3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

szarlotka "Królewskie góry"


Wydrukuj:
4

Składniki

20 porcja/porcje/porcji

ciasto:

  • 200 g serka waniliowego
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru pudru
  • cynamon
  • 350 g mąki pszennej
  • 10 średnich jabłek szara reneta

polewa:

  • 220 g cukru pudru
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru waniliowego wykonanego w TM lub łyżeczka esencji waniliowej
  • 6
    2h 0min
    Czas całkowity 1h 10min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. 1. DoBlokada naczynia miksującegowkladamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, masło. Miksujemy 30 sek/obr. 4. Dodajemy serek i żółtko, ponownie miksujemy 30 sek/obr. 4. Ciasto wyjmujemy z TM, dzielimy na dwie części, zawijamy w folię spożywcza i wkładamy na godzinę do lodówki (ewentualnie na pół godziny do zamrażarki).

    2. W tym czasie obieramy jabłka (najlepiej szara reneta), kroimy na połówki i wydrążamy gniazda nasienne. 

    3. Wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki, podsypujemy mąką i wałkujemy jedną część ciasta. Można wałkowć bezpośrednio na papierze do pieczenia, na którym ciasto będzie się piekło. Ciasto jest dość luźne - można je również rozklepać ręcznie w foremce wyłożonej papierem do pieczenia.

    4. Na rozwałkowane ciasto układamy połówki jabłek "brzuszkami" do góry, posypujemy cynamonem i ewentualnie cukrem waniliowym.

    5. Na jabłka rozkładamy rozwałkowaną drugą połowę ciasta. (Najlepiej wałkować na folii spożywczej, bedzie nam łatwiej nałożyć ciasto odwracając folią do góry i po nałożeniu na jablka zdejmujemy folię).

    6. Piec na złoty kolor ok. 45-55 minut, temp. 180 st. C, grzałka "góra-dół".

    7. Składniki polewy dokładnie mieszamy. 

    8. Po wyjęciu ciasta z piekarnika odstawiamu na 5-10 minut, a następnie jeszcze ciepłe ciasto polewamy naszym lukrem.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Polewa jest bardzo słodka. Można z powodzeniem zrobic połowę.

Jabłka soczyste "puszczają" dużo soku, stąd najlepsza odmiana to szara reneta.

Ciasto piekłam na blasze o wymiarach 36 x 26 cm.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Ciasto wychodzi przepyszne.Dzisiaj dodalam jogurt...

    Zgłoszony przez Mateusz&Aneta na kwietnia 28, 2018 at 13:05.

    Ciasto wychodzi przepyszne.Dzisiaj dodalam jogurt naturalny bo zapomnialam kupic serek waniliowy wszystko sie upieklo i oczywiscie zniknelo odrazuBig Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszna szarlotka, najlepsza.

    Zgłoszony przez shueli na lutego 18, 2018 at 17:29.

    Przepyszna szarlotka, najlepsza.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • jaki serek waniliowy kupujecie?

    Zgłoszony przez manda na listopada 2, 2017 at 11:33.

    jaki serek waniliowy kupujecie?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Upieczone, spróbowane, Super! Jedynie na...

    Zgłoszony przez agema na września 3, 2017 at 16:45.

    Upieczone, spróbowane, Super! Jedynie na przyszłość polewy połowę Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Claudii napisał:...

    Zgłoszony przez Claudii na kwietnia 6, 2017 at 16:05.

    Claudii napisał:
    Przymierzam się do zrobienia tego Ciasta dzis na Party, ciekawe jakie wyjdzie.............???


    Ciasto wyszo wymienite, zrobio furroę na Party, wszyscy się tym ciasten zachwycali!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przymierzam się do zrobienia tego Ciasta dzis na...

    Zgłoszony przez Claudii na kwietnia 2, 2017 at 08:52.

    Przymierzam się do zrobienia tego Ciasta dzis na Party, ciekawe jakie wyjdzie.............???

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszna

    Zgłoszony przez rusilona na marca 18, 2017 at 19:48.

    Pyszna tmrc_emoticons.;-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ciasto super,łatwo się robi i dość szybki ko a...

    Zgłoszony przez AlicjaMoss na marca 2, 2017 at 16:20.

    ciasto super,łatwo się robi i dość szybki ko a znika zaraz po upieczeniu, mega hit😀🍰🎂

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Właśnie się piecze. Nie mogę się doczekać...

    Zgłoszony przez aliman29 na lutego 14, 2017 at 13:49.

    Właśnie się piecze. Nie mogę się doczekać efektu końcowego Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszne !!!...

    Zgłoszony przez basiasz na lutego 5, 2017 at 13:58.

    Przepyszne !!!

    Super, pyszne !!!Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto zrobiło furore u mnie w domku pycha...

    Zgłoszony przez aga19760607 na lutego 4, 2017 at 16:36.

    Ciasto zrobiło furore u mnie w domku pycha polecam gorącoCooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super smak pierwsza proba skonczyla sie kupnem...

    Zgłoszony przez Monika M-P na listopada 25, 2016 at 15:16.

    Super smak tmrc_emoticons.) pierwsza proba skonczyla sie kupnem skrzyneczki Szarej Renety tmrc_emoticons.)))) i raz-dwa kolejne gory w piekarniku tmrc_emoticons.))))

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wspaniałe i lekkie, zadowala nawet bardzo...

    Zgłoszony przez ola12315 na listopada 18, 2016 at 19:43.

    wspaniałe i lekkie, zadowala nawet bardzo wybrednychCooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobione, wyszło super jeszcze nie raz będzie na...

    Zgłoszony przez Francik na listopada 6, 2016 at 11:26.

    Zrobione, wyszło superWink jeszcze nie raz będzie na stole Wink

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto Super!...

    Zgłoszony przez Iwaszek na listopada 6, 2016 at 00:00.

    Ciasto Super!

    (To moje pierwsze ciasto z TM, zastanawiałam się czy tak dobrze się w TM robi ciasta jak inne potrawy, test zdany rewelacyjnie)Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Na jaką blaszkę do pieczenia

    Zgłoszony przez Marta2015 na października 7, 2016 at 21:51.

    Na jaką blaszkę do pieczenia jest przepis? tmrc_emoticons.) wygląda pysznie i zamierzam na dniach zrobić tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Spróbuję i ja  skoro wszyscy

    Zgłoszony przez rogalik na października 6, 2016 at 22:18.

    Spróbuję i ja  skoro wszyscy tak zachwalają.Będzie do niedzielnej kawusi...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre ciasto. Polecam

    Zgłoszony przez anna3e na października 4, 2016 at 17:05.

    Bardzo dobre ciasto. Polecam wersję z gruszkami, również wychodzi pyszne. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robię od lat - królowa

    Zgłoszony przez JJUUSSTTAA na września 29, 2016 at 15:50.

    Robię od lat - królowa szarlotek na ciepło z gałką lodów waniliowych niebo w gębie.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne cisto! U mnie hit za

    Zgłoszony przez szwedora na sierpnia 10, 2016 at 12:17.

    Pyszne cisto!

    U mnie hit za kazdym razem. Koniecznie z polewa jak w przepisie!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję. Już poprawiłam.

    Zgłoszony przez rozalika na maja 9, 2016 at 16:26.

    Dziękuję. Już poprawiłam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jest mały błąd w przepisie

    Zgłoszony przez Chanelka na kwietnia 21, 2016 at 07:34.

    Jest mały błąd w przepisie podają 2 łyżki cukru pudru domyślam się ze chodzi o cukier waniliowy

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis godny polecenia,

    Zgłoszony przez Delfina na kwietnia 17, 2016 at 21:44.

    Przepis godny polecenia, bardzo nam smakuje, proste składniki i efekt wow tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • jeszcze uwaga... z podanej

    Zgłoszony przez violinka na marca 30, 2016 at 21:09.

    jeszcze uwaga... z podanej porcji nie wyszło na 10 jabłek tylko na 8 tmrc_emoticons.)

    Violinka Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pyszne, robiłam na święta

    Zgłoszony przez violinka na marca 30, 2016 at 21:08.

    pyszne, robiłam na święta tmrc_emoticons.)

    zamiast polewy posypałam cukrem z cynamonem a na szczyty pagórków wcisnęłam cukierki lentilki... zabawnie wygladało... tmrc_emoticons.)

    polecam

    Violinka Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • jeszcze gwiazdki

    Zgłoszony przez Tomall na marca 29, 2016 at 19:17.

    jeszcze gwiazdki tmrc_emoticons.;)

    www.tomaszkoscik.com

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • POLECAM - PYCHA !!! :)

    Zgłoszony przez Tomall na marca 29, 2016 at 19:12.

    POLECAM - PYCHA !!! tmrc_emoticons.)[[wysiwyg_imageupload:2614:]]

    www.tomaszkoscik.com

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • też posypałam cukrem pudrem

    Zgłoszony przez violinka na marca 23, 2016 at 20:51.

    też posypałam cukrem pudrem do którego dodałłam cynamon i wanilię - PYCHA, oczywiście powtarzam na święta tmrc_emoticons.)

     

    Violinka Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • przepyszne 

    Zgłoszony przez marzena antoszewska na marca 22, 2016 at 12:45.

    przepyszne  Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pychotka

    Zgłoszony przez Joanna O na marca 12, 2016 at 17:00.

    Pychotka tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Oj, przepyszne faktycznie

    Zgłoszony przez katkol na marca 2, 2016 at 21:55.

    Oj, przepyszne tmrc_emoticons.-)

    faktycznie można dać połowę polewy, wystarczy tmrc_emoticons.-)

    dziękuję za przepis

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Na prawdę pyszne ciasto. Juz

    Zgłoszony przez natalia.m na marca 1, 2016 at 23:51.

    Na prawdę pyszne ciasto. Juz planuje powtórkę tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Najlepsza szarlotka jaką

    Zgłoszony przez Karolllina na lutego 21, 2016 at 20:04.

    Najlepsza szarlotka jaką jadłam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Kolejny raz z rzędu robię -

    Zgłoszony przez mikulina na lutego 19, 2016 at 09:55.

    Kolejny raz z rzędu robię - jest obłędne! 

    Mańka - najpiękniejsza z całej wsi Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja!!!! Zniknęło od

    Zgłoszony przez majam123 na lutego 7, 2016 at 15:56.

    Rewelacja!!!! Zniknęło od razutmrc_emoticons.) Zamiast lukru posypałam cukrem pudrem.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszne ! Polecam i mega

    Zgłoszony przez Ananaska007 na stycznia 27, 2016 at 23:38.

    Przepyszne ! Polecam i mega szybko sie robi  Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wczoraj upiekłam, wszystkim

    Zgłoszony przez Małgorzata 56 na stycznia 25, 2016 at 09:48.

    Wczoraj upiekłam, wszystkim smakowało. Dzięki. 

     

     

     

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Właśnie siedzi w piekarniku

    Zgłoszony przez doriskah na stycznia 23, 2016 at 14:18.

    Właśnie siedzi w piekarniku tmrc_emoticons.;)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja piekę w 160-170 stopni.

    Zgłoszony przez ulka01 na stycznia 23, 2016 at 11:30.

    Ja piekę w 160-170 stopni.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • a jaka temperatura

    Zgłoszony przez Asiek37 na stycznia 22, 2016 at 20:18.

    a jaka temperatura pieczenia???

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Słyszałam o tym że to pyszne

    Zgłoszony przez Psotka69 na stycznia 11, 2016 at 20:43.

    Słyszałam o tym że to pyszne dodaję do wypróbowania 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze