3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Świąteczny warkocz orzechowo miodowy


Wydrukuj:
4

Składniki

12 porcja/porcje/porcji

Nadzienie

  • 100 g cukru pudru, zrobionego w TM
  • 2 białka
  • 170 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki Soplicy orzechowej
  • 2 łyżki miodu plynnego

Na wierzch

  • jajko, do posmarowania

Ciasto

  • 20 g Drozdzy swierzych
  • 350 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 110 g mleka 2,5%
  • 1 opakowania cukru wanilinowego
  • 40 g cukru
  • 30 g masła
  • 6
    1h 35min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    Zwijanie
  1. Rozwałkować ciasto na duży wąski prostokąt na papierze do pieczenia, posmarować nadzieniem, zwinąć w rulon.

  2. Przekroić wzdłuż na dwie części. Zapleść dwie części ze sobą w warkocz.

  3. Piec 35 min/180*

  4. Nadzienie
  5. Założyć motylek

  6. Dodaać białka, ubić na sztywną pianę 3,5 min/ obr.3,5 - 4. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Zdjęć motylek.

  7. Dodać miód, soplice orzechową i orzechy, wymieszać 30-40 sek/Counter-clockwise operation/obr. 1

  8. Ciasto
  9. Na początek orzechy włożyć do naczynia miksującego rozdrobnić 3sek/obr. 5, przełożyć do innego naczynia.

    Do naczynia miksującego dodać kolejno masło, cukier, cukier wanilinowy,mleko i żółtka podgrzać 4min/50*/obr.2

  10. Dodać pozostałe składniki, wyrobić 2min/Closed lid/Dough mode.

  11. Przenieść ciasto do innego naczynia i pozostawić ok 20 min. do wyrośnięcia.

  12. Umyć do sucha naczynie miksujące.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

 

[[wysiwyg_imageupload:2500:]]

 

 

 

 

na zdjęciach poniżej wykonane z dwóch porcji.

[[wysiwyg_imageupload:2512:]] 

 

 

  

[[wysiwyg_imageupload:2513:]]

 

 

 

 

[[wysiwyg_imageupload:2514:]]

 

 

 

 

 

[[wysiwyg_imageupload:2515:]]

 

 

 

 

[[wysiwyg_imageupload:2517:]]

 

 

 

 

[[wysiwyg_imageupload:2518:]]


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Świetny przepis, szybko się robi, ciasto bardzo...

    Zgłoszony przez Maliniak na października 23, 2016 at 18:59.

    Świetny przepis, szybko się robi, ciasto bardzo smaczne. Idealne na niedzielne popołudnie.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze