3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
  • thumbnail image 6
  • thumbnail image 7
  • thumbnail image 8
  • thumbnail image 9
  • thumbnail image 10
  • thumbnail image 11
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

SZARLOTKA sypana BEZ PSZENICY


Wydrukuj:
4

Składniki

8 porcja/porcje/porcji

SZARLOTKA sypana BEZ PSZENICY

  • 150 gramów płatków owsianych górskich, na mąkę
  • 50 gramów Stewii, zamiast cukru
  • 150 gramów Płatków jaglanych
  • 40 gramów wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, bezglutenowego
  • 1200 gramów jabłek, pokrojonych na ósemki
  • 200 gramów masła, może być zrobione w TM
  • cynamon, do smaku
  • 6
    60h 0min
    Czas całkowity 15h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Piekarnik
  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  2. Mąka z płatków owsianych
  3. W Blokada naczynia miksującego TM umieszczamy 150 gramów płatków owsianych górskich i mielimy na mąkę 30 sek/ obr.10.
  4. Mieszanka owsiana
  5. Do otrzymanej mąki dodajemy 50 gramów stewii, 150 gramów płatków jaglanych, 40 gramów wiórków kokosowych i 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Wymieszać 5 sek / Obroty wsteczne / obr. 3
  6. Wysypujemy z Blokada naczynia miksującego, otrzymaną mieszankę, ważymy (np. używając wagi w TM) i dzielimy na 3 równe części (u mnie ok 130 g jedna).
  7. Jabłka
  8. Pokrojone jabłka dzielimy na dwie części i wrzucamy do Blokada naczynia miksującego i rozdrabniamy 2 sek/ obr. 6.
  9. Pieczenie
  10. Blaszkę (u mnie 34x20), smarujamy masłem.
  11. Wysypujemy jedną część mieszanki owsianej i równomiernie rozprowadzamy na blaszce.
  12. Równomiernie rozprowadzamy połowę porcji jabłek.
  13. Posypujemy cynamonem. Jeżeli ktoś chce słodszą szarlotkę to posypuje dodatkowo stewią.
  14. Wysypujemy drugą część mieszanki owsianej i równomiernie rozprowadzamy na jabłkach.
  15. Równomiernie rozprowadzamy drugą połowę porcji jabłek.
  16. Posypujemy cynamonem. Jeżeli ktoś chce słodszą szarlotkę to posypuje stewią.
  17. Wysypujemy trzecią część mieszanki owsianej i równomiernie rozprowadzamy na jabłkach.
  18. Całość przykrywamy cienkimi kawałkami masła. Dość dokładnie i gęsto, tak by nie zostały nam duże prześwity.
  19. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy na termoobiegu 180 stopni C ok. 45 min. Wierzch musi się zarumienić.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Ciasto byłoby całkiem fajne gdyby nie to że...

    Zgłoszony przez Danusia K. na stycznia 13, 2018 at 14:44.

    Ciasto byłoby całkiem fajne gdyby nie to że spód i środkowa warstwa "ciasta" nie są upieczone tmrc_emoticons.-(

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Co należy zrobić żeby masa dolna i środkowa...

    Zgłoszony przez Danusia K. na grudnia 23, 2017 at 15:12.

    Co należy zrobić żeby masa dolna i środkowa nie były surowe ??? płatki rozsypują się tmrc_emoticons.-( tylko wierch jest ok tmrc_emoticons.-( szkoda

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • koniecznie musz wyproacutebowa dzikuje za przepis

    Zgłoszony przez mszagun na kwietnia 20, 2017 at 21:26.

    koniecznie muszę wypróbować tmrc_emoticons.) dziękuje za przepis

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Fajny przepis. Musze wyprobowac koniecznie

    Zgłoszony przez Leonek2013 na lutego 4, 2017 at 14:55.

    Fajny przepis. Musze wyprobowac koniecznie Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze