3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

szarlotka jak u babci


Wydrukuj:
4

Składniki

18 porcja/porcje/porcji

ciasto

  • 500 gramy mąka pszenna, przesiana
  • 250 gramy margaryna, ewent. masło 82% tł.
  • 50 gramy cukru
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia, (płaskie łyżeczki )
  • 16 gramy cukier waniliowy, (1 opakowanie)
  • 5 żółtek
  • 3-4 łyżki kwaśna śmietana, 18% tłuszczu

piana:

  • 5 białek
  • 120 gramy cukier
  • 2 łyżki maka ziemniaczana, (czubate łyżki)
  • 1 szczypty soli, drobnej

dodatkowo

  • 1000 gramy mus jabłkowy
  • 1000 gramy jabłka
  • cukier waniliowy, do posypania jabłek
  • cynamon, mielony, do posypania jabłek
  • Cukier puder, do posypania ciasta
  • 1 torebki budyń śmietankowy, w proszku
  • 6
    1h 5min
    Czas całkowity 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    ciasto:
  1. Wszystkie składniki na ciasto wymieszac wBlokada naczynia miksującego30 sek./obr. 5,nastepnie zagnieść ciasto w kule i podzielić na 2 części
    (2/3 - to będzie spód i 1/3 - to będzie kruszonka). Następnie dobrze schłodzić w lodówce min. 40 min. Ciasto można też zamrozić, ale wtedy zamiast skubania ciasta musimy je zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lub rozdrobnic wBlokada naczynia miksującego20 sek/ obr 10 (wczesniej podzielic na male kawalki)



    2. Po schłodzeniu 2/3 ciasta wykładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia skubiemy trzeby lub w naczyniu rozdrabniamy aż zapełnimy całą wolną przestrzeń w blaszce (wymiary blaszki ok. 30 x 45). Na spód ciasta wykładamy mus z jabłek, które posypujemy cukrem i cynamonem.

  2. 3. Piana: do Blokada naczynia miksującego wkladamy matylek i wlewamy bialka dodajac sol. Białka mocno ubijamy, 4min/obr. 3,5 następnie dodajemy po trochu cukier cały czas ubijając. Po dodaniu cukru dodajemy po trochu mąkę ziemniaczaną, również cały czas ubijając. Jak już wykończymy składniki wykładamy pianę na mus z jabłek.
  3. 4. Na pianę wykładamy pozostałą część ciasta (czyli 1/3 - to będzie kruszonka). Ciasto również skubiemy - nie musi być ono nałożone bardzo dokładnie, przez ciasto będzie prześwitywać piana.
    5. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego 180°C na 40-45 min.
    Po upieczeniu jak ciasto wystygnie posypujemy cukrem pudrem.
  4. Mus:
    sposob wykonania dowolny, moze byc gotowy, kupczy.
    Jak pokroila jablka w plastry, wycielam gniazda, pokroila w kwadraciki, dodalam musu i budyniu, wszystko wymieszalam
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Wczoraj zrobiłam a jabłek antonowki(z moich...

    Zgłoszony przez halszka59 na sierpnia 24, 2023 at 19:18.

    Wczoraj zrobiłam a jabłek antonowki(z moich drzewek) i jest cudowny,przepyszny.Zostało odrobinkę.
    Jutro ponownie przygotuję.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Szarlotka pyszna, tylko za dużo mąki...

    Zgłoszony przez truskawka115 na października 5, 2019 at 21:01.

    Szarlotka pyszna, tylko za dużo mąki ziemniaczanej do białek w przepisie i wychodzi guma zamiast bezy

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie bardzo rozumiem jak powstaje ten mus. Nie...

    Zgłoszony przez Atenka na sierpnia 29, 2018 at 20:42.

    Nie bardzo rozumiem jak powstaje ten mus. Nie planuję go kupować tylko zrobić. To wtedy jak?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszna szarlotka. Mąż zjadł pół blachy...

    Zgłoszony przez sylviku na maja 2, 2018 at 00:55.

    Przepyszna szarlotka. Mąż zjadł pół blachy dzisiaj tmrc_emoticons.;) maniak szarlotki

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Giotta: cytuje z przepisu "Jak pokroila jablka w...

    Zgłoszony przez sylviku na maja 2, 2018 at 00:54.

    Giotta: cytuje z przepisu "Jak pokroila jablka w plastry, wycielam gniazda, pokroila w kwadraciki, dodalam musu i budyniu, wszystko wymieszalam".

    Do jabłek dodała mus więc wygląda na to ze 1kg jabłek i 1kg musu z jabłek.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Lenuszka: polecam prażone jabłka

    Zgłoszony przez sylviku na maja 2, 2018 at 00:53.

    Lenuszka: polecam prażone jabłka

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mam pytanie w związku z musem i jabłkami- to...

    Zgłoszony przez Giotta na marca 21, 2018 at 09:55.

    Mam pytanie w związku z musem i jabłkami- to oddzielnie 1000 g musu i oddzielnie 1000 g jabłek - czy i to i to - czyli wlasciwie 2000 g jabłek?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Lenuszka: wystarczy jabłka zetrzec na tarce i...

    Zgłoszony przez MONISI@ na marca 11, 2018 at 10:35.

    Lenuszka: wystarczy jabłka zetrzec na tarce i udusic ,albo tylko pokroic na mniejsze kawali i udusic tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy można zastąpić czymś mus?

    Zgłoszony przez Lenuszka na lutego 28, 2018 at 13:29.

    Czy można zastąpić czymś mus?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze