3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Szarlotka domowa


Wydrukuj:
4

Składniki

11 kawałek/kawałki/kawałków

Ciasto

  • 400 gramów mąki
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 gramów cukru
  • 1 opakowania cukru waniliowego
  • 250 gramów zimnego masla
  • 4 jajka

Jablka

  • 7-8 jablek
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 5 gramów rodzynki
  • 6
    1h 20min
    Czas całkowity 1h 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Jablka
  1. Jablka obrac, usunac gniazda nasienne wrzucic do Blokada naczynia miksującego , dodac cukier, cynamon zmiksowac 7sek/obr.7, nastepnie poddusic 10min/90st/obr 1Obroty wsteczne. Dodac rodzynki przelozyc do innego naczynia.
  2. Ciasto
  3. Do Blokada naczynia miksującego wsypac make, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, pokrojone maslo,3 zoltka i 1 cale jajko, rozmieszac 1min/obr7. Wysypac na blat i zagniesc 2 czesci. Jedna wlozyc do woreczka i do zamrazarki a druga wylozyc forme do tarty i rownomiernie rozprowadzic, podziurkowac widelcem i wsadzic do lodowki. Do umytego i osuszonego Blokada naczynia miksującego wlozyc motylka wlac bialka i ubijac 5min/obr.3,5 az piana bedzie sztywna w tym czasie wsypac 2lyzki cukru przez otwor nie przerywajac ubijania. Piekarnik nagrzac do 170st. Wyciagnac ciasto z zamrazarki rozwalkowac pomiedzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Forme wyciagnac z lodowki, wylozyc jablka, przykryc ubita piana z bialek, na wierzch polozyc druga czesc ciasta, ponakluwac widelcem. Wstawic do pieca na 1godz. Po upieczeniu posypac cukrem pudrem
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Podac na cieplo, z lodami.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • dziś odważyłam się zrobić tą szarlotkę,...

    Zgłoszony przez anetawilczewska na marca 11, 2017 at 22:21.

    dziś odważyłam się zrobić tą szarlotkę,

    wg mnie proporcje o wiele za duże na klasyczną formę do tarty

    ciasto wypadło z blachy, sok z jabłek kipiał na dno piekarnika

    smród i długie czyszczenie piekarnika po upieczeniu

    w smaku ok, trochę mało słodkie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze