thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
20 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
--

Składniki

torcik

  • 200 g Migdałów
  • 40 g biszkoptow
  • 200 g daktyli,wypestkowanych i pokrojonych
  • 5 jajek
  • 180 g cukru pudru
  • 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego
  • sok z połowy cytryny
  • masło i bułka tarta do formy, można posmarować blaszkę masłem i dno wyłożyć papierem do pieczenia

polewę czekoladową

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 30 g masła

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    torciku
  1. 1. Do naczynia miksującego wkładamy migdały i mielimy 10 sek./obr.7. Przekładamy do innego naczynia.

    2.Do naczynia miksującego wkładamy biszkopty i mielimy 5 sek./obr.10. Przekładamy do innego naczynia.

    3. Zakładamy motylek. Do naczynia miksującego wkładamy jaja i cukier puder. Ubijamy 3 min./60 stopni/obr.4.

    4. Zdejmujemy motylek. Dodajemy daktyle, migdały, biszkopty, cukier waniliowy, sok z cytryny. Mieszamy 20 sek./Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr.3.

    5. Ciasto wylewamy do blaszki posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia (dno). Pieczemy 30-40 min. w 185 stopniach.

  2. polewy
  3. 1. Do naczynia wkładamy połamaną czekoladę i masło. Mieszamy 4 min./50 stopni./obr.1.

    Polewamy ciasto i ozdabiamy według uznania.

    Ciasto jest pyszne. Znika w mig. Jest dość słodkie, ale to zasługa daktyli. Należy wybrać miękkie daktyle-takie są najlepsze. SMACZNEGO!!!

Porady

Szybkie w zrobieniu i przepyszne ciasto. POLECAM!!!

Można również polać lukrem wykonanym z cukru pudru i soku z cytryny. Udekorować skórką pomarańczową.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Świąteczny torcik daktylowy

Wydrukuj:

Komentarze

  • grudnia 1, 2012 at 19:47

    To prawda, że na święta robimy bardzo dużo różnych ciast. Dlatego czasem niektóre warto zrobić i zjeść  tmrc_emoticons.p np. tydzień wcześniej tmrc_emoticons.) Myślę, że polubią je wszyscy moi chłopacy byli zachwyceni.

  • grudnia 1, 2012 at 15:35
    5.0

    Cooking 7 tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D Faktycznie, wygląda, że robi się go błyskawicznie. Takie lubię i pewnie zrobię. Tylko kto je będzie jadł?

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: