Składniki
18 porcja/porcje/porcji
ciasto
- 500 gramy mąka pszenna, przesiana
- 250 gramy margaryna, ewent. masło 82% tł.
- 50 gramy cukru
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia, (płaskie łyżeczki )
- 16 gramy cukier waniliowy, (1 opakowanie)
- 5 żółtek
- 3-4 łyżki kwaśna śmietana, 18% tłuszczu
piana:
- 5 białek
- 120 gramy cukier
- 2 łyżki maka ziemniaczana, (czubate łyżki)
- 1 szczypty soli, drobnej
dodatkowo
- 1000 gramy mus jabłkowy
- 1000 gramy jabłka
- cukier waniliowy, do posypania jabłek
- cynamon, mielony, do posypania jabłek
- Cukier puder, do posypania ciasta
- 1 torebki budyń śmietankowy, w proszku
-
6
1h 5min
Czas całkowity 20minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto wymieszac w
"Blokada naczynia miksującego" 30 sek./obr. 5,nastepnie zagnieść ciasto w kule i podzielić na 2 części
(2/3 - to będzie spód i 1/3 - to będzie kruszonka). Następnie dobrze schłodzić w lodówce min. 40 min. Ciasto można też zamrozić, ale wtedy zamiast skubania ciasta musimy je zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lub rozdrobnic w"Blokada naczynia miksującego" 20 sek/ obr 10 (wczesniej podzielic na male kawalki)
2. Po schłodzeniu 2/3 ciasta wykładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia skubiemy trzeby lub w naczyniu rozdrabniamy aż zapełnimy całą wolną przestrzeń w blaszce (wymiary blaszki ok. 30 x 45). Na spód ciasta wykładamy mus z jabłek, które posypujemy cukrem i cynamonem.
- 3. Piana: do
"Blokada naczynia miksującego" wkladamy matylek i wlewamy bialka dodajac sol. Białka mocno ubijamy, 4min/obr. 3,5 następnie dodajemy po trochu cukier cały czas ubijając. Po dodaniu cukru dodajemy po trochu mąkę ziemniaczaną, również cały czas ubijając. Jak już wykończymy składniki wykładamy pianę na mus z jabłek.
- 4. Na pianę wykładamy pozostałą część ciasta (czyli 1/3 - to będzie kruszonka). Ciasto również skubiemy - nie musi być ono nałożone bardzo dokładnie, przez ciasto będzie prześwitywać piana.
5. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego 180°C na 40-45 min.
Po upieczeniu jak ciasto wystygnie posypujemy cukrem pudrem. - Mus:
sposob wykonania dowolny, moze byc gotowy, kupczy.
Jak pokroila jablka w plastry, wycielam gniazda, pokroila w kwadraciki, dodalam musu i budyniu, wszystko wymieszalam
ciasto:
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzWczoraj zrobiłam a jabłek antonowki(z moich...
Wczoraj zrobiłam a jabłek antonowki(z moich drzewek) i jest cudowny,przepyszny.Zostało odrobinkę.
Jutro ponownie przygotuję.
Szarlotka pyszna, tylko za dużo mąki...
Szarlotka pyszna, tylko za dużo mąki ziemniaczanej do białek w przepisie i wychodzi guma zamiast bezy
Nie bardzo rozumiem jak powstaje ten mus. Nie...
Nie bardzo rozumiem jak powstaje ten mus. Nie planuję go kupować tylko zrobić. To wtedy jak?
Przepyszna szarlotka. Mąż zjadł pół blachy...
Przepyszna szarlotka. Mąż zjadł pół blachy dzisiaj
maniak szarlotki
Giotta: cytuje z przepisu "Jak pokroila jablka w...
Giotta: cytuje z przepisu "Jak pokroila jablka w plastry, wycielam gniazda, pokroila w kwadraciki, dodalam musu i budyniu, wszystko wymieszalam".
Do jabłek dodała mus więc wygląda na to ze 1kg jabłek i 1kg musu z jabłek.
Lenuszka: polecam prażone jabłka
Lenuszka: polecam prażone jabłka
Mam pytanie w związku z musem i jabłkami- to...
Mam pytanie w związku z musem i jabłkami- to oddzielnie 1000 g musu i oddzielnie 1000 g jabłek - czy i to i to - czyli wlasciwie 2000 g jabłek?
Lenuszka: wystarczy jabłka zetrzec na tarce i...
Lenuszka: wystarczy jabłka zetrzec na tarce i udusic ,albo tylko pokroic na mniejsze kawali i udusic
Czy można zastąpić czymś mus?
Czy można zastąpić czymś mus?