Składniki
20 porcja/porcje/porcji
dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania ciasta
- 40 g płatków migdałowych
ciasto:
- szczypta soli
- 2 jajka
- 90 g masła
- 550 g mąki pszennej typ 550
- 90 g cukru
rozczyn:
- 80 g mąki
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 200 g mleka
nadzienie:
- 600 g gotowej masy makowej
- garść żurawiny
- garść rodzynek
- 5 suszonych moreli
-
6
40min
Czas całkowityPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
-
Przygotowanie
Do naczynia wkładamy masło i roztapiamy czas 2 min/ 80 stopni/ obr 2. Masło przelewamy do miseczki, naczynie płuczemy wodą. Następnie wlewamy mleko i podgrzewamy czas 1 min/ 60 stopni/ obr.2. Dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i mąkę, mieszamy czas 10 sek, obr.3-4. Zostawiamy w naczyniu na 10 minut do wyrośniecia rozczynu.
Nastepnie dodajemy składniki na ciasto : mąkę, cukier, rozpuszczone masło, jajka i sól i mieszamy czas 10 sek, obr.3, nastepnie wyrabiamy czas 2 min/ Interwał.
Ciasto przekładamy do miski i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 2 godziny.
Do masy makowej dodajemy rodzynki, żurawinę i pokrojone na kawałeczki morele, mieszamy łyżką.
Na wysypanej mąką stolnicę wykładamy ciasto i dzielimy na dwie części, każdą z części wałkujemy na owalny, prostokatny placek, smarujemy nadzieniem i zwijamy jak roladę, nastepnie nalezy przekroić rulon pośrodku wzdłuż, ale nie do końca,z powstałych pasków pleciemy warczocz. Tak przygotowane warkocze przekladamy na wyłożoną papierem blaszkę i zostawiamy jeszcze 1 godzinę do wyrośnięcia, smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez czas 30-40 minut do zarumienienia.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
[[wysiwyg_imageupload:1917:]][[wysiwyg_imageupload:1916:]][[wysiwyg_imageupload:1915:]][[wysiwyg_imageupload:1914:]][[wysiwyg_imageupload:1913:]][[wysiwyg_imageupload:1912:]]
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzja mam pytanie w kwestii splatania tego warkocza,...
ja mam pytanie w kwestii splatania tego warkocza, po przecieciu walka na pol beda dwie czesci, czyli je skrecic tylko tak?
Bardzo fajny przepis warkocz
Bardzo fajny przepis warkocz jest pyszny i dla początkującej osoby również do zrobienia
ja mase makową również zrobiłam sama. Polecam bardzo gorąco
życia się nie wybiera ....Życie się przeżywa !
Rewelacja, pyszności.
Rewelacja, pyszności.
Wygląda świetnie i smakuje
Wygląda świetnie i smakuje jeszcze lepiej. Robiłam go wiele razy w werssji z makiem ale też z serem czy też z jabłkami. Zawsze wychodzi idealnie. Polecam
Witaj Alu dziękuje za
Witaj Alu
dziękuje za komentarz i ciesze się że ciacho smakuje 

pozdrawiam serdecznie
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Zrobiłam z masą makową
Zrobiłam z masą makową własnego przepisu, ale ciasto rewelacja, polecam!
Cieszę się Gabrysiu. Dziękuje
Cieszę się Gabrysiu. Dziękuje za komentarz i pozdrawiam świątecznie
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Warkocz upieczony, gościł na
Warkocz upieczony, gościł na wigilijnym stole. Wszystkim smakował. Dzięi Marzenko.

GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Dziękuję Elu ciesze się, że
Dziękuję Elu
ciesze się, że warkocz smakował. Ja dodam jeszcze Twoją skórke pomarańczową
pozdrawiam 
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Marzenko, robiłam próbę przed
Marzenko, robiłam próbę przed świętami. Zjedliśmy wszystko w sobotę i niedzielę
Pyszny warkocz, kolejny, ten świąteczny zrobię z dużą ilością bakalii
Dzięki za przepis
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Dziekuje Malgosiu pomysl z
Dziekuje Malgosiu
pomysl z marcepanem super, zapamietam
pozdrawiam serdecznie 
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Uwielbiam ciasto drożdżowe
Uwielbiam ciasto drożdżowe pod każdą postacią. :O ,Robię podobny warkocz co roku na święta Bożego Narodzenia
Do mojego dodaję jeszcze marcepan i przystrajam gwaizdkami z marcepana.
Pozdrawiam serdecznie 
Witaj zuzka warkocz polecam
Witaj zuzka
warkocz polecam bo jest pyszny
dziękuję za komentarz i pozdrawiam 
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Dziękuję Elu ja też zrobię
Dziękuję Elu
ja też zrobię tą masę bo będę robiła jeszcze jedną porcję
daj znac jak smakowało 
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Witaj Aniu dziękuję za
Witaj Aniu dziękuję za komentarz i głos
cieszę się, że zrobiłaś moje ciacho i cieszę się, że smakuje. Pozdrawiam serdecznie 
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
już mi ślinka cieknie
już mi ślinka cieknie
przetestuję przepis napewno 
Marzenko, świetny pomysł
Marzenko, świetny pomysł
Zrobię i makowca i Twój warkocz, bo my mak bardzo lubimy
Ja też robię sama masę makową wg książki podstawowej, szybko i wiem co jem
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Pyszności upiekłam wczoraj i
Pyszności
upiekłam wczoraj i połowę zamroziłam
polecam bo warkocz jest pyszny
dziekuję za super przepis 
Ciesze sie Agatko polecam
Ciesze sie Agatko
polecam serdecznie
dziekuje za komentarz i pozdrawiam 
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
W koncu jakies urozmaicenie
W koncu jakies urozmaicenie !!! Marzenko dziękuję za fajny pomysł
Jestem Agata
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać.
Antoine de Saint-Exupéry
Moniczko dziękuje baw się -
Moniczko dziękuje
baw się - warto
ostrzegam tylko, że ciacho szybko znika
pozdrawiam 
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Dziekuje Jadziu próbuj
Dziekuje Jadziu
próbuj kochana
pozdrawiam 
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Dziekuje Niusiu :) wypróbuje
Dziekuje Niusiu
wypróbuje przepis
warkocz polecam jest pyszny
pozdrawiam

Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Dziękuje Grażynko :D
Dziękuje Grażynko
pozdrawiam serdecznie

Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Witaj jezyna badzo dziekuje
Witaj jezyna
badzo dziekuje za komentarz
warkocz polecam
pozdrawiam

Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Marzenko smakowicie się
Warkocz wygląda smakowicie
Warkocz wygląda smakowicie ;o) Chętnie wypróbuje przepis ;o)
;o)
Właśnie szukałam jakiejś
Właśnie szukałam jakiejś fajnej wersji makowca na tegoroczne Święta, będzie zatem warkocz
a masę makową zawsze robię według przepisu w książce podstawowej, polecam. 
Marzenko uwielbiam Twoje
Warkocz wyglada pysznie
Warkocz wyglada pysznie
zrobie 
Dziekuje Ilonko sprobuj
Dziekuje Ilonko
sprobuj warto
pozdrawiam
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Witaj wanadek dziekuje za
Witaj wanadek
dziekuje za komentarz
warkocz polecam
i pozdrawiam 
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Marzenko warkocz pięknie się
Marzenko warkocz pięknie się prezentuje
napewno będzie bardzo dobry 
Wygląda bardzo smakowicie
Wygląda bardzo smakowicie
zrobię na święta
dziekuje za przepis

Tak Beatko będziemy
Tak Beatko
będziemy wszystkie bardzo bogate
warkocz polecam
jest pyszny
mój mężulek zjadł od razu kilka kawałków
resztę szybko zamroziłam

Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Mak króluje ,pięknie
Mak króluje
,pięknie wygląda,aż ślinka mi leci 
Prosze bardzo Haniu :D taka
Prosze bardzo Haniu
taka inna wersja makowca
polecam
dziekuję za komentarz i głos
pozdrawiam

Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Super wygląda .Dzięki za
Super wygląda .Dzięki za przepis
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.