wyjmujemy z piekarnika ciasto i na nie nakładamy piankę. Na wierzch rozdrabniamy część wcześniej pozostawionego ciasta. W piekarniku obniżamy temperaturę do 150 stopni C i znów pieczemy około 25 minut. (jeżeli pianka się szybko zarumieniła można obnizyć jeszcze temperature do 100 stopni C lub włączyć tylko pieczenie od spodu.)
Wskazówki:
- aby uzyskać piękny efekt warstw jabłek, należy je pokroic na bardzo cieniutkie plasterki zamiast rozdrabniania, uzyskamy wtedy efekt jakby poukładanych jabłek w cieście
Smacznego!
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzRewelacyjne ciasto!
Rewelacyjne ciasto!
Ciasto bardzo dobre tylko
Ciasto bardzo dobre tylko trzeba dodać o 50 g mąki więcej, żeby ciasto nie było tak tłuste
Bardzo dobre, chociaż chyba
Bardzo dobre, chociaż chyba moje jabłka były za grubo starte i się nie przepiekły dobrze.
przepraszam za to rożno ,
przepraszam za to rożno , miało być ciacho
ciasto super od razu robi
ciasto super
od razu robi się czlowiekowi błogo , a uśmiech sam pojawia się na twarzy , dzięki za takie wspaniałe przepisy pozdrawiam 
bajeczna, jestem od niej
bajeczna, jestem od niej uzależniona
Wyszła rewelacyjnie pyszna,
Wyszła rewelacyjnie pyszna, już połowy nie ma
Świetny pomysł na weekend,
Świetny pomysł na weekend, napewno wypróbuje

Dzisiaj tez pieke, cala
Dzisiaj tez pieke, cala blache, dla znajomych

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni

Zrobilam w poprzednia sobote,
Zrobilam w poprzednia sobote, ale tym razem nie do domu, a dla gosci, na imprezke
Podwòjna porcja, oczywiscie, jak zwykle, smakowala wszystkim
Pozdrawiam serdecznie
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni

Dzieki za komentarz.
Dzieki za komentarz. Osobiście polecam też CZIZKEJK-a ... jeżeli lubisz serniki to ten również przypadnie Ci do gustu.http://www.przepisownia.pl/przepisy/czizkejk/340981
http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków
http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie
Ciasto przepyszne, wczoraj
Ciasto przepyszne, wczoraj upiekłam. Jabłka starłam na cienkie listki, faktycznie efekt wart tej dodatkowej pracy. Ciasto przeznaczone na wierzch, po wyjęciu z lodówki i pokruszeniu, obtoczyłam w cynamonie. Polecam! Dodaję do ulubionych. Dzięki SAM
K8
Katarzyna
Ja robię wszystko x 2 i
Ja robię wszystko x 2 i wychodzi mi duża blacha pysznej szarlotki -polecam , tylko uwaga szybko znika
Ciasto super znika z blachy
Ciasto super znika z blachy
Przepis dołączyłam do moich ulubionych
SAm dzięki. jabłka pokroiłam w cieniutkie plasterki i upiekły się.Ciasto w przekroju wygląda wykwintnie
Pozdrawiam 
:) Dostałam worek spadów
Przepyszna szarlotka!! Znika
Przepyszna szarlotka!! Znika w sekundzie

Ja zrobilam wedlug przepisu
Ja zrobilam wedlug przepisu tylko za bardzo rozdrobnilam jablka i myslalam,ze cos bedzie nie tak(ale tak nie bylo
) Ciasto jest po prostu rewelacyjne i na stale zagosci w moim domu,a dzisiaj na swiatecznym stole,zaszalalam co????
Dziekuje pieknie za wspanialy przepis!!!!!!!!!!!
przed chwilą zjedliśmy pół
przed chwilą zjedliśmy pół tortownicy - niebo w gębie, to była moja najlepsza szarlotka jaką kiedykolwiek piekłam. Ciasto wg przepisu, a jabłka cienko poplasterkowałam na tarce i wymieszałam z cytrynową galaretką [w proszku - nie rozrobioną] i wyłożyłam na wyłożone w tortownicy ciasto. No i nie dodawałam soku bo różowa pianka kojarzy mi się z chemią. POLECAM - naprawdę niebo w gębie, no i zero wysiłku.
staszki2
Ciacho jest pyszne.Jadlam je
Piękne
Piękne
Pozdrawiam Mixi