3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Świąteczny torcik daktylowy


Wydrukuj:
4

Składniki

20 kawałek/kawałki/kawałków

torcik

  • 200 g Migdałów
  • 40 g biszkoptow
  • 200 g daktyli,wypestkowanych i pokrojonych
  • 5 jajek
  • 180 g cukru pudru
  • 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego
  • sok z połowy cytryny
  • masło i bułka tarta do formy, można posmarować blaszkę masłem i dno wyłożyć papierem do pieczenia

polewę czekoladową

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 30 g masła
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    torciku
  1. 1. Do naczynia miksującego wkładamy migdały i mielimy 10 sek./obr.7. Przekładamy do innego naczynia.

    2.Do naczynia miksującego wkładamy biszkopty i mielimy 5 sek./obr.10. Przekładamy do innego naczynia.

    3. Zakładamy motylek. Do naczynia miksującego wkładamy jaja i cukier puder. Ubijamy 3 min./60 stopni/obr.4.

    4. Zdejmujemy motylek. Dodajemy daktyle, migdały, biszkopty, cukier waniliowy, sok z cytryny. Mieszamy 20 sek./Obroty wsteczne/obr.3.

    5. Ciasto wylewamy do blaszki posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia (dno). Pieczemy 30-40 min. w 185 stopniach.

  2. polewy
  3. 1. Do naczynia wkładamy połamaną czekoladę i masło. Mieszamy 4 min./50 stopni./obr.1.

    Polewamy ciasto i ozdabiamy według uznania.

    Ciasto jest pyszne. Znika w mig. Jest dość słodkie, ale to zasługa daktyli. Należy wybrać miękkie daktyle-takie są najlepsze. SMACZNEGO!!!

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Szybkie w zrobieniu i przepyszne ciasto. POLECAM!!!

Można również polać lukrem wykonanym z cukru pudru i soku z cytryny. Udekorować skórką pomarańczową.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • To prawda, że na święta

    Zgłoszony przez Kamcia771 na grudnia 1, 2012 at 19:47.

    To prawda, że na święta robimy bardzo dużo różnych ciast. Dlatego czasem niektóre warto zrobić i zjeść  tmrc_emoticons.p np. tydzień wcześniej tmrc_emoticons.) Myślę, że polubią je wszyscy moi chłopacy byli zachwyceni.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • :D Faktycznie, wygląda, że

    Zgłoszony przez gabi49 na grudnia 1, 2012 at 15:35.

    Cooking 7 tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D Faktycznie, wygląda, że robi się go błyskawicznie. Takie lubię i pewnie zrobię. Tylko kto je będzie jadł?

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze