Składniki
20 porcja/porcje/porcji
ciasto:
- 200 g serka waniliowego
- 200 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru pudru
- cynamon
- 350 g mąki pszennej
- 10 średnich jabłek szara reneta
polewa:
- 220 g cukru pudru
- 3 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki cukru waniliowego wykonanego w TM lub łyżeczka esencji waniliowej
-
6
2h 0min
Czas całkowity 1h 10minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
1. Do
"Blokada naczynia miksującego" wkladamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, masło. Miksujemy 30 sek/obr. 4. Dodajemy serek i żółtko, ponownie miksujemy 30 sek/obr. 4. Ciasto wyjmujemy z TM, dzielimy na dwie części, zawijamy w folię spożywcza i wkładamy na godzinę do lodówki (ewentualnie na pół godziny do zamrażarki).
2. W tym czasie obieramy jabłka (najlepiej szara reneta), kroimy na połówki i wydrążamy gniazda nasienne.
3. Wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki, podsypujemy mąką i wałkujemy jedną część ciasta. Można wałkowć bezpośrednio na papierze do pieczenia, na którym ciasto będzie się piekło. Ciasto jest dość luźne - można je również rozklepać ręcznie w foremce wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Na rozwałkowane ciasto układamy połówki jabłek "brzuszkami" do góry, posypujemy cynamonem i ewentualnie cukrem waniliowym.
5. Na jabłka rozkładamy rozwałkowaną drugą połowę ciasta. (Najlepiej wałkować na folii spożywczej, bedzie nam łatwiej nałożyć ciasto odwracając folią do góry i po nałożeniu na jablka zdejmujemy folię).
6. Piec na złoty kolor ok. 45-55 minut, temp. 180 st. C, grzałka "góra-dół".
7. Składniki polewy dokładnie mieszamy.
8. Po wyjęciu ciasta z piekarnika odstawiamu na 5-10 minut, a następnie jeszcze ciepłe ciasto polewamy naszym lukrem.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Polewa jest bardzo słodka. Można z powodzeniem zrobic połowę.
Jabłka soczyste "puszczają" dużo soku, stąd najlepsza odmiana to szara reneta.
Ciasto piekłam na blasze o wymiarach 36 x 26 cm.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzCiasto wychodzi przepyszne.Dzisiaj dodalam jogurt...
Ciasto wychodzi przepyszne.Dzisiaj dodalam jogurt naturalny bo zapomnialam kupic serek waniliowy wszystko sie upieklo i oczywiscie zniknelo odrazu
Przepyszna szarlotka, najlepsza.
Przepyszna szarlotka, najlepsza.
jaki serek waniliowy kupujecie?
jaki serek waniliowy kupujecie?
Upieczone, spróbowane, Super! Jedynie na...
Upieczone, spróbowane, Super! Jedynie na przyszłość polewy połowę
Claudii napisał:...
Ciasto wyszo wymienite, zrobio furroę na Party, wszyscy się tym ciasten zachwycali!!
Przymierzam się do zrobienia tego Ciasta dzis na...
Przymierzam się do zrobienia tego Ciasta dzis na Party, ciekawe jakie wyjdzie.............???
Pyszna
Pyszna
ciasto super,łatwo się robi i dość szybki ko a...
ciasto super,łatwo się robi i dość szybki ko a znika zaraz po upieczeniu, mega hit😀🍰🎂
Właśnie się piecze. Nie mogę się doczekać...
Właśnie się piecze. Nie mogę się doczekać efektu końcowego
Przepyszne !!!...
Przepyszne !!!
Super, pyszne !!!
Ciasto zrobiło furore u mnie w domku pycha...
Ciasto zrobiło furore u mnie w domku pycha polecam gorąco
Super smak pierwsza proba skonczyla sie kupnem...
Super smak
pierwsza proba skonczyla sie kupnem skrzyneczki Szarej Renety
))) i raz-dwa kolejne gory w piekarniku
)))
wspaniałe i lekkie, zadowala nawet bardzo...
wspaniałe i lekkie, zadowala nawet bardzo wybrednych
Zrobione, wyszło super jeszcze nie raz będzie na...
Zrobione, wyszło super
jeszcze nie raz będzie na stole
Ciasto Super!...
Ciasto Super!
(To moje pierwsze ciasto z TM, zastanawiałam się czy tak dobrze się w TM robi ciasta jak inne potrawy, test zdany rewelacyjnie)
Na jaką blaszkę do pieczenia
Na jaką blaszkę do pieczenia jest przepis?
wygląda pysznie i zamierzam na dniach zrobić 
Spróbuję i ja skoro wszyscy
Spróbuję i ja skoro wszyscy tak zachwalają.Będzie do niedzielnej kawusi...
Bardzo dobre ciasto. Polecam
Bardzo dobre ciasto. Polecam wersję z gruszkami, również wychodzi pyszne.
Robię od lat - królowa
Robię od lat - królowa szarlotek na ciepło z gałką lodów waniliowych niebo w gębie.
Pyszne cisto! U mnie hit za
Pyszne cisto!
U mnie hit za kazdym razem. Koniecznie z polewa jak w przepisie!
Dziękuję. Już poprawiłam.
Dziękuję. Już poprawiłam.
Jest mały błąd w przepisie
Jest mały błąd w przepisie podają 2 łyżki cukru pudru domyślam się ze chodzi o cukier waniliowy
Przepis godny polecenia,
Przepis godny polecenia, bardzo nam smakuje, proste składniki i efekt wow
jeszcze uwaga... z podanej
jeszcze uwaga... z podanej porcji nie wyszło na 10 jabłek tylko na 8
Violinka
pyszne, robiłam na święta
pyszne, robiłam na święta
zamiast polewy posypałam cukrem z cynamonem a na szczyty pagórków wcisnęłam cukierki lentilki... zabawnie wygladało...
polecam
Violinka
jeszcze gwiazdki
jeszcze gwiazdki
www.tomaszkoscik.com
POLECAM - PYCHA !!! :)
POLECAM - PYCHA !!!
[[wysiwyg_imageupload:2614:]]
www.tomaszkoscik.com
też posypałam cukrem pudrem
też posypałam cukrem pudrem do którego dodałłam cynamon i wanilię - PYCHA, oczywiście powtarzam na święta
Violinka
przepyszne
przepyszne
Pychotka
Pychotka
Oj, przepyszne faktycznie
Oj, przepyszne
faktycznie można dać połowę polewy, wystarczy
dziękuję za przepis
Na prawdę pyszne ciasto. Juz
Na prawdę pyszne ciasto. Juz planuje powtórkę
Najlepsza szarlotka jaką
Najlepsza szarlotka jaką jadłam
Kolejny raz z rzędu robię -
Kolejny raz z rzędu robię - jest obłędne!
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
Rewelacja!!!! Zniknęło od
Rewelacja!!!! Zniknęło od razu
Zamiast lukru posypałam cukrem pudrem.
Przepyszne ! Polecam i mega
Przepyszne ! Polecam i mega szybko sie robi
Wczoraj upiekłam, wszystkim
Wczoraj upiekłam, wszystkim smakowało. Dzięki.
Właśnie siedzi w piekarniku
Właśnie siedzi w piekarniku
Ja piekę w 160-170 stopni.
Ja piekę w 160-170 stopni.
a jaka temperatura
a jaka temperatura pieczenia???
Słyszałam o tym że to pyszne
Słyszałam o tym że to pyszne dodaję do wypróbowania