3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Szarlotka domowa


Wydrukuj:
4

Składniki

11 kawałek/kawałki/kawałków

Ciasto

  • 400 gramów mąki
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 gramów cukru
  • 1 opakowania cukru waniliowego
  • 250 gramów zimnego masla
  • 4 jajka

Jablka

  • 7-8 jablek
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 5 gramów rodzynki
  • 6
    1h 20min
    Czas całkowity 1h 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    Jablka
  1. Jablka obrac, usunac gniazda nasienne wrzucic do Closed lid , dodac cukier, cynamon zmiksowac 7sek/obr.7, nastepnie poddusic 10min/90st/obr 1Counter-clockwise operation. Dodac rodzynki przelozyc do innego naczynia.
  2. Ciasto
  3. Do Closed lid wsypac make, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, pokrojone maslo,3 zoltka i 1 cale jajko, rozmieszac 1min/obr7. Wysypac na blat i zagniesc 2 czesci. Jedna wlozyc do woreczka i do zamrazarki a druga wylozyc forme do tarty i rownomiernie rozprowadzic, podziurkowac widelcem i wsadzic do lodowki. Do umytego i osuszonego Closed lid wlozyc motylka wlac bialka i ubijac 5min/obr.3,5 az piana bedzie sztywna w tym czasie wsypac 2lyzki cukru przez otwor nie przerywajac ubijania. Piekarnik nagrzac do 170st. Wyciagnac ciasto z zamrazarki rozwalkowac pomiedzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Forme wyciagnac z lodowki, wylozyc jablka, przykryc ubita piana z bialek, na wierzch polozyc druga czesc ciasta, ponakluwac widelcem. Wstawic do pieca na 1godz. Po upieczeniu posypac cukrem pudrem
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Podac na cieplo, z lodami.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • dziś odważyłam się zrobić tą szarlotkę,...

    Zgłoszony przez anetawilczewska na marca 11, 2017 at 22:21.

    dziś odważyłam się zrobić tą szarlotkę,

    wg mnie proporcje o wiele za duże na klasyczną formę do tarty

    ciasto wypadło z blachy, sok z jabłek kipiał na dno piekarnika

    smród i długie czyszczenie piekarnika po upieczeniu

    w smaku ok, trochę mało słodkie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze