3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Szarlotka na cieście drożdżowym z mąki krupczatki


Wydrukuj:
4

Składniki

10 porcja/porcje/porcji

Szarlotka na cieście drożdżowym z mąki krupczatki

Ciasto drożdżowe:

  • 200 g mleka
  • 42 g drożdży
  • 100 g cukru
  • 450 g mąki krupczatki
  • 1 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 150 g masła, roztopione, schłodzone

Kruszonka

  • 70 gramów mąki krupczatki
  • 50 gramów masła
  • 50 gramów cukru

Farsz z jabłek

  • 3 łyżek cukru brązowego, w zależności od słodyczy jabłek
  • 1500 gramów jabłek, obranych i wydrążonych z gniazd nasiennych
  • 1 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczki cynamonu mielonego
  • 6
    1h 50min
    Czas całkowity 1h 10min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    Ciasto drożdżowe:
  1. Mleko, drożdże, 1 łyżka cukru i 6 łyżek mąki – 3 min./temp. 37o/obr.3 – robimy zaczyn i zostawiamy na kilka minut do wyrośnięcia.

    Dodajemy do wyrośniętego zaczynu jajka, żółtko i pozostały cukier oraz cukier wanilinowy, 3 szklanki mąki, szczyptę soli – 3 min./obr. Interwał. Stopniowo dodajemy rozpuszczone, ale chłodne masło Przekładamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto rośnie przygotować farsz z jabłek.

    Farsz z jabłek: TM wszystkie składniki rozdrobnić 2s/obr.4, podgrzewać 10min/100 stopni/obr.1 - przestudzić



    Kruszonka: TM wszystkie składniki 10s/obr.6, posypać na jabłka


    Ciasto przełożyć do foremki (24x36 lub większej), troszkę przy tym ugniatając. Posmarować pozostałym białkiem i nakłuć widelcem.

    Teraz już można wyłożyć owoce.
    Całość posypujemy kruszonką.

    Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 40 - 50 minut, 180 stopni.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Brak informacji o sile interwału, zrobiłam 2....

    Zgłoszony przez Aneeta na marca 20, 2020 at 07:53.

    Brak informacji o sile interwału, zrobiłam 2.
    Zdecydowanie należy zwiększyć ilość kruszonky, nawet trzykrotnie, chyba że ktoś nie lubi.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Grace07...

    Zgłoszony przez panfisia na kwietnia 19, 2017 at 22:11.

    Grace07:
    Dziękuję za ocenę. Składniki dodałam, jabłek 1,5 kg.
    Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Właśnie testuje ten przepis. Z piekarnika...

    Zgłoszony przez Leonek2013 na lutego 18, 2017 at 20:21.

    Właśnie testuje ten przepis. Z piekarnika dochodzi niesamowity zapach.....zobaczymy jak smakuje Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Od dawna szukałam dobrego i prostego przepisu na...

    Zgłoszony przez Grace07 na listopada 1, 2016 at 10:29.

    Od dawna szukałam dobrego i prostego przepisu na szarlotkę na cieście drożdżowym choć miałam wątpliwości czy taki przepis istnieje. Okazało się, że jest to właśnie ten przepis.

    Mimo, że ciasto wyszło dość rzadkie postanowiłam trzymać się proporcji podanych w przepisie. Dodałam w sumie dokładnie 400 g mąki i wylałam płynne ciasto na blachę. Dalej postępowałam zgodnie z przepisem chociaż zmieniłam nieco kolejność przygotowywania poszczególnych elementów. I tak najpierw przygotowałam kruszonkę. Natępnie nie myjąc naczynia zrobiłam farsz z jabłek i przełożyłam go do wystygnięcia do innego naczynia. Na końcu po opłukaniu naczynia zrobiłam ciasto.

    Wyszło przepyszne. Z czystym sumieniem mogę polecić przepis.

    Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepraszam jest w opisie ale warto byłoby dodać...

    Zgłoszony przez Grace07 na października 29, 2016 at 21:26.

    Przepraszam jest w opisie ale warto byłoby dodać też do składników.

    Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Brzmi nieźle. Brak tylko informacji ile jabłek...

    Zgłoszony przez Grace07 na października 29, 2016 at 21:19.

    Brzmi nieźle. Brak tylko informacji ile jabłek potrzeba na farsz.

    Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze